Skocz do zawartości

[napęd] łańcuch przeskakuje na kasecie

cezet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu po kilku latach wyciągnąłem mój rower z piwnicy. Po sprawdzeniu jego stanu wymieniłem korbę która nie nadawała się do użytku. Podczas jazdy miałem problem z przeskakującym łańcuchem. Na początku działo się to tylko na nielicznych przełożeniach lecz po jakimś czasie już na większej ilości. Z racji tego że chciałem "odnowić" mój rower zdecydowałem się na wymianę całego napędu (przerzutki tył i przód z nowymi klamkomanetkami, wolnobieg, łańcuch no i korbę która wymieniłem miesiąc wcześniej). Kupiłem części, które ze sobą powinny współgrać bez zarzutu. Okazało się że dalej mam problem z przeskakującym łańcuchem. Dokładnie dzieje się to przy przełożeniach 5 i 6 i wtedy samoistnie wskakuje jakby wyżej. Naprawdę nie mam pojęcia czego to może być wina, brak mi już pomysłów. Pomóżcie.

ps. co do części posiadam:

Wolnobieg 7 rzędowy Shimano MF-TZ21 14-28 i Łańcuch Shimano CN-UG51

Mechanizm korbowy Shimano Acera M361

Przerzutkę tylną Shimano Alivio RD M410

Przerzutkę przednią Shimano Alivio M412

Klamkomanetki Shimano ST-EF60 3x7

rama miała hak na montarz tej acery???? czy kupiłes adapter montowany pod zacisk koła ?

miałem taki przypadek w starym rowerze . Przełożyłem cały sprawny naped (przerzutka alivio, kaseta sram 950, łancuch kmc) z pęknietej ramy "da bomb" która miała odczepiany hak do zwykłej stalowej magnum. Naped na 100% był sprawny a na tej ramie przeskakiwał na środkowych przełożeniach. Kupiłem dwa takie adaptery i nic to nie dało. Po przekładce na nową rame było ok. Nawet serwis sobie z tym nie poradził.

Całość była montowana w serwisie. Za regulację samemu wolę się nie zabierać bo specem w takich sprawach nie jestem ;)

Rower oddałem poraz kolejny do serwisu. Zobaczymy co podziałają. Dzięki za zainteresowanie, napisze czy problem został rozwiązany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...