Skocz do zawartości

[1000-1500zł] Wygodny Cross -> MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Dostalem kilka dni temu ze wzgledu na kregoslup szlaban na bieganie, jednak powiedziano mi ze moge na rowerze jezdzic o ile nie bede na nim lezal ;) i mial nieco wygodniejsza pozycje - ale nie caly czas, wiec moge sie troche pobawic rowniez. Chcialbym rower kupic w miare szybko i szukam pomocy bo nie poki co nie znam sie na osprzetach, korbach i innych rzeczach ( ale sie poznam;) ). Poki co chce kupic jakis solidny pierwszy rower. Chcialbym aby to bylo cos crossowego ew posredniego do MTB do czego mozna zalozyc nieco inne opony i pojezdzic rowniez po Trojmiejskim Parku Krajobrazowym i moze sie wybrac na Scandie, ale moze licze na zbyt wiele. Mam 26 lat i 182 cm wzrostu wazac ok 82 kilo - mam tez problemy z kregoslupem wiec jak wspomnialem nie moge na nim lezec ;) Nie wiem nie powinien pomyslec ze wzgledu na niego o w pelni amortyzowanym rowerze, ale to chyba poza moim zasiegiem.

Jesli sa tu jakies watki o podonym rowerze to z checia poczytam ale ciezko bylo mi cos znalesc, ale malo co w nich bylo.

Patrzac na zdjecia przez mysli przechodza mi Kross Nomia +4 http://kross.pl/rower/96-Nomia_+4.html - sensownie jesli chodzi o wygode wyglada, ale moge sie mylic oraz Author Classic 2010/2011 http://allegro.pl/okazja-author-classic-2010-wys-gratis-trojmiasto-i1693961392.html

Tylko czy na takim rowerze tez troche pojedzic poza asfaltem ? :)

Jesli ktos ma jakies inne propozycje to z checia poczytam :)

Oba sie nadaja, bedziesz siedzial na nich, kregoslup nie bedzie wygiety, przedewszystkim skup sie na crossach/trekkingach z regulowanym mostkiem luz juz standartowa wysoka kierownica.Tutaj dosyc tani i dobry rowerek:

http://unibike.pl/crossfiregts.html

Co do podwojnej amortyzacji nie jest ona potrzebna, nawet w lekki teren. Cross mysle ze Ci starczy szczegolnie z blokada skoku amorka jak wjezdzasz na szose(mozliwosc blokowania skoku amora).

Popatrz na : kross evado,hercules jump,kellys saphix.

Te co wymieniles sa okej wiec jak masz blisko i CI zalezy to mozesz jechac sie przymierzyc i kupic.

A ja jeszcze do autora tematu napiszę: lepiej się przejdź do jakiegoś sklepu i siądź na takim rowerze- ze względu na ten kręgosłup. Po pierwsze:

- ocenisz jaki rozmiar ramy potrzebujesz

- po drugie nie wszędzie da się regulować położenie kierownicy co może Cię zmusić do pochylenia- jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem, że w moim nowonabytym Herculesie Jumiep nie można jej podwyższyć- a w składaku mogłem, o! :P

Zakupić na ogół lepiej przez internet (bo taniej), ale przymierzyć w sklepie nie zaszkodzi.

Który będzie z nich najlepszy do jazdy po asfalcie?

W innym temacie padła odpowiedź:

Druga propozycja to rozejrzyj się za używanym rowerem szosowym (albo nawet nowym), to nie są już czasy że na kolarzówce jeżdżą tylko zawodowcy :)

może rzeczywiście warto się zastanowić nad tym, jeżeli ma to być tylko asfalt? Chyba że nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...