Comprido Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam. Poszukuje roweru MTB do jazdy głównie po lesie, małych górkach. Ważę 70 kg i mam około 170 cm wzrostu. Zastanawiam się nad Krossem Level A6 z 2009 roku z SLX'ami i Dartem 3. (lecz on jest tylko z ramą 16' i nie wiem czy będzie na mnie dobra). Chciałbym dowiedzieć się jakie są dobre rowery w tej cenie (2000 zł) co mogą konkurować z tym Krossem. Ważne dla mnie jest to aby przerzutki były co najmniej klasy DEORE. Z góry dzięki za podpowiedzi i proszę o linki do sklepów internetowych lub aukcji allegro. Pozdrawiam Mateusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Dart 3 nie jest amortyzatorem dla Ciebie - za twardy (miałem takie przy wadze 80kg i był powiedzmy ok). 16" raczej za mało - zresztą poczytaj sam http://www.forumrowerowe.org/topic/90215-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/ . Zaproponował bym ci Unibike Evolution i jeśli tak zależy Ci na deore to za te 200 zł możesz sobie wymienić manetki i przednią przerzutkę SLX i kiedy sprzedasz Alivio zostaje parę zł... No i amorek lepszy do Twojej wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kkkrajek18 Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 A ja proponuję Kellys Magic 2010 Red Mój odnośnik Amor jest bardziej miękki niż Dart. Sam posiadam ten rower od lutego br. i ważąc 67 kg amor pracuje dość płynnie Sam rower oceniam na bdb. Zrobiłem na nim do dziś ponad 2,5 k km i nie mam właściwie żadnych zastrzeżeń. Od początku wykonuję przy nim standardowe pielęgnacje typu smarowanie łańcucha. Tak więc zdecydowanie polecam. Rama 17, 5 będzie chyba dobra jeśli chodzi o ten bike. A na marginesie to takich tematów(rower mtb do 2000 zł) było od groma. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supergdynia Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 tak a6 bardzo dobry wybor za ta cene chyba najlepszy http://allegro.pl/kross-level-a6-deore-slx-rock-shox-gratisy-i1698945184.html . 16 cali na 170 nie powinno byc za duze. Nie baw sie w kellysy ani unibajki ktore przy tym a6 na vkach SD7/SLXie/Truvativie wypadają słabiutko . Fakt ze dart 3 jest slabym amorem ale nie ma co za tą cenę narzekać...Możesz np sprzedać go jako nówkę za 250zł dołożyć 200zł reszty z 2000zł budżetu i kupić Epicona 2011 1700g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam Równiez polecam KROSS A6, a co do amora to ja bym zrobił tak: kupił rower z dartem i go poprostu sprzedał i za to co sprzedałeś plus kasa która zostanie bo za 2000zł nie kupisz roweru tylkotaniej ok. 1700/1800 to zostanie 200/300zł plus kasa z darta i kupił Torę powietrzną. Rama 16 calowa będzie dobra, najwyżej siodełkiem podregulujesz. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supergdynia Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Z Darta na Tore?Strata kasy - Tora=ciężki niczym czołg. No ale w jednym sie zgadzamy że A6 najlepszy wybór. Możesz ich wycyganić odrazu zeby ci moze odmontowali rogi i pedały to byś moze na spd uzbieral:P Ważny jest tez twoj wiek czy rosniesz , czy to 170 zostanie:P zeby sie nie okazalo ze za rok bedziesz mial 180 ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Może i cięższa jest TORA ale przynajmniej ma powietrzną sprężynę czyli będzie mógł sobie pod siebie ustawić. Jeżeli nie Tora to ewentualnie Epicon albo Raidon. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Comprido Napisano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Właśnie mam 15 lat. Aktualnie jeżdżę Cube Aim'em i też się zastanawiam czy sobie go nie zostawić (kupiłem za jedyne 1300 zł na promocji) i wymienić trochę komponentów. I w nim mam ramę 18 i jest dobra i na pewno będzie dobra jak może jeszcze podrosnę. Link do tematu związanego z wymianą części w Cube Aim może się wypowiecie: http://www.forumrowerowe.org/topic/94286-przerzutka-shimano-slx-czy-bedzie-pasowac-do-kasety-8-rzedow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 hmmm... miałem Darta 3 i ważył ponad 2200g mam powietrzną torę i waży niewiele ponad 1900g więc wygląda na to, że nie jest cieższa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Z Darta na Torę? Niby źle? bardzo dobrze, niemal że pancerny amor który bez długiego serwisu będzie nam służył... