makarbo Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 Witam expertów Stanąłem przed finalną decyzją. Po tysiącach godzin na WWW i wielu radach forumowiczów wreszcie doszedłem do końcowego rozliczenia... Albo rybka albo akwarium czyli AUTHOR DEXTER 29' cena 2399 zl...rama 21 cali http://ww2.bikekatalog.pl/2011//rowery/258/Author.DEXTER.29./ lub UNIBIKE ZETHOS cena 2149 zl...rama 23 cale http://ww2.bikekatalog.pl/2011//rowery/1580/Unibike.ZETHOS/ Nie zastanawiam się już nad żadnymi innymi więc bardzo was proszę o pochylenie się nad tymi dwoma konkurentami Rower ma być na parę ładnych latek - nie zmieniam sprzętów zbyt często zarówno ze względów finansowych jak i czystego rozsądku (opieram się galopującej konsumpcji jak tylko mogę) Generalnie ..kupno nowego roweru jest starciem starej ideologii z nową (jeżdżę teraz starym stalowym góralem) Jeździłem w sklepie na jednym i na drugim i totalnie straciłem orientację. Zalety przemawiające za crossem: -lżejszy - lepsze komponenty - stworzony do jazdy miejskiej Wady: - bardziej delikatny ...bałbym się jakichś skoków z krawężników...czyli więcej myślenia mniej czystej nieskrępowanej jazdy BTW...ważę ok 100 kilo i 194 cm wzrostu - na piasku, bardziej wymagających ścieżkach juz są kłopoty Zalety MTB 29: - nieskrepowana jazda wszędzie - hamulce hydrauliczne - możliwość założenia rożnych opon..od górskich do slickow na miasto Wady: -cięższy - rama najprostsza z mtb 29..ZERO cieniowania itd...chyba słaba podstawa do ewentualnej rozbudowy...chyba ze kupie później ramę z AUTHORa INSTINCTA 29 ..albo nawet lepiej ...i przełożę osprzęt (czy tak się da??) - większe opory toczenia...trochę się napracuję na miejskich ścieżkach ;( I tyle.... dodam że nie jeżdżę po jakichś górach, kamieniach....Nic z tych rzeczy...Nie jestem też jednak jakimś emerytem..Jak juz jadę to wyciskam na maksa i nie lubię zastanawiać się nad tym z jakiego krawężnika zjeżdzam i czy aby nie za szybko i czy na pewno nie przebije mi coś opony Pomóżcie w tej ciężkiej chwili niepewności Pozdrawiam wszystkich
gdy Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 z tego co piszesz unibike wystarczy w zupeności . druga spraa dexter i instinct maja te same ramy
makarbo Napisano 4 Lipca 2011 Autor Napisano 4 Lipca 2011 z tego co piszesz unibike wystarczy w zupeności . druga spraa dexter i instinct maja te same ramy Dzieki za odpowiedz Ze specyfikacji rowerow AUTHOR wynika co innego: INSTINCT 29 potrójnie cieniowana, aluminium 6061-T6, 29" DEXTER 29 aluminium 6061-T6, 29" to jest ta sama rama? druga sprawa? Rzeczywiscie Zethosem będę mógł jeżdzić bez krępacji ostro po mieście i po lesie nie przejmując sie korzeniami, krawężnikami itd Facet w sklepie UNIBIKA...powiedział mi ze trzeba generalnie "uważać" ..tak się wyraził...ale może trochę minął się z prawdą? Powiem szczerze że ciągnie mnie do tego mtb 29...ale cena wyższa i nie chcę żałować wyboru...że kupiłem krowę którą nie da się jeżdzić po miejskich ścieżkach bo nogi odpadają.. Ma ktoś jakieś pomysły?...żeby mnie przekonać do końca.. wóz albo przewóz Pozdrawiam
Rulez Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 że kupiłem krowę którą nie da się jeżdzić po miejskich ścieżkach bo nogi odpadają.. Generalnie można to tak określić, z zaznaczeniem, że "krowa" znaczy również "mułowaty" na asfalcie, nad 29" możesz się zastanawiać gdybyś większość czasu spędzał w terenie.
