king35 Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witam, mam pytanie posiadam taki rower: http://allegro.pl/rower-northtec-sorang-26-r-17-acera-r233-i1692369174.html troszke lipa ale trudno kupiłem go 1.06.2009 kupiłem wczoraj wolnobieg taki jaki jest tam w zestawie, bo mialem MegaRange'a i to tez lipa, i musze kupić korbe, gdyż na 2 biegu przeskakuje, no i oczywiscie jak korbe to lancuch, no i przydalaby sie przerzutka, do tej pory posiadam Shimano Acera ale już chyba milon razy wpadła w szprychy i nie wiem jak temu zapobiec, i nie wiem czemu ale razem z tym musialem kupic juz chyba 4 hak do przerzutki, tez nie wiem jak temu zapobiec, proszę o rady, chodzi mi głownie o tańsze części gdyż budżet maly, chciałbym kupić każdą część osobno gdyż nie chcę od razu za jednym razem, np dzisiaj łancuch jutro przerzutke itd proszę o rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Co tanie to drogie i tego się trzymaj. To co Ci zaproponuję jest o klasę wyżej więc powinno być lepiej: ACERA FC-M361 ALIVIO RD-M410 CN-HG40 I ewentualnie wolnobieg gdyby stary nie przyjął łańcucha SHIMANO MF-TZ31 7rz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 ok, ale mam pytanie co do tej korby, czy ona pasiada lekko wygiete ramie? tzn bo gdy jest proste to nie bedzie pasowalo do ramy, gdyz bedzie blokowało... kurcze nie umiem dokladnie i zrozumiale napisac, ale raczej sie domyslasz o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Nic nie ma prawa się blokować jeśli tylko dobierzesz odpowiedni suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Czemu ma blokować, nie bardzo wiem o co chodzi bo ramię korby z reguły jest trochę od ramy oddalone. Korb nigdy przecież nie dobiera się do ramy tylko do mechanizmów suportowych czyli jak w twoim przypadku mocowania na kwadrat, lub octalink czy bezproblemowych w takich dylematach korb zintegrowanych z osia suportu albo ewentualnie długości ośki i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 np tu: http://allegro.pl/lewa-korba-shimano-slx-175mm-bdb-uszk-prawa-i1686339493.html ta korba jest wygieta, a czasami są proste jak dzida Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Wygięcie Cię nie interesuje bo każda korba będzie pasować A ta na linku to całkiem inna kwestia która Cię nie dotyczy bo to korba ze zintegrowaną osią o kilka klas wyżej. Tak czy siak każda i jeszcze raz każda a zwłaszcza ta którą zaproponowałem będzie pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 a ok, i tak chyba kupie w sklepie u takiego znajomego to cos moze doradzi a czemu ta przerzutka mi wchodzi w szprychy i ten hak tak czesto peka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Ja nie mam pojęcia!!! To jest jak widzę jakaś powszechna sprawa i warto by było aby jakiś serwisant z tego forum podał przyczynę. Ja miałem sporo przerzutek od pradawnej SIS do dzisiejszej XT i nigdy takich przygód nie miałem więc sorry ale w tej kwestii Ci nie mogę pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 ok a i jeszcze potrezbuje chyba jakis suport gdyz zacza tak skrzypic lub nie wiem jak to nawac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Przerzutka może wchodzić w szprychy z różnych powodów - niefart, zła regulacja, krzywy wózek. A kilkukrotne odbycie takiej wędrówki z pewnością jej w tym tylko pomaga. Zaś hak pęka bo ma pękać. Wyobraź sobie, że masz ramkę za 1000zł czy tych tysięcy kilka. Jedziesz sobie po lesie i nagle w przerzutkę wpada kij. Wolisz żeby pękła rama czy może jednak wymienny hak? Żeby dobrać suport musisz znać dwie rzeczy - model korby i szerokość mufy suportowej. Mufę musisz zmierzyć sam, tu nie pomożemy, a jak już wybierzesz korbę, kierunek Techdocs Shimano i szukasz odpowiedniego .pdf. Ewentualnie ktoś Ci z tym pomoże. Chyba, że wybierzesz coś od Truvativa, wtedy trzeba w innych miejscach szukać. Ale to akurat najmniej ważne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 wczoraj bylem w slklepie, kupilem korbe alivio za 120zl + lancuch + suport + klucz do suportu i wszystko dziala cacy jeszcze tylko przerzutke i bedzie miodzio, Czy przerzutka alivio ta co poleciliscie bedzie dobra? EDIT: Slyszalem ze powinno sie zmieniac lancuch iles tam km doradzcie mi, do tygodnia zalatwie licznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Będzie dobra a w temacie łańcucha to jak zrobisz ok. 3-4 tys km to powoli trzeba się będzie przymierzać do wymiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 3-4tys km to trzeba łańcuch zmienić czy cały napęd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Sam łańcuch chyba, że tego nowego nie przyjmą tylne zębatki to wtedy i je trzeba będzie wymienić. Natomiast korba potrafi przeżyć nawet kilka wymian łańcucha. A tak konkretnie to wszystko zależy od tego gdzie jeżdzisz bo np 3,4 kkm na samej szosie a choćby połowa z tego, powiedzmy 1,5 kkm w terenie to nie to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 jeżdze troszke w lesie jazda lekko wyczynowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.