pawel199224 Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witam. Chce kupić korbe do accenta el nino. Szukam czegoś do 170/180 zł. Znalazłem na allegro takiego tryvativa firex 3.3 http://allegro.pl/korba-truvativ-firex-3-3-gxp-i1692491845.html Opłaca się to brać???? wydaje mi sie że jest w dobrym stanie ale aż tak na tym sie nie znam i nie wiem czy przyjmnie nowy łancuch jak zapewnia sprzedawca. prosiłbym o ocene stanu zużycia tej korby. Druga sprawa to pomoc w wyborze kasety i łancucha. który zestaw będzie lepszy: -Kaseta ALIVIO CS-HG50-8I 11-30T + Łańcuch CN-HG40 -Kaseta Sram PG-830 + Łańcuch PC-830 Bardziej jestem przekonany do zestawu na shimano bo ma dobre opinie (szczególnie kaseta). Ale jeździłem kiedyś na kasecie sram 5.0 i dość długo wytrzymała. Prosze o pomoc w wyborze. Dodam ze planuje kupić przerzutke srama. Nie koliduje sie to z zestawem na shimano?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marky5 Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Co do korby to jest faktycznie jeszcze w dobrym stanie i spokojnie nowy łańcuch będzie trzymał się na wszystkich zębatkach. Natomiast kaseta+łańcuch co wybierzesz,to praktycznie bez różnicy.Jeśli wybierzesz Shimano nie będzie przeszkadzało,że zastosujesz przerzutkę Srama,ale w takim razie musisz mieć do niej również manetki Sram jako kompatybilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel199224 Napisano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Co do korby to jest faktycznie jeszcze w dobrym stanie i spokojnie nowy łańcuch będzie trzymał się na wszystkich zębatkach. Natomiast kaseta+łańcuch co wybierzesz,to praktycznie bez różnicy.Jeśli wybierzesz Shimano nie będzie przeszkadzało,że zastosujesz przerzutkę Srama,ale w takim razie musisz mieć do niej również manetki Sram jako kompatybilne. dzieki za szybką odpowiedz. w takim razie korbe kupuje . co do kasety i łancucha to wezme tanszy shimanowski. mam jescze pytanie odnosnie przezutek . Czy odczuje dużą różnice pomiedzy sram x-5 a sram x-7??? warto dopłacać? manetki na 100% gripy x-7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marky5 Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Odpowiem Ci tak jak mam na tyle kasy,to jasne,że zawsze wybieram jak najlepszą klasę komponentów.Jak chcesz zaoszczędzić to x-5 spokojnie wystarczy do napędu na 8-mkę i różnicy nie wyczujesz co najwyżej psychologiczną,że masz tylną zmieniaczkę biegów wyższej grupy,no ale skoro wybrałeś już manetki x-7,to........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel199224 Napisano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Kupiłem w pobliskim sklepie rowerowym korbe deore m590. Tanszy odpowiednik slxa wiec powinna być Ok ale sprzedawca doradził mi łancuch kmc za 19zł. Hg40 nie posiadał a hg50 miał za drogi. jak sądzicie nie zajedzie on tej korby?? bo szkoda żeyby czesc za 19zł znisczyła korbe za 240zł. Dostałem od kolegi kasete sram 5.0. według mnie jest zużyta ale wstawie fotki i jak mozecie to ocencie stan zebatek. http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/5688-p180611-20060002/ z góry dzieki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś w temacie łańcucha choć nie piszesz konkretnie jaki KMC więc trudno coś powiedzieć. Nie jestem zwolennikiem drogich łańcuchów ale i co tanie to potem może się zemścić. Ta kaseta to nieporozumienie i tyle w temacie bo jak zmieniasz korbę i łańcuch to konieczna wydaje się też dobra kaseta. Sram mi kompletnie do tej Deore nie pasuje więc kup coś innego np. ALIVIO CS-HG50-8I Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel199224 Napisano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś w temacie łańcucha choć nie piszesz konkretnie jaki KMC więc trudno coś powiedzieć. Nie jestem zwolennikiem drogich łańcuchów ale i co tanie to potem może się zemścić. Ta kaseta to nieporozumienie i tyle w temacie bo jak zmieniasz korbę i łańcuch to konieczna wydaje się też dobra kaseta. Sram mi kompletnie do tej Deore nie pasuje więc kup coś innego np. ALIVIO CS-HG50-8I z tego co wyszukałem to prawdopodobnie model Z8 odpowiednik shimanowskiego IG31 lub ug51 nie pisze na nim nic oprócz kmc narrow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam Tamta kaseta co dostałeś masakryczna, nawet rdza ją bierze. Proponuję kupić: SHIMANO ALIVIO CS-HG50 albo SRAM PG-830. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel199224 Napisano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witam Tamta kaseta co dostałeś masakryczna, nawet rdza ją bierze. Proponuję kupić: SHIMANO ALIVIO CS-HG50 albo SRAM PG-830. pozdrawiam dopłaciłem do łancucha HG50 i kupiłem kasete hg50 11-28t. do tego ta deorka i mam cały naped. wielkie dzieki za pomoc . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.