nowyBUN Napisano 3 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam wszystkich. Zacznę tak : Skradziono mojego kochanego UNIBIKE MISSION, którego nico ulepszyłem: Amortyzator: RST F1RST Air Korba: alivio FC-M410. Przerzutka tył: alivio M410 (chyba) Przerzutka przód:ALIVIO fd-m413 Kaseta też aliwio, łańcuch wymieniany kilkukrotnie. Opony szosowe, zakupione niedawno przed kradzieżą, bo właśnie zacząłem jeździć dłuższe dystanse szosą. Mostek wymieniony na dłuższy. Rower bardzo mi pasował, teraz chce odkupić sobie coś podobnego, nie przesadzając z wydatkami. Z czasem wymienię amortyzator, na coś fajnego, ale to z czasem. Na rowerach się nie znam w ogóle, tylko jeżdżę, dlatego tez proszę o pomoc w wyborze nowego sprzętu. Wstępnie upatrzyłem sobie KROSSA LEVEL A4 http://allegro.pl/kross-level-a4-dsc-deore-rock-shox-mega-wyprzedaz-i1697436270.html Czy znajdziecie coś lepszego w tej cenie ? Wydaje mi się, że osprzęt A4 jest dużo lepszy niż w unibikach czy authorach. Nie znam się na rowerach, na firmach, więc czekam na opinie. Mogę zakupić jakąś używkę, nie ma problemu Jakie są słabe punkty tego krossa ? mój stary unibike mission miał 17 cali, ten cross to szesnastka - czy to duża różnica ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 3 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Fajnego tego a4 wypatrzyles, jeszcze zobacz na allegro moze bedzie a2 level xt, jednak dzisiaj patrzylem i nie widizalem;/. Za ta kase jest jeszcze fajny unibike evolution: http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-evolution-2010.html jednak tylko duza rama zostala. 16' bedzie ok, w terenie bedzie bardziej zwinny a na asfalcie ciut trudniej bedzie CI sie rozbujac. Wlasnie te a2 level na xt byly 17' wiec moze warto poszukac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowyBUN Napisano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Fajnego tego a4 wypatrzyles, jeszcze zobacz na allegro moze bedzie a2 level xt, jednak dzisiaj patrzylem i nie widizalem;/. Za ta kase jest jeszcze fajny unibike evolution: http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-evolution-2010.html jednak tylko duza rama zostala. 16' bedzie ok, w terenie bedzie bardziej zwinny a na asfalcie ciut trudniej bedzie CI sie rozbujac. Wlasnie te a2 level na xt byly 17' wiec moze warto poszukac A2 tez może być, faktycznie rama 17" była by dla mnie chyba lepsza. Ten A4 z rama 16 wygląda na malutki, ale musiał bym się przymierzyć Nie wiem z jakich powodów podaje się tu unibika evolution do porównań. Co w nim jest lepszego niż w A2 ? Mój mentor serwisant, tez poleca mi evolution, ale czemu ? A2 - hamulce hydrauliczne vs unibike - altus m422 http://allegro.pl/kross-level-a2-17-deore-xt-kask-gratis-sprawdz-i1689603729.html http://www.unibike.pl/evolution.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Naped jak za ta kwote ma dobry i amor xcr, wiec tragedii nie ma. No ale a4 go bije, a2 tez, tak dalem jako propozycje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Jeśli nie szukasz roweru do modyfikacji weź unibike - równo zestawiony, trwalszy napęd. Jeśli natomiast wiesz, że będziesz chciał go modyfikować i korzystać w coraz większym stopniu w coraz bardziej wymagającym terenie weź któregoś krossa - jeśli napęd się posypie, wymienisz na coś trwalszego. W unibike kosztowne będzie ewentualne założenie tarcz (które docenisz w błocie i mokrym otoczeniu) ponieważ trzeba zmieniać piasty co wiąże się często z nowymi szprychami i zaplataniem, natomiast jeśli z czasem te w krossie okażą się za słabe wymienisz tylko hamulce. Nie wiem ile ważysz, ale Dart 2 przeznaczony jest raczej dla cięższych jeźdźców (powyżej 75-80kg) XCR, lepiej wypada przy tych drobniejszej postury co przede wszystkim odczujesz na nieutwardzonych drogach i leśnych szlakach. Rozpisałem się o tej jeździe w terenie ponieważ często szuka się roweru "do wszystkiego" ale lasy są uzależniające i okazuje się, że trzeba było brać rower lepiej nadający się w teren;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paverix Napisano 12 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Zgodnie z sugestiami podpinam się pod temat Zgłaszam się z prośbą o pomoc. Mam zamiar nabyć rower po dłuższej przerwie od jazdy ok.(3 lat) jestem po przygodach z kolarstwem górskim, w zasadzie każdą chwilę spędzałem na rowerze. Przyszedł czas pracy brak czasu i te inne pierdoły. Teraz kiedy te tematy nie zabierają tyle czasu szukam roweru który spełnia kryteria poniżej: - Rower potrzebny mi żeby szybko i przyjemnie przedostać się do pracy (twarde podłoże beton itp.) - Pojeździć w weekendy po terenach leśnych i tu główny problem bo na pewno będę chciał poszaleć chociaż trochę i pojechać w trudniejszy teren:) - Rower nie może rzucać się w oczy (jest to możliwe?) nie lubię się obnosić ze sprzętem i przykuwać oka łasych osób trzecich - Budżet może być wyższy podałem taki jak w temacie ponieważ obawiam się punktu wyżej Jestem z Łodzi więc kolejna pytanie to jaki sklep. Czy jest sens w sklepach sportowych czy tych bardziej wyspecjalizowanych w rowerach, z dystansem podchodzę do allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.