Skocz do zawartości

[Koła] Pomoc w wyborze kół/sklepu

PauL605

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zdecydowałem się przejść na hamulcowe tarczowe i w związku z tym muszę podjąć decyzję dotyczącą wyboru kół a dokładniej ich podzespołów.

Budżetem jest 1k pln

Koła mają jeździć pod ~85kg żywej wagi. 70% asfalt , reszta to górki/las i cykl BikeMaraton. Bez szaleństw.

Piasta przód Novatec D711 SB

Piasta tył Novatec D712 SB

Szprychy DT Competition - bądź Sapim race

Nyple mosiężne.

Obręcz Mavic XC 717 / DT XR400

Wybór początkowy to XR400 Novatec Sapim race z Bikestacji. Poczytałem trochę o tym sklepie i przerażają mnie komentarze dotyczące podejścia do klienta itp itd. Co prawda zamawiałem na początku roku łańcuchy i inne pierdoły i przyszło wszystko na czas , aczkolwiek wydanie teraz tysiąca złotych i niepewność jaką miałbym otrzymać trochę zniechęca.

Druga opcja to zestaw zakupiony w CentrumRowerowym.pl obręcz Mavic XC717 i szprychy DT Competition.

Cena która mi wychodzi uwzględniając rabaty i 2x zaplot koła (70pln ) to ~956pln

Jest też opcja zamówienia u nich obręczy XR400 z ceną ~225pln/sztuka co zwiększyło by koszt całkowity do kwoty ~1080pln i czas oczekiwania na obręcze około 2 tygodni + 2-3 dni na zaplot...

Znam obciążenie obu obręczy; jeżdżę teraz na fabrycznych kołach z Kellysa Salamandra i po za jedną początkową korekcją nie ma z nimi żadnego problemu(poza bębenkiem).

Bardzo proszę o porównanie XC717 vs XR400 , jak również zaplot w Bikestacji vs CentrumRowerowe.pl

pozdrawiam

Napisano

Polecam sklepy Airbike.pl.

Od kilku lat kupuje tam różne rzeczy i nie zawiodłem się na niczym.

A sprzęt mają i ten najlepszy, oraz ten ze średniej półki ;)

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź, ale nie o to mi chodzi.

Bardzo proszę o porównanie XC717 vs XR400 , jak również zaplot w Bikestacji vs CentrumRowerowe.pl
Napisano

Witam wszystkich,szukam kol do kolarswa gorskiego mysle ze glownie mtb sporadycznie xc moja masa to 85kg i mam do wydania 1500zl moze byc mniej,chcialbym aby kola wazyly okolo 1650g i byly pod hamulce tarczowe moze ktos ma jakies pomysly na zlozenie czegos dobrego pod moja mase.Nie ten temat ale jezeli ktos bedzie znal przyzwoite tarczowki do 700zl to tez moze zaproponowac.

Napisano

Szukalem jesze raz i jednak nie jest tak przewalkowany ten temat :) nie ma odpowiedniej masy uzytkownika moja 85kg :) a wiec nadal nie wiem na z jakich czesci moglbym zlozyc no mysle juz nad piastami swiss 340 ale nadal nie wiem jakie szprychy oraz obrecz aby komplet wazyl te 1.7kg z zaciskami i byl pod tarczowki :)

Napisano

dawałem przed chwilą odpowiedz w podobnym temacie, podaje taki sam przyklad, myśle ze warty rozpatrzenia:

ZTR Arch 420g x 2 czyli 630zł

szprychy sapim dlight 64 x 3,6zł =230zł

piasty już dowolne, takie jakim bardziej ufasz. ja bym nawet zaryzykował Novateca 711 i 712sb za jakieś 440zł

do tego nyple alu sapima za 62zł komplet

i masz koła poniżej 1600gram i cenie 1362zł

do tego ktoś z głową do składania, klej do gwintów, podkładki pod szprychy, solidne katowanie przy składania i koła nie do zabicia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...