Skocz do zawartości

[tarcze, kompatybilność] avid bb7 + reba sl + whm505

badas

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie miałem tarcz i mimo poszukiwań w sieci ciężko mi znaleźć jakiś tutorial, co z czym będzie pracowało, dlatego proszę o kilka porad.

Mam:

- koła Shimano WHM505 Centerlock wymontowane z Krossa Level A6 rocznik 2008 takie jak te

- klamkomanetki Shimano Deore DualControl z tego samego Krossa A6 :)

Zamierzam kupić:

- amortyzator Rockshox Reba SL 2011 dokładnie ten

- hamulce tarczowe Avid BB7 dokładnie te

Ogólnie to złamałem właśnie ramę i stąd ten zryw na modernizację w trakcie sezonu :) Ramę kupię taką samą, Accent elnino, bo jednak swoje przeżyła. No i nie mogę nic lepszego w rozsądnej cenie znaleźć. A nawet moje wymarzone XTC się łamią o czym nie trudno znaleźć informacje. Ale jak ktoś ma jakieś sugestie, co do ramy to też chętnie wysłucham :) Do ramy postanowiłem wreszcie jakiś porządny amortyzator zamontować, Nie widzę opcji na nic słabszego niż Manitou R7 i Rockshox Reba. Są lekkie, doskonale pracują, czułe i dobrze trzymają bocznie. Tak przynajmniej wszyscy o nich mówią i piszą. Zależy mi na niskiej wadze i nie chcę znowu lecieć na ryj bo mi się coś połamało, dlatego sądzę, że elnino + Reba to już praktycznie pewnik.

No i tutaj pojawia się źródło mojego problemu, nie mogę znaleźć ani Manitou ani Reby z piwotami. Jestem zwolennikiem V-ek, bo lekkie, skuteczne i ich konserwacja/ustawienie jest banalnie prosta. Jak się V-ka urwie na trasie, to nic się nie stało. No ale dobra, jak nie mogę mieć Vki, to niech już będzie tarcza, byle tanio, nie gorzej niż Vka, nie zbyt ciężko i nie zamierzam wymieniać manetek DualControl, bo je uwielbiam.

1. Reba, którą wskazałem ma mocowanie PostMount, hamulce BB7 chyba też. Hamulec będzie pasował do widelca?

2. Z tego, co wyczytałem, klamki od Vek pasują do mechanicznych tarcz. Nie będzie problemów?

3. Największy problem widzę w kołach. Centerlock kontra 6 śrub, które zapewne będą w tarczach Avida. Szukałem rozwiązania. Z tego, co tu wyczytałem jest nim: a) zakup tarczy Shimano taka styknie? (każda tarcza będzie współpracowała z tymi hamulcami?), B) zakup przejściówki takiej? (czy to rozwiązuje problem? no i drogo i niepotrzebnie dodaje wagę, warto?) lub c) zmiana piasty (wolałbym już całe koło, jakie?). a), B) czy c), plusy i minusy, sugestie?

4. Średnica tarczy. Reba przyjmie wszystko? Strzeliłem sobie w 203 tak ło, nie mam pojęcia ile powinienem mieć. Ogólnie downhillowcem to nie jestem. Ważę 84-88kg. Preferuję hamowanie przodem, tylni hamulec używam tylko gdy trzeba się zatrzymać albo jest naprawdę gorąco. Czasem zdarza się spokojnie zjechać ze Ślęży czy innego Pradziada, także dobrze by było jakby się nie przegrzewały.

Ogólnie mój pierwszy post. Cześć, pozdrawiam serdecznie :)

Jeśli idzie o tarcze,to wymieniłbym poprostu na jakieś centerloki i tyle,bo zastosowanie tego adapteru,to większy koszt jak nowe tarcze,a znaczne gorsza sztywność niż całej tarczy.Co do wielkosci tarczy na przód,to w zupełności wystarczy rozmiar 180-185 mm. :thumbsup:

1. Reba, którą wskazałem ma mocowanie PostMount, hamulce BB7 chyba też. Hamulec będzie pasował do widelca?

Ten sam standart mocowania,więc będzie pasował bez adapteru.

2. Z tego, co wyczytałem, klamki od Vek pasują do mechanicznych tarcz. Nie będzie problemów?

To i to jest na linkę,więc nie ma problemu.

Ok, czyli brać Avidy BB7 na tarczy 180 i dodatkowo kupić tarczę shimano z mocowaniem centerlock i będzie to wszystko hulało?

I jak to jest, jak teraz kupię hamulec z tarczą 180mm, to potem jakbym uznał, że chcę być downhillowcem (hahahahaa) i zapragnął tarczy 210, to muszę tarcze i hamulec wymieniać, czy sama tarcza a hamulec da się regulować?

• 1 miesiąc temu...

Podepnę się pod temat kolegi gdyż mam klika ostatecznych pytań ;)

1) Które klamki będą najlepiej współgrać (czy Deore XT z Servo Wave będą dobrze działać i ew. dadzą lepszą modulację niż klamki Avid ?)

2) Jakie tarcze '160' wybrać pod piasty Deore Xt (z center lock) - tutaj Avid dedykuje jedynie G2. Czy G3 / X, lub 'jakaś?' tarcza Shimano będzie lepsza ?

3) Jakie najlepiej zastosować linki i pancerze ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...