makarbo Napisano 5 Lipca 2011 Autor Napisano 5 Lipca 2011 Czyli jednak kros....? A taka już miałem chrapkę na tego 29calowca.... Wydawało mi się ze to rower w jakiś sposób uniwersalny.. Jeszcze jakieś sugestie?...ostatni rzut na mate i idę do sklepu
gdy Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 bo w pewnym sensie jest uniwersalny ale jak piszesz , że wiekszośc jazdy po miescie a tylko od czasu do czasu jakims laskiem z odrobina piachu to po co sie meczyc ?
dovectra Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 moim zdaniem unibike wygodniejszy i szybszy ale w ciężki teren to author
makarbo Napisano 5 Lipca 2011 Autor Napisano 5 Lipca 2011 moim zdaniem unibike wygodniejszy i szybszy ale w ciężki teren to author czemu piszesz że wygodniejszy? chodzi o geometrię ramy? bo w pewnym sensie jest uniwersalny ale jak piszesz , że wiekszośc jazdy po miescie a tylko od czasu do czasu jakims laskiem z odrobina piachu to po co sie meczyc ? a na scieżkach leśnych unibike zapewni stabilne prowadzenie i odpowiedni komfort jazdy? bo troche jednak po lesie jezdzę chodzi o to czy zwiekszone cisnienie w oponach (krosy chyba sie pompuje nawet ponad 4 atmosfery) + węzsza opona nie spowodują że jazda po takich terenach będzie męką Wybaczcie że tak meczę ale krosem jeżdzilem tylko chwile pod sklepem i naprawde nie wiem jak tym sie jeździ a góralami jeżdzę wiele lat i mam wyrobione zdanie o ich wadach i zaletach
dovectra Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 krótsza rama, - bardziej wyprostowana pozycja, lepsze prowadzenie w zakrętach i szybszy skręt. -29 -er to góral - to sam wiesz jak się jeździ, tylko dłuższy i cięższy od -26" pozdro
makarbo Napisano 7 Lipca 2011 Autor Napisano 7 Lipca 2011 Dzięki za odpowiedzi! Jednak zdecyduje się na tego MTB 29'....wygląda po prostu super i fajnie mi się na nim jeździło. Poza tym obsługa w sklepie Authora w Wawie świetna i sympatyczna. To dla mnie ważne bo nie lubię buractwa i wywyższania się "bo ja wiem lepiej a Ty rób jak chcesz". Kosztem troche wiekszej wagi i niewątpliwie troche gorszych komponentów dostanę rower na którym nie będę sie bał wjechać w żaden teren a jak zmęczy mnie ciężar jazdy po mieście to założę sobie slicki lub coś pośredniego... Myslę że przy wadze ponad 100 kilo i tak ten kilogram na plus czy na minus niewiele będzie znaczył... A kopyto jeszcze jako takie mam...dam radę Dzisiaj jadę do sklepu....jakby ktoś miał jakieś ŻELAZNE argumenty za Unibikem i generalnie crossem....mimo wszystko.... to proszę Was bardzo...TERAZ Bo później będzie po herbacie Pozdrawiam
piotrek87 Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Kazdy chyba juz Ci napisał, że do twojego użytku crossowy bedzie lepszy moge tylko potwierdzic;) Do crosa mozesz zaloyc oponki grubosci 42 a nawet 45. Są takie z gładkim bieżnikiem na środku przez co male opory na asfalcie a w terenie spokojnie daja rade. Sam takie mam i nigdy sie nie zastanawialem nad zbyt zjazdami i podjazdami na kraweżnik:)
foynes Napisano 22 Lipca 2011 Napisano 22 Lipca 2011 Witam. Miałem podobny ale jak zobaczyłem i przejechałem się na Dexterze 29 to już nie miałem wątpliwości. Rower jest po prostu rewelacyjny.Prowadzi sie go zdecydowanie lepiej niż crossa i ten wygląd! Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.