tomcy Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 Witam wszystkich, Czytam i czytam ale rozwiązania nie widzę dla swojego przypadku. Może na początku napisze czego szukam: 1. Do jazdy w lesie, troche zjazdu i podjazdu po górkach, głownie zabawy w terenie 2. Czasem dopnę fotelik z dzieckiem żeby go po lesie przewieść aby mogło pooddychać świeżym powietrzem i mam nadzieje że złapie bakcyla 3. Nie może nic piszczeć stukać itd. maiłem stary rower który ma obecnie z 15 lat i gdyby go nie używał ktoś przez rok to pewnie dalej bym nim jeździł ale.... Maksymalna kwota którą chce wydać to 2500zł Waga 75kg wzrost 172 cm I tak na początek wpadły mi w ręce rowery nowe Kross A6 czy http://allegro.pl/corratec-x-vert-motion-2011-deore-17cali-krakow-i1688446077.html nawet brałem pod uwagę używki http://allegro.pl/author-traction-manitou-skareb-11-6kg-mtb-xc-krk-i1698747914.html ale zawsze jest jakieś ale...wstępnie wyliczyłem że złożenie samemu roweru nie przekracza mojego budżetu, mianowicie: 349 rama kross level A8 (właśnie znikła 17 jest jeszcze 19 - tutaj dla mnie największa niewiadoma bo rama to baza) 190 amortyzator (XCR Lo) 300 koła+piasty i szprychy i obręcze 150 przerzutka tył (Deore) 164 hamulce (Tekreo - tarcze, uchwyty linki) lub Giant cały komplet z matetkami 200, 65 kosztuja klamki deore 348 korba + łańcuch+kaseta+suport (deore) 25 zacisk 30 linki i pancerze 50 siodełko 30 sztyca 80 opony 175 manetki SLX z linkami 75 przerzutka przód (deore) 42 stery 29 chwyty 100 kierownica + mostek 30 Pedały co daje nam 2169 zł po przeczytaniu kilku artykułów na forum zdecydował bym się tyko na tarcze z przodu a tył v-brake - amortyzator to wystarczający dla mnie 80mm jeśli gdzieś się walnąłem proszę o poprawę meritum jest takie - z poskładaniem dam sobie radę ale problem jest w tym żebym czasem nie kupił niekompatybilnych rzeczy (bo co później z nimi zrobię) prośba jest do Was o pomoc w kupnie i wirtualnym złożeniu wszystkiego do kupy abym mógł finalnie przedstawić Wam produkt końcowy jeśli ktoś znalazł przeglądając neta używaną część proszę o linka chętnie rozważę propozycję czekam na konstruktywne propozycje
rybciasum Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 Jeżeli masz 2500 na wydanie, to można by dołożyć z 200zł do powietrznego raidona, na dodatek można rozglądać się tu na forum za ciekawymi używkami (chodzi o części oczywiście), co do Twojego spisu to tak opony 80 zł hm... to co to za oponki będą ? już lepiej dorzucić do 100 i kupić jakieś race kingi hamulce, zestaw avida sd5 to koszt 100 zł do tego klamki FR5 i w granicach 150-170 zł masz bardzo solidne vki zapomniałeś o przedniej przerzutce (deore za 50-70zł) Zamiast manetek SLX możesz kupić tansze deore zawsze pare groszy zaoszczędzisz Co do kompatybilności, nie mieszasz shimano i sram więc z podzespołami napędowymi problemów nie będzie, jedynie z czym musisz się upewnić to rozmiary muf w ramie, żeby mostki były kompatybilne z kierownicą jeżeli chodzi o średnice itp. Polecam sprawdzić ile ważą poszczególne części (np. rowerowawaga.pl) i sprawdzić ile będzie to ważyć, ot tak z przyjemności Ale np ta używka jest 300 zł tańsza niż Tobie wychodzi złożenie, i ma o niebo lepszy amortyzator od XCRa
Fenthin Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 Poza tym manetki Deore są nawet lepsze od SLX. I popieram pomysł z Raidonem. Tylko te pedały i rurki... 160zł na wszystko to trochę mało. Pokaż, co znalazłeś. A ten Author naprawdę fajny i warto się nad nim zatrzymać.
rybciasum Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 No właśnie apropo rurek, można tam dorzucić pare grosza i zejść pewnie z 200-400 gram z wagi no to zależy jak kto jeździ i czy mu to potrzebne akurat Ale jak ja bym wybierał, to bym na tego authora sie zdecydował
tomcy Napisano 4 Lipca 2011 Autor Napisano 4 Lipca 2011 Ok co do manetek to zmieniam na deore raidon hmmm muszę się zastanowić jak nie przekroczy budżetu to pewnie wezmę co do rurek to nie mam doświadczenie poprostu wybrałem średnie ceny komponentów ja nie buduje roweru do maratonów ale chcę zbudować solidny rower (3 razy w tygodniu się na nim dobrze bawić i się nie zastanawiać dlaczego coś skrzypi...) czasem solidne nie musi się=drogie muszę się ograniczyć w deklarowanej kasie 2500zł jedyne czego się boje w używkach to ukryte wady i dlatego bardziej się skłaniam za złożeniem z nowych części (choć muszę przyznać że się zastanawiam mocno nad tym author'em) ale dokładam 300 i mam rowerek nówka sztuka...
rybciasum Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 tak ale dokładasz 300 i masz rower na o wiele wiele słabszych komponentach, koszt takiego amorka z tego authora to minimum 800-1000 zł także ja bym się nie zastanawiał tylko kontaktował z właścicielem i kupował!
