borysss1966 Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 witam mam amortyzator manitou nixon 145mm i chce zamontowac go do ramy ghost HTX 7500 19" czy bardzo zepsuje geometrie ramy?
Schwefel Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Rama jest zaprojektowana pod amor o skoku 100mm, ty chcesz wsadzić amor o 50% większym skoku, więc odpowiedz sobie sam jak to będzie jeździć zanim odpadnie główka ramy... Już pomijam fakt, że Nixon to amor do FR a rama to czyste XC.
borysss1966 Napisano 5 Lipca 2011 Autor Napisano 5 Lipca 2011 Rama jest zaprojektowana pod amor o skoku 100mm, ty chcesz wsadzić amor o 50% większym skoku, więc odpowiedz sobie sam jak to będzie jeździć zanim odpadnie główka ramy... Już pomijam fakt, że Nixon to amor do FR a rama to czyste XC. dzieki!! tak to jest jak sie kupi okazyjnie amor a pozniej sa ograniczenia w doborze ramy :-)
Schwefel Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 No też właśnie, dlatego lepiej kupować amor pod ramę a nie odwrotnie. Teraz to musisz sprzedać amor albo poszukać ramy pod ten skok. Polecam lekturę tego tematu -> http://www.forumrowe...y-ht-do-enduro/
tobo Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 A ja uważam, że nie ma co snuć czarnych wizji - to czy rama się "rozjedzie" to zależy przede wszystkim od stylu jazdy. Przez długi czas męczyłem krótkoskoczną ramę fulla dwupółkowcem ze skokiem 170 mm i krzywdy przez to nie zaznała. Oczywiście gdybym maltretował ten rower grawitacyjnie to pewnie coś by odpadło. Na pewno przy tej kombinacji zmienią się właściwości jezdne roweru, mniej lub bardziej odczuwalnie, to indywidualna sprawa. Może się nawet okazać że z tą konfiguracją niekoniecznie będzie ci źle. Za to na pewno przy tym widelcu rower będzie zachowywał się inaczej niż to załozył dla niego producent. Podniesie się suport, wypłaszczy kąt główki, podniesie kierownica itd. To czy geometria będzie "popsuta" zależy od twoich preferencji.
borysss1966 Napisano 7 Lipca 2011 Autor Napisano 7 Lipca 2011 Schwefel dzieki bardzo przydaly sie materialy ale podjaralem sie Lapierre X-160 co Ty o niej sadzisz?
Rulez Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Lapierre X 160 jest starszym modelem, rama jest porządnie wykonana, jednak zawieszenie virtualne nie całkiem sprawdziło się w rowerze o tak dużym skoku dlatego Lapierre przeszło na klasycznego Horsta w nowych modelach. Teraz jest Spicy 160 mm.
Schwefel Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Na X-160 nie jeździłem, jedynie na X-Control z mniejszym skokiem. Zasada działania taka sama, a sama praca zawieszenia podobała mi się. Jak dorwiesz taką ramę w dobrej cenie i niestyraną to myślę, że będziesz zadowolony.
borysss1966 Napisano 7 Lipca 2011 Autor Napisano 7 Lipca 2011 czy jest styrana? niewiem.... cytuje sprzedawce: jedynie jedno małe wgniecenie na dolnej rurze przy suporcie. http://allegro.pl/show_item.php?item=1699807872
Rulez Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Wgniecenia się zdarzają, wystarczy kamień wylatujący spod przedniego koła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.