rafalek940 Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 Witam Mam bardzo nietypowy przypadek kupilem rame carbon z sztyca carbon i nie wiem jak to możliwe ale się nie da wyciągnąć = zapieczona. Jak mam się uporać z takim problemem ?
supersam Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Spróbować poruszać sztyca w jedna i druga stronę, czasami może to trochę potrwać ale może puści. Jeżeli nie to może spróbować młotkiem gumowym od góry puknąć kilka razy, może zjedzie w dół sama.
Piksel Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Pewnie nie była posmarowana specjalną pastą przed montażem, teraz to może być ciężko.Nie wiem czy karbonowi szkodzi wd-40, ale szczerze mówiąc wątpię czy to pomoże.Na chama to można próbować z imadłem, ale wtedy jest spore ryzyko uszkodzenia.supersam chyba nigdy nie widziałeś zapieczonej sztycy, że chcesz ją rękami wyjmować
tobo Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Sróbowałbym preparatem typu wd40. Poza tym można podgrzać rurę podsiodłową w miejscu gdzie znajduje się w niej sztyca. Równomiernie nagrzać to miejsce np opalarką, nie trzymać punktowo żeby lakier nie zszedł. Przy wyciąganiu złapać w imadle jarzmo siodła i kręcić całym rowerem ciągnąc do siebie.
ukaniex Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Traktowanie węgla opalarką przez niewprawioną osobę to chybiony pomysł... . Może psiknij brunoxem (rozpuszczalnik i oliwka) do otworów ulżeniowych przy sztycy, po jakimś czasie trzymaj rower ruszając sztycą z siodłem. Imadło to też kiepski pomysł... a połączony z ciągnięciem całym rowerem... chyba, że chcemy rozpieprzyć sztycę w drzazgi.
mm8255 Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 czyli co montując karbonowe elementy trzeba posmarować je specjalną pastą? ale jaką?
ukaniex Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Ta pasta raczej ma zapobiegać zsuwaniu się sztycy w ramie. Ja np swoją przykleilem butaprenem. Wysłano z HTC Magic z użyciem Tapatalk
oxalis Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 ukaniex na serio tak robisz , i nie masz problemów żeby ją później wyjąć. Ja przed włożeniem sztycy w rurę smaruję ją delikatnie np. wazeliną techniczną, to nie ma na celu smarowania, czy sklejania, ale przede wszystkim zabezpieczenie powierzchni sztycy i rury podsiodłowej przed zapieczeniem, i nie mam problemów z opuszczającą się sztycą.
supersam Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Widziałem zapieczona sztyce, miałem tak tylko że alu w stali. Rękoma się udało, ale trochę się pomeczyć trzeba było. Tylko że jeszcze psikałem jakimś tam preparatem (nazwy nie pamiętam)ale był mocniejszy niż wd 40.
Mod Team Pixon Napisano 5 Lipca 2011 Mod Team Napisano 5 Lipca 2011 @oxalis,sztyce karbonowe niestety się zsuwają i posmarowanie ich jeszcze jakimś smarem spowoduje, ze nam się będzie ona wsuwać w ramę
ukaniex Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Serio, serio. Smarowanie alu/stal, to logiczne natomiast karbonu już nie. Ja mam sztyce easton ec90 z która podobno duża grupa osób ma problem, z jej zsuwaniem się. Trochę się dziwię jak w węglowej ramie mogła się zapiec węglowa sztyca. Może ciut za duża ona była i ktoś ja siłą tam wsadził... :x albo użył jakiegoś magicznego specyfiku typu carbo grip. Wysłano z HTC Magic z użyciem Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.