Basiq Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 Luzów ponoć nie ma ... poprosił bym jeszcze o zdjęcia napędu czy przypadkiem nie jest wyjechany (bo o tym nic nie jest napisane) i jeśli wszystko ok brał bym tego authora.
abstinent Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 W tej kasie to nic tylko składać Jeśli Ci się nie śpieszy to jak najbardziej szukać części ja kupowałem mało używane i nowe(np manetki xt 760 za 165zł z paczką) Tylko trzeba powoli, nie szybko
Fenthin Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 Jak się ma czas to i mając 1000zł można składać. Tylko sezon już w pełni, a roweru autor nie ma... Jeszcze odnośnie tego Authora: Traction Tak mi się skojarzyło po mailu.
tomcy Napisano 5 Lipca 2011 Autor Napisano 5 Lipca 2011 no też zauważyłem na forum ten temat odnośnie tego authora ja nie mam nic przeciwko temu że ktoś chce zarobić (złożył rower po promocyjnych cenach....) ale właśnie też tak chciałbym zrobić - być może teraz się tak nie da - jest sezon w pełni ale też na allegro da się czasami znaleźć perełki mam nadzieje że uda mi się więcej konkretów - tzn już co i jak - podanie konkretnych części nazw i lików do aukcji - wieczorem
zeflo Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 O widzę że temat po części dotyczy mojego roweru Co do kosztów złożenia to jest inny niż w moim temacie. Aktualnie rower stoi na innych kołach , innych hamulcach , inne siodło i wiele zmian Widzę że jesteś z Krakowa , jeśli jesteś zainteresowany zadzwoń a wezmę Ci rower do Krakowa , obejrzysz sobie na spokojnie
rzymo Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 ja nie mam nic przeciwko temu że ktoś chce zarobić (złożył rower po promocyjnych cenach....) ale właśnie też tak chciałbym zrobić - być może teraz się tak nie da - jest sezon w pełni ale też na allegro da się czasami znaleźć perełki Jeśli nie spieszy Ci się ze złożeniem roweru (bo np. masz na czym jeździć), masz czas na szukanie promocji/okazji na aukcjach, przeglądanie ogłoszeń na forach, nie boisz się części używanych, masz potrzebne narzędzia - składaj Jak się uważnie śledzi aukcje, ma jakiś "plan na rower" to da się poskładać coś sensownego nawet i w środku sezonu. Moje niedawne osiągnięcia to np. koła ważące niecałe 1.7kg (w tym DT Onyx, cieniowane szprychy) za ~500zł czy kompletny hamulec Avid BB5 (klocki Jagwire) z tarczą Nano 6" za ~100zł.
tomcy Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 no i wpadł niezły pomysł do głowy - kupie jakiegoś używanego zawodnika który będzie miał dobrą rame i powoli będę kompletował części do niego. co do tego authora - to po zmianie nawet kół cena wzrosła o 1/3 rower jest wart tyle ile ktoś za niego da - widzę że niektórzy próbują zarobić na tym interesie (to tak jak na samochodach)nie neguje tego - jak dla mnie cena za wysoka (wiem wiem amortyzator ale szczerze, ciekawe jak dalej działa....) znalazłem coś takiego http://allegro.pl/kultowy-schauff-de-17-5-magura-xtr-race-face-i1703008144.html oraz http://allegro.pl/extreme-avalanche-rst-xt-slx-avid-truvativ-bcm-i1691490075.html (ciekaw jestem co właściciel odpisze....)
Jarek516 Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Ten Author to jest bardzo dobra propzoycja. Ja bym się nawet nie zastanawiał, a jeśli zliczysz teraz częsci z tego authora to wyjdzie dużo więcej niż 1800zł
tomcy Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Author przeszedł do historii sprzedany trudno szukam dalej
tomcy Napisano 15 Lipca 2011 Autor Napisano 15 Lipca 2011 kurde ale zarobiony jestem - więc składanie roweru odpada na razie i kupuje gotowy ale... po rozmowach z pewnym bardzo życzliwym sprzedawcą (jako dwa typy ludzi: tych co jeżdzą i tych co złapią bakcyla i się tym bawią i zakupiony sprzęt modyfikują)- więc biore pod uwagę lapierre jako dobra rama do rozbudowy lub corratec lub kross level A6 tutaj rozmiar 16,5' czekam na wasze typy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.