Skocz do zawartości

[2000 zł] MTB do lasu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuje roweru MTB do jazdy głównie po lesie, małych górkach. Ważę 70 kg i mam około 170 cm wzrostu.

Zastanawiam się nad Krossem Level A6 z 2009 roku z SLX'ami i Dartem 3. (lecz on jest tylko z ramą 16' i nie wiem czy będzie na mnie dobra).

Chciałbym dowiedzieć się jakie są dobre rowery w tej cenie (2000 zł) co mogą konkurować z tym Krossem.

Ważne dla mnie jest to aby przerzutki były co najmniej klasy DEORE.

Z góry dzięki za podpowiedzi i proszę o linki do sklepów internetowych lub aukcji allegro.

Pozdrawiam Mateusz.

Dart 3 nie jest amortyzatorem dla Ciebie - za twardy (miałem takie przy wadze 80kg i był powiedzmy ok). 16" raczej za mało - zresztą poczytaj sam http://www.forumrowerowe.org/topic/90215-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/ . Zaproponował bym ci Unibike Evolution i jeśli tak zależy Ci na deore to za te 200 zł możesz sobie wymienić manetki i przednią przerzutkę SLX i kiedy sprzedasz Alivio zostaje parę zł... No i amorek lepszy do Twojej wagi

A ja proponuję Kellys Magic 2010 Red Mój odnośnik

Amor jest bardziej miękki niż Dart. Sam posiadam ten rower od lutego br. i ważąc 67 kg amor pracuje dość płynnie :)

Sam rower oceniam na bdb. Zrobiłem na nim do dziś ponad 2,5 k km i nie mam właściwie żadnych zastrzeżeń. Od początku wykonuję przy nim standardowe pielęgnacje typu smarowanie łańcucha. Tak więc zdecydowanie polecam. Rama 17, 5 będzie chyba dobra jeśli chodzi o ten bike.

A na marginesie to takich tematów(rower mtb do 2000 zł) było od groma.

Pozdr.

tak a6 bardzo dobry wybor za ta cene chyba najlepszy http://allegro.pl/kross-level-a6-deore-slx-rock-shox-gratisy-i1698945184.html . 16 cali na 170 nie powinno byc za duze. Nie baw sie w kellysy ani unibajki ktore przy tym a6 na vkach SD7/SLXie/Truvativie wypadają słabiutko . Fakt ze dart 3 jest slabym amorem ale nie ma co za tą cenę narzekać...Możesz np sprzedać go jako nówkę za 250zł dołożyć 200zł reszty z 2000zł budżetu i kupić Epicona 2011 1700g

Witam

Równiez polecam KROSS A6, a co do amora to ja bym zrobił tak: kupił rower z dartem i go poprostu sprzedał i za to co sprzedałeś plus kasa która zostanie bo za 2000zł nie kupisz roweru tylkotaniej ok. 1700/1800 to zostanie 200/300zł plus kasa z darta i kupił Torę powietrzną.

Rama 16 calowa będzie dobra, najwyżej siodełkiem podregulujesz.

pozdrawiam

Z Darta na Tore?Strata kasy - Tora=ciężki niczym czołg. No ale w jednym sie zgadzamy że A6 najlepszy wybór. Możesz ich wycyganić odrazu zeby ci moze odmontowali rogi i pedały to byś moze na spd uzbieral:P

Ważny jest tez twoj wiek czy rosniesz , czy to 170 zostanie:P zeby sie nie okazalo ze za rok bedziesz mial 180 ;D

Właśnie mam 15 lat. Aktualnie jeżdżę Cube Aim'em i też się zastanawiam czy sobie go nie zostawić (kupiłem za jedyne 1300 zł na promocji) i wymienić trochę komponentów. I w nim mam ramę 18 i jest dobra i na pewno będzie dobra jak może jeszcze podrosnę.