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Trwałość swoją drogą - choć tak naprawdę ona przekonała mnie do tego oby ją wziąć i w 100% polecam ten zakup! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowyBUN Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Cube aim to fajny sprzęcik - dobre ramy. Ja na twoim miejscu zainwestował bym w jakies potrzebne mi komponenty. Tez mam 170cm wzrostu. Śmigałem na Unibike Mission (zanim mi podprowadzili). Zwykły rowerek, bez rewelacji. Z czasem wymieniałem cześci na lepsze - niemal cały był na alivio, a amortyzator zakupiłem za około 700-800zł - SRT F1RST AIR. Tak więc na twoim miejscu, wolał bym wydac kilka groszy na modyfikacje w cube. Co ci tam nie pasi, to wymień. Takie jest moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Wydawac na to co ma sie juz w innym rowerze? bierz flite'a jak znajdziesz 2010,a jak nie to kross a6 level z 2010 roku na slx i darcie 3. Z tego rocznika to evo i mody lub aim w ostatecznosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 70kg gość na Darcie 3 będzie się czuł jak na sztywniaku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Comprido Napisano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 SR Suntour XCM będzie lepszy ? Bo w ostateczności mogę przełożyć do AIM'a bo gość który będzie na nim jeździł ma około 90 kg. Wypatrzyłem już ładnego KROSS'a LEVEL A6 2010 z Dartem 2 i SLX'ami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 XCM jest na bank miększy niż dart 3 (to wiem bo miałem takie widelce, a XCMa do dzisiaj ma moja kobieta i jest z niego zadowolona). Konstrukcyjnie Dart 2 jest bardzo podobny więc będzie równie twardy. Czy to jest kross którego możesz kupić KLIK ? bo jest jeszcze taki, tylko na tarczówkach hydraulicznych tektro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 A ja i tak uwazam,ze powinienes brac a6, z tym amorem to sam zobaczysz, na pewno nie bedzie sztywniakiem. A jak nie to kupic cos tanszego i dokupic porzadny amor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Miałem dart 3 od nowości przez ok. 1200km w konkretnym terenie beskidów. Moja waga w tym czasie to 85 => 79 i im byłem lżejszy tym amor pracował gorzej i właśnie dlatego postanowiłem go zmienić na powietrzny. Z autopsji wiem, że ten amor jest twardy i nie można go polecać lekkim osobom - no chyba że na miękkiej sprężynie... A pomysł z kupieniem czegoś tańszego i wymianą amora jak najbardziej popieram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Comprido Napisano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Tak to jest ten A6 tylko ja w innym sklepie ;p Na razie pojeżdżę na Darcie i zobacze jak będzie za twardy to chyba dopiero na Boże Narodzenie będę miał kasę na nowy. Pewnie jakoś wytrzymam. Właśnie mógłbym chyba zmienić z Darta na Suntoura XCM, ale nie wiem czy się da bo XCM ma rurę 1" a DART 1 1/8". Po dłuższym zastanowieniu i szperaniu w necie znalazłem fajny rower XC TRAIL http://www.velo.com.pl/rowery/?id=590 Głównie jeżdżę po lesie i różnych pagórkach (90% las i 10 % asfalt) więc ten model będzie dla mnie idealny (chyba, oglądam w sobotę) tak do jazdy po lesie i różnych zjazdach jak i troszkę po asfalcie. Mam do was parę pytań odnośnie wyposażenia tego roweu: Czy SRAM X7 to jest taki odpowiednik SHIMANO SLX (ta sama kategoria cenowa) ? Czy SRAM X5 to jest taki odpowiednik DEORE czy bardziej ALIVIO ? Czy ten amortyzator (120mm) jest dobrym amortyzatorem ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Comprido Napisano 8 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Witam ponownie. Rower kupuje w następnym tygodniu. Szperałem trochę w internecie i szukałem rowerów (najlepiej sklep we Wrocławiu, żebym serwis i gwarancje na miejscu miał). Wpadł mi w oko AGang Gangsta 7.0 bardzo mi się on podoba wszystko ma tak jak trzeba, ale jeszcze mam małe wątpliwości. Szukam jeszcze roweru MTB w cenie 2200 zł max. Rower jak dla mnie powinien posiadać co najmniej przerzutki klasy DEORE (i najlepiej na V-kach). Pomożecie coś wybrać w tej cenie ? Pozdrawiam Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.