Skocz do zawartości

[suport] jakie klucze?

szkodnik33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem odnośne typu suportu, na stronie meridy http://archiwum.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=6&gr=45&id=307

mam info mianowicie:

Wkład suportu: CARTRIDGE

Korby: ALLOY AL, 42 / 34 / 24

Nigdzie nie mogę znależć informacji o takim supporcie , jaki klucz do niego jakie wymiary ewetnualnie jaki inny suport moge tam włożyć, jaką oś itp?

Podczas jazdy z okolic korbowodu dochodzi dziwne tykanie, nie tyle co stukanie ale własnie tykanie albo moze cykanie :), wiec pewnie coś tam sie popsuło :) nie wiem co.

Prosba o pomoc z tym suportem jaki inny tam moge wsadzić, czy muszę przed wymianą coś pomierzyć czy to co mam na stronie meridy jest wystarczające?

Dzięki wielkie za pomoc

pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Najprawdopodobniej posiadasz standardowy suport, coś chińskiej produkcji. Żeby go wymienić musisz zmierzyć długość ośki. będziesz potrzebował ściągacza do korb:

http://allegro.pl/narzedzie-klucz-do-zdejmowania-sciagania-korby-i1660776417.html

klucza do odkręcenia suportu:

http://allegro.pl/klucz-do-wkladu-suportu-hartowany-do-dlugiej-osi-i1695159251.html

oraz stosownych płaskich kluczy lub klucza nastawnego do użycia z wyżej wymienionymi.

Po ściągnieciu wszystkiego suwmiarką zmierz długość osi i kup coś w stylu:

http://allegro.pl/nowy-vp-bc-73-118-x-68-dobry-kwadrat-wys-0-hit-i1686921718.html

tu akurat 118mm.

Napisano

Krzysiek wielkie dzięki, ale jeszcze pozwolę sobie dopytać, mianowicie:

1 czy klucze o których wspomniałeś do odkręcania suportu oraz ściągacz do korb sa uniwersalne do wszystkich suportów,korb czy tylko pod ten model suportu i korby CARTRIDGE, Korby: ALLOY AL, 42 / 34 / 24 ( czy moze bardziej pod suport ,korbe typu kwadrat)

2 czy mogę załozyć równiez inny suport jakis inny model niz CARTRIDGE, zreszta czy jest jakś różnica procz ceny pewnie

3 czy tylko suportu typu kwadrat moge załozyć czy moge dowolny ale do wymiany byłoby wszystko, zębatyki, pedały itd

3 czy te wymiary korby 42 / 34 / 24 są dla mnie jakoś pomocne przy zakupie cześć bądz kluczy

4 czy tylko dugośc osi jest wazna czy ten drugi wymiar (tu 68 długość suportu ?) też biorę pod uwagę, albo moze srednica suportu

Dzięki

Napisano

1. Nie wszystkich, bo HT2 czy GXP tym nie odkręcisz, ale tym nie zawracaj sobie głowy. Swoją korbę i suport (a potem suport, który wymienisz) bez problemu obsłużysz.

2. Cartridge to tylko typ suportu, bardziej po polsku można użyć określenia "pakiet", nie jest to w żadnym wypadku model. Łożyska są zintegrowane, nie trzeba bawić się w układanie kulek, wciskanie bieżni - wkręcasz i już.

3. Możesz inny ale to ciągnie za sobą zmianę korby. Te dwa elementy muszą być ze sobą kompatybilne.

4. Nie.

5. Ten drugi wymiar też jest ważny. To szerokość mufy suportowej.

Napisano

Jeszce dwa pytanka,

- klucz do odkrecanie padałów, to zwykły nasadowy ,czy są rózne wielkosci czy w kazdym tak samo

- jakiś smar do srodka przy wymiarnie suport pewnie trzeba, jakis specjalny

Dzięki

Napisano

Klucz do pedałów to płaska 15 (nie nasadowy) o określonej szerokości, czyli w miarę wąski (nie wiem ile powinien mieć) tak żeby wlazł na sfrezowaną ośkę przy korbie. Ewentualnie w środku ośki od strony ramy klucz imbusowy (rzadziej i raczej w tych droższych modelach)

Smar zwykły, najzwyklejszy w zupełności wystarczy.

Napisano

Wiele pedałów o szerokim wejściu dla klucza 15 mm można odkręcić zwykłym kluczem płaskim. Podstawowa różnica między "rowerową" 15tką do pedałów a zwykłą 15tką jest długość całego narzędzia: klucz do pedałów jest długi, nawet dwukrotnie dłuższy od zwykłego i ma wygodną rączkę. Klucze zwykłe płaskie mają na drugim biegunie drugi klucz płaski lub oczkowy, a przy mocno dokręconych lub zapieczonych osiach pedałów odkręcanie ich takowym może być niewygodne albo bolesne dla ręki.

Gniazdo imbusa jest praktycznie we wszystkich pedałach poza standardowymi platformami które są w zestawie z tanimi rowerami.

Napisano

Żle sie wyraziłem ( nie pedały), miałem na myśli te dwie sróby, które mocują korby do suportu ( mam nadzieje że dobrze napisałem) one są jakby schowane , ale czy ich wielkośc jest standardowa?

Dzięki za pomoc.

Napisano

Dzieki za pomoc, jescze pytank oodnośnie szerokości mufy suportowej,

czy to jest szerokość tej dziury w ramie do której wkręcam suport u mnie 68,

czy to jest długość tej tulei (suportu) który wkrecam do ramy u mnie to 73 tak na oko bo wystaje z każdej strony ramy tak po 2mm.

• Mod Team
Napisano

To drugie, czyli długość tulei. Najpopularniejszy jest standard 68mm, ale są też 73. 83 i 100, choć te dwa ostatnie to tylko w ramach do DH się spotyka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...