Skocz do zawartości

[Przyczepka rowerowa] amortyzowana dla dzieci, opinie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie znam tych przyczepek (nie znam żadnych;) ), ale trochę rozglądając się w interesie (bo sam o czymś takim myślę), zastanawiam się nad różnicami między takimi z Allegro za 300zł, z Decathlonu za 800, a takimi jak choćby w netowych sklepach rowerowych, gdzie zaczynają się od 1500... Odpowiedź jest raczej jedna... I myślę, że się nie mylę :) W każdym razie, na pewno nie kupię takiej z allegro za 300zł.

P.

Napisano

Kompletnie nie jestem znawcą w tym temacie, ale pracuję w branży mocno związanej z bezpieczeństwem i wiem, że polskie prawo jest bardzo hmmmm...kiepsko skonstruowane ;) u nas znak B może dostać praktycznie wszystko... Przy zakupie takiego produktu kierował bym się posiadaniem certyfikatu TUV bo tak naprawde tylko to może nam zagwarantować, że produkt jest bezpieczny i faktycznie przeznaczony do tego do czego będzie używany (w tym przypadku wożenia dzieci)

Napisano

Do Pavvel: Nie podzielam Twojej opinii bo jednej z nich używam, pożyczam na weekend (od kogoś).

Ale czas kupić własną i stąd mam pytanie. Wrażenia swoje opiszę za parę dni

Napisano

@UP - ze względu na cenę, chciałbym, byś miał rację. Ale obawiam się, że jednak jest różnica w jakości. ale gdybać nie będę:)

P.

Napisano

Moja znajoma ma taką przyczepkę,jednak nie wiem gdzie lepiej jest ją montować.czy do ramy czy do ośki. Wydaje mi się to bardzo istotna sprawą. A patrząc na ceny,to wszystko mówi samo za siebie. na pewno nie kupiłbym czegoś nieznanej firmy z allegro za 300zł.

Napisano

Witam,

Posiadam taką lub podobną przyczepkę rowerową. Mam ją już trzeci sezon i powiem że jak na moje potrzeby się sprawdza. Oczywiście nie masz co liczyć że przy intensywnym użytkowaniu wytrzyma więcej niż 2 lata. U mnie pękła folia z boku, ale muszę dodać że wożę w niej dziecko niepełnosprawne które ma 8 lat i waży 25 kg. Ja używałem jej raz , dwa razy w tygodni a potrafiliśmy rodzinnie przejechać ok. 30/35km dziennie. Jedną rzecz musiałem dokupić taki klinek pod pupę dziecka żeby było wygodniej i żeby się dziecko nie zsuwało, klinek zamówiłem u tapicera też przez allegro i sprawdza się super. Zapewne te droższe będą o wiele lepiej wykonane ale po dwóch latach to dziecko wyrasta i kupujesz inną.

Posiadam podobną przyczepkę kupioną w podobnej cenie na allegro i jak na moje potrzeby spisuje się dobrze. Oczywiście te droższe pewnie będą lepsze ale czy warto? Mi służy już trzeci rok i pewnie zakończy swój żywot po sezonie . Używam jej co prawda raz na tydzień ok.25/35km. w sezonie, ale sprawdza się rewelacyjnie jako wózek na wczasach. Ja wożę w niej córeczkę niepełnosprawną która ma 8 lat i waży 25 kg. Musiałem tylko dokupić taki klinek pod pupę dziecka żeby się nie zsuwało i buło wygodniej (też na allegro u tapicera ok 50zł.)Ja jestem zadowolony ale może masz większe wymagania.

• 5 tygodni później...
Napisano

Przy zakupie takiego produktu kierował bym się posiadaniem certyfikatu TUV bo tak naprawde tylko to może nam zagwarantować, że produkt jest bezpieczny i faktycznie przeznaczony do tego do czego będzie używany (w tym przypadku wożenia dzieci)

Z tego co się orientuje brak jest ogólnej niemieckiej i europejskiej normy badawczej dotyczącej przyczep rowerowych.

Przyczepki Chariot na przykład nie mają TUV, a w testach niemieckiego ADAC wypadają o niebo lepiej niż konkurencja, więc nie brał bym tego jako wyznacznika.

Co do przyczepek z linka, to mi się kojarzą z rowerami z supermarketu i sam bym do nich dzieci nie wsadził.

Jeżdżę porządnym rowerem, to i na przyczepce nie mam zamiaru oszczędzać.

Jeśli ktoś ma jeszcze wątpliwości co do przyczepek, to polecam zdjęcia z testu zderzeniowego z samochodem :)

http://www1.adac.de/adac-im-einsatz/motorwelt/m_archiv/Pressemeldungen/Test_Fahrradanhaengersysteme_fuer_Kinder.asp?TL=2S

Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...
Napisano

jeśli tak bardzo pragniesz ujednoliconego procesu badawczego proszę bardzo - szukaj produktów spełniających standard ASTM F1975-02 "Standard Specification for Nonpowered Bicycle Trailers Designed for Human Passengers".

a tak z ciekawości podeślij linka do listy testowanych przez ADAC przyczepek tego typu...

Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...