Skocz do zawartości

[piasta] Tylna piasta Dt 240 - glosnosc

bikeman1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

w ten weekend bylem na Mazovi24h, bylo deszczowo i blotniscie. wydaje mi sie ze tylna piasta sporo ciszej zaczela pracowac. wczesniej byl to dzwiek metaliczny, teraz jest bardziej "miekki", czym to moze byc spowodowane. dodam ze blota nie bylo az tyle zeby piasty byly nim obklejone. po maratonie mylem rower karcherem ( zwykle nie stosuje tej metody).

Żeby zdiagnozować problem nie trzeba nawet zdejmować kasety z bębenka, trzymając za największą koronkę kasety można ściągnąć ją wraz z bębenkiem z osi. Mechanizm zazębiający to dwa pierścienie i dwie spręzyny. Trzeba je wyciągnać i wyczyścić, także zdjąć z osi tuleję. Możesz w tym momencie sprawdzić jak kręcą się łożyska w korpusie i przynajmniej wewnętrzne łożysko bębenka. Tuleję zakładam na oś na odrobinę smaru, resztę wg preferencji.

Myjąc rower karcherem tak czy inaczej unikałbym mycia elementów ruchomych czy nawet tego co znajduje się w ich pobliżu. Moja detetka kręci się jak nowa od 2008 roku.

Zdejmij bębenek wyczyść i wlej jakiegoś płynu. Najprostsze rozwiązanie.

Nie polecam płynu do naczyń.

No oczywiscie ze nie wlał bym ludwika ;p Dziekuje wszystkim za pomoc, woda która sie dostala bębenka spowodowała ze smar wszedł na zapadki i dlatego bylo ciszej:) Kolega mi radzil nie smarowac, to wtedy piasta bedzie "darła ryja", natomiast moj znajomy ze sklepu rowerowego poradzil mi dac kapeczke smaru:) Tak zrobilem:)

orginalnie DT daje troche smaru na rachet

bez smaru rachet bedzie miał skrucony rzywot bo przeca metal bedzie tarł o goły metal

Uprzedziles wlasnie moje pytanie. Przy skladaniu dalem kapeczke smaru i zapadki pracuja teraz ciszej i miciutko, natomiast znajomy z sklepu rowerowego mowi ze jak bym zlozyl ja na sucho to bedzie klepać strasznie po uszach;] ale czy to zdrowo dla zapadek i bębenka?

Pawelsystem, na litość, zostaw rower, kup Pan słownik!

Bębenkowi nic się nie stanie. Ja przejechalem 2500km bez kropli oleju na ratchetach bo lubię w tej piascie jej głośne cykanie, nie zauważyłem jeszcze negatywnego wpływu braku oleju na zapadkach.

Wysłano z HTC Magic z użyciem Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...