cezet Napisano 3 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam. Jakiś czas temu po kilku latach wyciągnąłem mój rower z piwnicy. Po sprawdzeniu jego stanu wymieniłem korbę która nie nadawała się do użytku. Podczas jazdy miałem problem z przeskakującym łańcuchem. Na początku działo się to tylko na nielicznych przełożeniach lecz po jakimś czasie już na większej ilości. Z racji tego że chciałem "odnowić" mój rower zdecydowałem się na wymianę całego napędu (przerzutki tył i przód z nowymi klamkomanetkami, wolnobieg, łańcuch no i korbę która wymieniłem miesiąc wcześniej). Kupiłem części, które ze sobą powinny współgrać bez zarzutu. Okazało się że dalej mam problem z przeskakującym łańcuchem. Dokładnie dzieje się to przy przełożeniach 5 i 6 i wtedy samoistnie wskakuje jakby wyżej. Naprawdę nie mam pojęcia czego to może być wina, brak mi już pomysłów. Pomóżcie. ps. co do części posiadam: Wolnobieg 7 rzędowy Shimano MF-TZ21 14-28 i Łańcuch Shimano CN-UG51 Mechanizm korbowy Shimano Acera M361 Przerzutkę tylną Shimano Alivio RD M410 Przerzutkę przednią Shimano Alivio M412 Klamkomanetki Shimano ST-EF60 3x7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeflo Napisano 3 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Może problemem jest źle wyregulowana przerzutka ? Jakby coś to zapoznaj się z tematem i spróbuj jeszcze raz uregulować http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel199224 Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 rama miała hak na montarz tej acery???? czy kupiłes adapter montowany pod zacisk koła ? miałem taki przypadek w starym rowerze . Przełożyłem cały sprawny naped (przerzutka alivio, kaseta sram 950, łancuch kmc) z pęknietej ramy "da bomb" która miała odczepiany hak do zwykłej stalowej magnum. Naped na 100% był sprawny a na tej ramie przeskakiwał na środkowych przełożeniach. Kupiłem dwa takie adaptery i nic to nie dało. Po przekładce na nową rame było ok. Nawet serwis sobie z tym nie poradził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezet Napisano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Całość była montowana w serwisie. Za regulację samemu wolę się nie zabierać bo specem w takich sprawach nie jestem Rower oddałem poraz kolejny do serwisu. Zobaczymy co podziałają. Dzięki za zainteresowanie, napisze czy problem został rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.