Skocz do zawartości

[wyprawa] szukam kompana / -nki. Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja...?

wokulsky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szykuję się na ok 2 tygodniową wyprawę w sierpniu (preferowana druga połowa) na południe Europy. Plan jest bardzo elastyczny, więc jestem otwarty na wskazówki pod każdym względem. Główne założenia są następujące:

- dzienny dystans w zakresie 80 -110km po płaskim, a po wzniesieniach to jak da radę

- celem wyprawy jest sama wyprawa i bardziej podziwianie okoliczności przyrody niż lokalnych kościołów.

- skład osobowy nie może przekroczyć 3 osób

- preferowane noclegi na dziko

- start w dowolnym, pasującym reszcie ekipy, miejscu na południu Polski lub w Czechach

- cel jest ważny więc wstępnie jest nim zanurzenie się w Morzu Śródziemnym w Słowenii lub Chorwacji

- powrót pociągiem

Do tej pory moje doświadczenie ogranicza się do pedałowania po Polsce. Ostatnia wyprawa: Gołdap - Wiżajny - Białowieża, więc góry i jeziora w jednym, ale jak przypuszczam Alpy to większe wyzwanie :], więc proszę o uwagi rowerzystów, którzy mają doświadczenie na podobnej trasie i w Alpach austriackich bo jako człowiek z nizin nie jestem pewnien czy dobrze mierzę siły na zamiary. Być może ominąć góry przejeżdżając w okolicach Wiednia.

Proszę o uwagi od osób, które mają podobną wycieczkę za sobą na temat:

1) kultury kierowców w poszczególnych krajach

2) cen żywności, podróży pociągiem i noclegów i czy karta debetowa jest akceptowana i przydatna w tych krajach

3) podejście mieszkańców do rowerzysty, który chce rozbić namiot w ich ogródku

4) ważne informacje dotyczące uregulowań prawnych: czy ewentualnie co mi grozi za spanie na dziko, czy transport roweru pociągiem jest możliwy w danym kraju, czy ktoś próbował przejechać tunelem górskim :]

5) gdzie warto się ubezpieczyć przed taką podróżą i czy potrzebny mi paszport (Chorwacja)

6) i inne ważne sprawy , o które nie zapytałem a powinienem :]

Jeśli ty również poszukujesz współtowarzysza na podobny wyjazd w podobnym terminie to jestem chętny. Mogę pełnić funkcje medyczne (odpukać) ;]

Alpy Austriackie - cud miód orzeszki :) byłem 2 lata temu, przejechalem wiekszą część alp od wschodu po samo Mont Blanc.

Widoki zrekompensują Ci trud jakim są podjazdy i szalone serpentyny, aż Ci zazdroszczę.. ;)

widoki bede podziwiał jak sie solidnie przygotuję. wypowiedz sie Ozim jako na razie jedyny ekspert jaki dystans robiłeś? byłeś sam? jak pogoda? gdzie nocowałeś? co ciebie zaskoczyło? jakie napotkałes trudnosci? jestem pewien że możesz podzielić sie istotnymi wskazówkami.

dystanse były 90-140km bo to jednak ALPY :)

nocleg - na dziko, na gospodarza, czym wiecej znasz słówek tym lepiej ;) POMAGA FLAGA polski ;]

pogoda - weź ze sobą coś przeciwdeszczowego, chodz wiadomo ze w ulewie sie nie jedzie,

co mnie zaskoczyło ? hmmm może fakt że na picie w 2 tyg upale wydałem może z 2 euro heh a dlatego że braliśmy wode z kranu i wrzucaliśmy tam plusze, witaminy, magnez :) polecam

jechalismy we 3 ale dało się odczuć ze 2 osoby są bardziej zgrane i 1 odstawała ( nie kondycyjnie a pod względem partnerstwa)

najlepiej jechać we 2 lub 4 :)

Kondycyjnie hmm nie byłem zbyt dobry - kupiłem rower w marcu a w lipcu zrobilismy 1300km w 13 dni :) i to w Alpach :)

Wow ale mnie podjaraliście :D . W poprzednim roku zwiedzałem Słowację na rowerze. Były to wyprawy 1 dniowe tylko( mieszkam w Krynicy, więc na Słowację mam jak rzut kamieniem). Takie trasy szosowe 150- 200km, można kręcić.

Życzę powodzenia i miłej zabawy.

• 2 tygodnie później...

Trasa wycieczki została zmieniona i bedzie wiodła po wschodnich stokach Alp więc bedzie bardziej lajtowo. Termin ustalony pomiędzy 14-31 sierpnia. Start na południu Polski i jedziemy na południe przez Czechy może Słowację, przez Austrię, Słowenię może trochę Włoch i nad Adriatyk albo jeśli czas pozwoli to dalej na południe zachodnim wybrzeżem Chorwacji. Reszta jak w pierwszym poście.

jeden chętny już jest. Ktoś jeszcze??

Trasa wycieczki została zmieniona i bedzie wiodła po wschodnich stokach Alp więc bedzie bardziej lajtowo. Termin ustalony pomiędzy 14-31 sierpnia. Start na południu Polski i jedziemy na południe przez Czechy może Słowację, przez Austrię, Słowenię może trochę Włoch i nad Adriatyk albo jeśli czas pozwoli to dalej na południe zachodnim wybrzeżem Chorwacji. Reszta jak w pierwszym poście.

jeden chętny już jest. Ktoś jeszcze??

UPDATE:

wyprawa coraz bardziej sie krystalizuje. Obecnie trasa oddala sięcoraz bardziej od alp ale siega coraz nizej na południe w chorwacji. Poważnie zainteresowani rowerzyści mile widziani w tym temacie i na PW.

pozdrower

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...