Skocz do zawartości

[łańcuch] problem ze ściągnięciem

ziemian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie dość banalne, ale ważne pytanie otóż chciałbym ściągnąć łańcuch z mojego roweru i go dokładnie umyć i mam problem jak go ściągnąć. Model to SHIMANO CN-HG40.

Zrobiłem na nim ok. 2000km i nie wiem czy jeszcze po umyciu go zakładać czy może zmienić bo już widać dość duże rozciągnięcia ogniw.

Proszę o szybką i konkretną odpowiedź

pozdrawiam

OK i jeszcze jedno pytanie czy jeżeli kupie nowy łańcuch to muszę oddzielnie kupować spinkę czy jest juz w zestawie i jaki kupić, czy ten SHIMANO CN-HG40 będzie dobry czy może kupić coś lepszego, a jak tak to co???

Tak, ale myślę, że jeszcze spokojnie pojeżdżę na tym osprzęcie trochę, a nowy łańcuch to jest wydatek rzędu 30zł także nie majątek także tu się z tobą nie zgodzę zupełnie. Druga rzecz, że jeżeli nie wymienię na nowy to mi zajedzie całą kasetę. A jeżeli będę wymieniał napęd to raczej na 9 rzędowy także nowe(Korba Deorka lub jakaś mało używana SLX 230zł, kaseta SLX z łańcuchem- 200zł, manetki SLX- 160zł) razem 590zł na razie takiej kasy nie mam żeby to wymienić także myślę, że nowy łańcuch załatwi sprawę na kolejne 1500-2000km. Potem będę myślał o nowym osprzęcie.

pozdrawiam

Jak tam sobie chcesz. Ale skoro od 2000km nie zdejmowałeś łańcucha do czyszczenia, wątpię, że nowy się przyjmie.

Właśnie o tym mówię - jeździć na tym napędzie, aż go nie zajedziesz. Łańcucha i kasety. I myślę, że spokojnie przejedziesz w ten sposób jeszcze nie kolejne 2000km, a tych kilometrów 4000 i więcej. Chyba, że to kaseta SRAM. Ale wtedy ona szybciej podda się niż ten łańcuch.

Poza tym radzę wybrać manetki Deore (Chyba, że zależy Ci na odkręcanych telewizorkach, ale wtedy weź XT. Może i są dużo droższe, ale i dużo lepsze. SLX nie są warte dopłaty, działają nawet gorzej niż Deore) i kasetę z tej samej grupy (chyba, że masz aluminiowy bębenek, wtedy rozumiem SLX, inaczej to tylko pieniądze w błoto)

Jak kupisz łańcuch Srama, to spinkę będziesz miał w komplecie. Do HG40 musisz dokupić osobno, ale nie spinkę Sram, bo może nie pasować (mnie się nie udało spiąć).

Jak jest przy zakupie innych łańcuchów - nie wiem, bo nie kupowałem :)

P.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...