Skocz do zawartości

[przełożenie?] Problem z hamowaniem

kazag

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

więc tak: zainspirowany fotkami, opisami itp postanowiłem przerobić starego górala na OK, żeby sprawdzić, jak się jeździ itp, a na nast sezon zbudować już coś solidniejszego. Koła 26, korba z górala (mam problem z wyjęciem, chyba będę musiał coś na śrubę polać, bo nie puszcza za cholerę), na tylną piastę nakręcona na klej zębatka 18z bodajże. Problem jednak jest w tym, że ni jak nie mogę wyhamować... Jeździłem kiedyś na składakach itp i tam hamowanie tylnym hamulcem było lekkie, jako dzieciakowi nie sprawiało żadnego problemu, a tutaj jak chce zatrzymać pedał z tyłu to dosłownie wyrzuca mnie w górę i to przy spacerowej prędkości... Na korbie mam ustawioną zębatkę drugą (są trzy, jak w góralach) bo na największej za duży przekos i mi spadł łańcuch po 100 metrach ;)

Pytanie brzmi - od czego zależy siła jaką trzeba włożyć w hamowanie? Nie sądze, żeby to moja kondycja sprawiała, że nie zatrzymam roweru, bo nawet sama masa 75kg na pedale powinna przecież dać radę? To kwestia zębatek/przełożenia?

Hm, Aurox, czytałem kilka tematów o hamlucach i o przełożeniu.

Powietrze mam oczywiście, prawie na maksa.

Ale wyprowadźcie mnie z błędu teraz - na OK nie da się hamować jak na torpedo? Czyli leciutko naciskając pedał do tyłu i już?

Nie , nie :icon_wink: W składaku hamulec masz na "kontrę", a w ostrym zębatka jest na stałe i wraz z obrotem koła obraca się tak samo zębatka. Czyli np. gdy w składaku jedziesz i przestajesz pedałować , zębatka się nie kręci. Gdy na ostrym jedziesz, przestaniesz kręcić korbą , to zębatka nadal się kręci. Trochę to zagmatwane, ale myślę że zrozumiesz :thumbsup:

Nie nie, ja rozumiem jak działało torpedo i wolnobiegi. U siebie mam piastę na wolnobieg i zamiast wolnobiegu nakręconą zębatkę z rowerowego "za piątaka" na klej epoksydowy polecony mi zamiast distalu.

Po prostu myślałem, że...łatwość zablokowania koła będzie taka sama jak w starych składakach, ale jeśli się myliłem, ok, poćwiczę, mam nadzieję, że się nie zniechęcę, bo póki co mam wrażenie, że samą prędkość roweru mi się reguluje znacznie lepiej niż w normalnym miejskim ;)

No trudno, poćwiczę, chociaż jest to dość męcząca jazda dla kolan i przepukliny. No i mam teraz problem ze zsuwającym się kołem z haków ;)

słabo dokręcasz, zastosuj takie podkładki z ząbkami między ośką i hakiem.

• 2 tygodnie później...

1. bo to mój temat, nie chciałem nowego zakładać, jeśli mod stwierdzi, że powinienem, to proszę o wydzielenie, albo o PM

2. hm, myślałem, że jak wyjmę wszystko z ramy, tzn wykręcę oba pedały ze składaka i oba z górala, to będę mógł przełożyć, jeśli ten otwór w ramie będzie takiego samego rozmiaru...ale rozumiem, że nie będę mógł? sory, że może nie używam odpowiedniej terminologii, ale raczej nie jestem w tej dziedzinie specjalistą.

pzdr

hm, myślałem, że jak wyjmę wszystko z ramy, tzn wykręcę oba pedały ze składaka i oba z górala, to będę mógł przełożyć, jeśli ten otwór w ramie będzie takiego samego rozmiaru...ale rozumiem, że nie będę mógł? sory, że może nie używam odpowiedniej terminologii, ale raczej nie jestem w tej dziedzinie specjalistą.

Nie musisz być specjalistą, żeby wiedzieć co z czego chcesz wykręcić. Pedały z ramion korby, czy suport z ramy?

"ten otwór w ramie" możesz zidentyfikować za pomocą tej tabeli http://coogee.republika.pl/dane.html#suporty

Chcę wymienić całość, tzn korby i blaty (ponieważ korba od górala ma dość małe blaty...), i póki co wykręciłem ze składaka korbę z blatem a z górala udało mi się dopiero odkręcić te śruby znajdujące się w centrum korby, teraz nie wiem czy dalej się męczyć, czy nie warto bo będę miał różne rozmiary suportów...

Chcę wymienić całość, tzn korby i blaty (ponieważ korba od górala ma dość małe blaty...), i póki co wykręciłem ze składaka korbę z blatem a z górala udało mi się dopiero odkręcić te śruby znajdujące się w centrum korby, teraz nie wiem czy dalej się męczyć, czy nie warto bo będę miał różne rozmiary suportów...

Będziesz miał różne gwinty.

jeśli wykreciłeś korbe z blatem i jest ona bez takiego pałąka z bieżniami (czyli po środku ma dziure) to możesz ją zastosować do jakiegokolwiek innego roweru

z górala korbe wyciagniesz bez uszkadzania jej tylko ściągaczem do korb

2. nie - w skladaku masz korby na klin a w góralach na kwadrat (chyba wszystkich nawet...) i nie chodzi o 'rame' tylko sposób mocowania - jaką masz oś w suporcie

można użyć korby na klin w góralu wystarczy zmienić oś z kwadratu na klin i osadzić ją na miskach suportowych z kulkami

Pytanie teoretyczne - czy "łatwość" hamowania jest większa czy mniejsza po zastosowaniu większej zębatki z przodu? Innymi słowy - jak wielkość przedniej zębatki (tylna taka sama) przekłada się na łatwość zablokowania koła? Szkoda mi trochę nowy łańcuch kupować, żeby to sprawdzić tylko...

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...