garenge Napisano 3 Lipca 2011 Napisano 3 Lipca 2011 Witam, planuję zakup szosówki. Jestem amatorem, obecnie jeżdżę w spodenkach od biegania firmy Rogelli i koszulkach termo adidas/puma/nike. Buty to nike total 90 do piłki nożnej. Macie jakieś propozycje na ubiór do szosówki? Nogę mam 47,5 więc trochę problem. Ale żeby też ceny nie były większe niż szosówka ;D Tak z umiarem : ) Celuję w: -spodenki -koszulka -kask -coś pod kask -okulary -buty ( ale nie wiem czy te na zatrzaski do kolarzówki dla amatora będą dobre?) - i jeśli można, żeby nie pisać nowego tematu, pedały do butów
Eper Napisano 11 Lipca 2011 Napisano 11 Lipca 2011 Zatrzaski jak najbarsziej beda dobre. Co do ubioru np cos takiego
garenge Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 A te spodenki mają tą wkładkę sylikonową albo coś, co nic nie wyszło nie boli? Kask to chyba najlepiej ogarnę w centrumrowerowym pojadę i przymierzę, ale na razie priorytet rower, potem buty. Byle żeby jeździć. A buty poszukuję takie na szosę i do indoor cycling, siostra mi coś gadała o blokach jakiś, a ja nie wiem o co biega O.o
Przem00 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Kask - Koniecznie w technologi in-mold Spodenki z wkładką colmax Koszulka ze stójką, z kieszeniami na plecach, na szosę najlepiej rozpinana po całości Buty i pedały ... Hmmm niech doradzi Ci jakiś szosowiec, do MTB bym pomógł
garenge Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 http://allegro.pl/komplet-koszulka-i-spodenki-caisse-d-epargne-xxxl-i1692711859.html http://www.centrumrowerowe.pl/013085/GIRO_Transfer_czarny_54-61_cm/Produkt.aspx Dobrze?
Przem00 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Sam powinieneś wiedzieć czy dobrze Kask przed zakupem przymierz. Osobiście gdybym miał brać dla siebie nie wziął bym ciemnego kasku i odzieży na rower... Czarny nie odbija słońca.
Hoshi Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 ubranko z firmy top print - koszulka 40 zl, spodnie z pampersem 50 zl ( wzory do wyboru ), kask giro indicator ~120-140 zl, okulary lidl 17,99 zl, buty - sa promocje na allegro na szosowki, pedaly... shimano? 520/540, crank brothers? co kto woli.
garenge Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 Jak patrzyłem na szosówki na allegro to kilka z nich już miało jakieś pedały zatrzaskowe, tzn. buty shimano do tego podejdą? I co z tym indoor cycling i tymi blokami, o co tu biega wogóle.
Przem00 Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Hoshi nie wprowadzaj go w błąd. Chodzi mu o buty i pedały do roweru szosowego a ty mu proponujesz Shimano 520/540 ? to są pedały MTB
ulvgar Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Jeśli nie startuje w zawodach i ambitnie nie trenuje to buty MTB będą lepsze od szosowych - podeszwa mniej sztywna, bieżnik. Nie będzie miał problemu by wejść gdzieś po schodach, do sklepu czy cokolwiek. Buty MTB są po prostu uniwersalne (co nie znaczy, że jak uniwersalne to do niczego).
Przem00 Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Tak, z tym się zgodzę, ale z drugiej strony buty i pedały szosowe są znacznie lżejsze od MTB i jest większa powierzchnia podparcia, co powoduje, że na dłuższych wycieczkach stopa mu nie będzie drętwiała. Garenge teraz sam musi zdecydować na czym mu bardziej zależy, czy na wygodzie w chodzenie, czy na efektywniejszym pedałowaniu.
Hoshi Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 mialem na mysli cos takiego: chodzilo mi glownie o mocowanie blokow, nie musi byc konkretnie ten model butow. co do pedalow to masz racje.
garenge Napisano 13 Lipca 2011 Autor Napisano 13 Lipca 2011 Wiem! Jak kupię rower z pedałami to pojadę z nimi do sklepu, a jak nie to kupię pedały i buty w sklepie ; )
ciastek81 Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 Wiem! Jak kupię rower z pedałami to pojadę z nimi do sklepu, a jak nie to kupię pedały i buty w sklepie ; ) Jak będziesz kupował te pedały to pamiętaj, że standard szosowy np. Shimano SPD SL to nie to samo co standard SPD, więc jeśli będziesz chciał używać butów jednocześnie w rowerze szosowym i spinningowym to pamiętaj żeby pedały były w tym samym standardzie - po to aby nie bawić się w ciągłą zmianę bloków.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.