ahmedsaid Napisano 3 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam. Ostatnio łańcuch zaczął sprawiać coraz więcej problemów. Zaczęło się od tego że przy mocniejszym depnięciu łańcuch pękł, potem skułem go tym samym pinem, oczywiście skróciłem o ogniwo. Teraz notorycznie spada z blatów korby i czasem pęka kiedy się mocniej przyciśnie, na przykład przy starcie - ostatnim razem właśnie w taki sposób wpakował mnie pod autobus. Łańcuch, kaseta i korby są te same od nowości i zrobiły około 3000-4000km. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 3 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Tyle przygód i jeszcze nie zdecydowałeś się na jego wymianę Kup nowy załóż i wszystko się wyjaśni, tu nie ma co kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedsaid Napisano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Wolałbym jeszcze trochę pojeździć na tym napędzie, szczególnie że nie chciałbym inwestować dłużej w ten rower. Oprócz tych przygód z łańcuchem, biegi wchodzą w miarę dobrze, a napęd nie wygląda na taki zużyty. Jakieś sugestie? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedsaid Napisano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Powiedz kto Ci każe wymieniać napęd. Jakiej oczekujesz rady w sytuacji kiedy notorycznie pęka łańcuch?? Piszesz, że zrobiłeś na nim ok. 4kkm a to sporo i do tego jest pewnie osłabiony przez te ciągłe zrywanie i skuwanie. Jedyna rada to go wymienić i kłopot zniknie a koszt tej operacji jest niewielki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Co rozumujesz poprzez zeskakuje z korby ?? moze żle skułeś ogniwo i jest za ciasno ? innego powodu nie za bardzo nie dostrzegam, przerzutka powinna wystarczająco go trzymać zeby nie spadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Może chodzi o to, że jak wrzuca na blat to łańcuch wypada na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 najtańszy wąski łańcuch masz za 11zł to nie dużo a rozwiąże twoje problemy a ten stary lepiej od razu wyrzuć bo on sie nawet do budowy bacika nie bedzie nadawał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedsaid Napisano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Ukaniex łańcuch pod naciskiem wpada do wewnątrz, pomiędzy korbę a ramę. Żeby nie być gołosłownym dodałem obrazek. Czy to możliwe że łańcuch jest za krótki i dlatego spada? Czy spinka załatwi sprawę pękającego łańcucha? Beskid zmiana samego łańcucha nie wchodzi w grę, nie będzie współpracował z starą kasetą i korbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Po pierwsze napisz wreszcie jaka to grupa napędu. Po drugie, kto Ci naopowiadał takich mądrości, że nowy łańcuch nie przyjmie się w napędzie który ma przejechane jak piszesz 3-4 kkm?? Po takim dystansie korba jest w zasadzie dopiero "dotarta" a i z kasetą nic złego nie powinno się dziać. Jeśli będziesz nadal na tym rozsypującym się łańcuchu jeżdził to rzeczywiście na bank zniszczysz zębatki i wtedy dopiero popłyniesz w wydatki. Nadal nie mogę pojąć dlaczego nie chcesz kupić nowego łańcucha skoro wyrażnie napisałem, że po tylu skracaniach uszkodzonych ogniw jest już na bank zbyt krótki i co najważniejsze wystarczająco osłabiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
corsarz Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Jak już koledzy napisali kup nowy łańcuch. Ten co masz to się nadaje ale na śmietnik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Wszyscy piszą: "kup nowy łańcuch" To jest raczzej nie możliwe żeby nowy łańcuch sie przyjął na tym napędzie. Tamten jak piszesz jest mocno wyeksplatowany i z pewnością zjechał całą kasete i korbę dlatego ci zeskakuje. Nowy raczej nic tu nie zmieni. Musisz kupić nową kasetę i łańcuch wtedy jak nie pomoże to czeka cię wymiana także korby. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedsaid Napisano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Na moje kaseta nie przyjmie łańcucha. Pozostaje kwestia spadającego łańcucha. Długość dobrana wg. tej metody : Łańcuch przy ustawieniu największych zębatek z przodu i z tyłu, bez przerzutek zostawia 2 luźne ogniwa - czyli zalecana długość dla krótkiego wózka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Czyli do kiedy masz zamiar użytkować tę kasetę?? Do momentu aż zaczną sypać się ząbki?? Nie masz funduszy na wymianę czy masz jakieś inne powody bo nie rozumiem twojego podejścia. Jeśli coś jest wyeksploatowane to trzeba to wymienić bo żadne półśrodki tutaj nie poradzą. I coś mi tu nie pasuje z tym Twoim przebiegiem tego napędu bo tak zużytych środkowych koronek przy 3-4 kkm to ja jeszcze nie widziałem choć jest to możliwe jeśli robisz spore przekosy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedsaid Napisano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Temat zatacza się na zły kierunek. Chciałem wiedzieć dlaczego łańcuch przy mocniejszym depnięciu spada z korby, i nadal nie wiem. Beskid Twoje posty są sprzeczne, najpierw mówiłeś że kasety zmieniać nie trzeba, teraz twierdzisz odwrotnie. Wiem w jakim stanie jest napęd, wiem też że nie przyjmie nowego łańcucha ani kaseta ani korba, dlatego chce pociągnąć do końca sezonu na tym napędzie a potem do wymiany idzie albo napęd, albo cały rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Moje stwierdzenie, że nie trzeba wymieniać opierało się na twojej informacji o przebiegu 3-4 kkm a skoro wrzuciłeś zdjęcie to widzę w jakim jest stanie ta kaseta i logiczna stała się zmiana zdania na ten temat. Z górą 150 zł kosztowała by Cię wymiana kasety z łańcuchem i nie wmawiaj mi, że po takim przebiegu masz zjechane blaty w korbie bo jest to niemożliwe więc albo skoryguj przebieg albo nie wypowiadaj takiego zdania w stylu "temat zatacza się na zły kierunek". Chcesz nowego pomysłu to proszę: masz żle ustawioną przednią przerzutkę. I na koniec odpowiedz tu wszystkim którzy radzą wymianę w tym mnie co Ci szkodzi kupić jakichś tani łańcuch i zobaczyć jak będzie pracował?? Piszesz "wiem też że nie przyjmie nowego łańcucha ani kaseta ani korba" skąd taka pewność skoro nic w tym kierunku nie robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.