Link do tematu związanego z wymianą części w Cube Aim może się wypowiecie:

http://www.forumrowerowe.org/topic/94286-przerzutka-shimano-slx-czy-bedzie-pasowac-do-kasety-8-rzedow

Cube aim to fajny sprzęcik - dobre ramy. Ja na twoim miejscu zainwestował bym w jakies potrzebne mi komponenty.

Tez mam 170cm wzrostu. Śmigałem na Unibike Mission (zanim mi podprowadzili). Zwykły rowerek, bez rewelacji. Z czasem wymieniałem cześci na lepsze - niemal cały był na alivio, a amortyzator zakupiłem za około 700-800zł - SRT F1RST AIR.

Tak więc na twoim miejscu, wolał bym wydac kilka groszy na modyfikacje w cube. Co ci tam nie pasi, to wymień. Takie jest moje zdanie.

SR Suntour XCM będzie lepszy ? Bo w ostateczności mogę przełożyć do AIM'a bo gość który będzie na nim jeździł ma około 90 kg.

Wypatrzyłem już ładnego KROSS'a LEVEL A6 2010 z Dartem 2 i SLX'ami.

XCM jest na bank miększy niż dart 3 (to wiem bo miałem takie widelce, a XCMa do dzisiaj ma moja kobieta i jest z niego zadowolona). Konstrukcyjnie Dart 2 jest bardzo podobny więc będzie równie twardy. Czy to jest kross którego możesz kupić KLIK ?

bo jest jeszcze taki, tylko na tarczówkach hydraulicznych tektro...

Miałem dart 3 od nowości przez ok. 1200km w konkretnym terenie beskidów. Moja waga w tym czasie to 85 => 79 i im byłem lżejszy tym amor pracował gorzej i właśnie dlatego postanowiłem go zmienić na powietrzny. Z autopsji wiem, że ten amor jest twardy i nie można go polecać lekkim osobom - no chyba że na miękkiej sprężynie... A pomysł z kupieniem czegoś tańszego i wymianą amora jak najbardziej popieram ;)

Tak to jest ten A6 tylko ja w innym sklepie ;p Na razie pojeżdżę na Darcie i zobacze jak będzie za twardy to chyba dopiero na Boże Narodzenie będę miał kasę na nowy. Pewnie jakoś wytrzymam.

Właśnie mógłbym chyba zmienić z Darta na Suntoura XCM, ale nie wiem czy się da bo XCM ma rurę 1" a DART 1 1/8".

Po dłuższym zastanowieniu i szperaniu w necie znalazłem fajny rower XC TRAIL http://www.velo.com.pl/rowery/?id=590

Głównie jeżdżę po lesie i różnych pagórkach (90% las i 10 % asfalt) więc ten model będzie dla mnie idealny (chyba, oglądam w sobotę) tak do jazdy po lesie i różnych zjazdach jak i troszkę po asfalcie.

Mam do was parę pytań odnośnie wyposażenia tego roweu:

Czy SRAM X7 to jest taki odpowiednik SHIMANO SLX (ta sama kategoria cenowa) ?

Czy SRAM X5 to jest taki odpowiednik DEORE czy bardziej ALIVIO ?

Czy ten amortyzator (120mm) jest dobrym amortyzatorem ?

Pozdrawiam

Witam ponownie. Rower kupuje w następnym tygodniu. Szperałem trochę w internecie i szukałem rowerów (najlepiej sklep we Wrocławiu, żebym serwis i gwarancje na miejscu miał).

Wpadł mi w oko AGang Gangsta 7.0 bardzo mi się on podoba wszystko ma tak jak trzeba, ale jeszcze mam małe wątpliwości.

Szukam jeszcze roweru MTB w cenie 2200 zł max. Rower jak dla mnie powinien posiadać co najmniej przerzutki klasy DEORE (i najlepiej na V-kach).

Pomożecie coś wybrać w tej cenie ?

Pozdrawiam Mateusz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...