ixyz Napisano 3 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam w najblższym czasie planujemy ze znajomymi wypad na ślężę, w związku z tym prosiłbym o pomoc czy ktoś z was tam był żeby poradził jak się przygotować, jaką trasą pojechać, czy gdzie tam można przenocować<jakies namiary> itd. nie jeżdżę często w takie wyprawy więc nie mam obycia dlatego myślę, że wasza pomoc się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stuntman Napisano 3 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witaj Mieszkam w Świdnicy, więc jakieś 10km od Ślęży, więc wjeżdżam tam sobie nieraz w ramach treningu Co do trasy dojazdu, to z Brzegu Dolnego mogę Ci polecić tą: LINK Wjazd na Ślężę polecam zacząć właśnie z Przełęczy Tąpadła, drogą którą samochody terenowe wjeżdżają (dość rzadko) na szczyt góry. Droga jest bardzo dobra, można pokonać ją bez wprowadzania, jedynym problemem mogą być luźne kamienie, ale jest to tylko krótki odcinek drogi. Jedynie zjeżdżając trzeba naprawdę bardzo uważać na ludzi Co do przygotowania, to raczej nie musisz jakoś szczególnie się uzbrajać do Ślęży, bierz to co potrzebujesz na długodystansowych trasach rowerowych tj przede wszystkich żywność, picie, pieniądze, jakąś dętkę w razie kapcia. Jeśli chodzi o nocleg, to w Tąpadle (jakieś 2 km od przełęczy) można znaleźć nieco agroturystyki, nie jest tam na pewno drogo. Konkretnych namiarów niestety nie posiadam. Pozdrawiam i miłej wyprawy życzę ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ypsi Napisano 3 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Ja również wjeżdżam tam od strony przełęczy, bodajże żółty szlak. Niezbyt wymagający ale można się zmęczyć. Trochę jest nasypanego tłucznia ale to tylko niewielki odcinek. Kask przede wszystkim, kanapki, picie, dętka zapasowa się przyda I z mojego doświadczenia NIGDY nie jedź rowerem na Ślężę w weekend (masa turystów, zjazd niebezpieczny bo nigdy nie wiadomo kto wyskoczy). Od poniedziałku do czwartku jest tam idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.