Skocz do zawartości

[Kompatybilność] Hample SLX a klamkomanetki LX

Bezio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dużo dobrego sie naczytałem na temat hampli hydraulicznych SLX, i prawdopodobnie jedne zakupię, ale też jestem że tak powiem "uzależniony" od klamkomanetek, nie mam zamiaru przesiadać się na radycyjne manetki. Więc czy klamkomanetki LX będą kompatybilne z hamplami SLX , czy też nie? Może jeszcze zapytam o sens wymiany, czy jest przechodząc z avid SD7 na tego SLX ? (tylko na przód)

Pozdrawiam.

Andrew, chodzi mi o to że seryjnie miałem klamkomanetki LX, razem z Avidami SD7, i nie weim czy klamkomanetki mogą współpracować z hamulcami tarczowymi hydraulicznymi.

A wyjściem byłaby zamiana tej jednej klamkomanetki na SLX? Czy hamulce hydrauliczne nie mają prawa współpracować z klamkomanetkami?

Zadaj sobie pytanie "na chłopski rozum": dźwignię hamulca która współpracowała z v-brake i jest zintegrowana z manetką chcesz teraz wykorzystać do hamulca hydraulicznego - na pytanie możesz sobie sam odpowiedzieć.

Klamkomanetki LX będą pasować wtedy jeśli masz tzw dualcontrole z dźwigniami do hamulców hydraulicznych, wtedy możesz do takowych lxow podpiąć dowolny zacisk shimano.

Mhm.. No tak, pomyślunkiem nie zgrzeszyłem, może kupię te hony :) A jak myślicie opłacie sie z przodu przejść z Avidów SD7 na te SLX - y? Avidy są potężne, jednak przestaje być kolorowo jeżeli w grę wchodzi błoto, warto kupić hamulec, klamkomanetki oraz piastę nową?

Mysle, ze lepszym rozwiazaniem sa osobno klamki i manetki, jakos mniej przy tym roboty jezeli sie jedno posypie... Sam dlugi czas jezdzilem na klamkomanetkach, ale tylko daltego, ze nie mialem kasy na zmiane. SLX`y sa mocniejsze, wymagaja mniej sily do zatrzymania roweru. Wiec zmiana na 100% przyniesie efekt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...