beskid Napisano 7 Sierpnia 2011 Napisano 7 Sierpnia 2011 I tak musisz mieć ściągacz do korby bo jak inaczej wyjmiesz środkowy blat?? A jeśli nawet to taki klucz się przyda jak zajdzie potrzeba demontażu suportu.
beskid Napisano 7 Sierpnia 2011 Napisano 7 Sierpnia 2011 Kup taki ściągacz zarówno na kwadrat jak i octalink http://www.centrumrowerowe.pl/ do tego korbę albo tę którą masz lub ALIVIO FC-M410. Masz wtedy nową korbę na wiele tysięcy kilometrów a nie tylko środkowy blat za połowę ceny nowej.
popo000 Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 tylko wlasnie nie wiem jaka kupic korbe bo nie wiem jaki mam suport wiem ze mam korbe Shimano Acera FC-M361 znalazlem taka strone http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/SI_0094A/SI-0094A-001-POL_v1_m56577569830677434.pdf i z niej wynika ze mam suport BB-UN26 (-E) tylko nie wiem jaka jest glugos bo nie zabardzo rozumiem oznaczenia " LL113 (E)"
kosa23 Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 W nazwie suportu jest zawarta długość osi. Dla korby Acera FC-M361 długość osi suportu powinna wynosić 123mm, dla Alivio FC-M410 113mm. Możesz dopasować suport innej firmy niż Shimano.
popo000 Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 W nazwie suportu jest zawarta długość osi. Dla korby Acera FC-M361 długość osi suportu powinna wynosić 123mm, dla Alivio FC-M410 113mm. Możesz dopasować suport innej firmy niż Shimano. czyli musze kupic korbe dopasowana do dugosci osi suportu 123mm a moglibyscie zaproponowac jakies korby od 100zl
kosa23 Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 Nie, dobór suportu zależy od konkretnej korby. W tym techdocu Shimano, w tabelkach, masz podane właśnie jakie modele suportów pasują do jakich korb (ale możesz kupić nie-shimanowski suport o takich samych wymiarach i będzie pasował) - dział "Oś suportu": u góry kolumny symbol suportu, u dołu symbol pasującej do niego korby. Najrozsądniej byłoby po prostu wymienić suport przy wymianie korby (nowy ok 25zł), natomiast jeśli koniecznie chcesz zostawić stary suport, pasujące do niego korby Shimano to: Alivio 411, Acera 361, Altus 311. Możesz kombinować z długościami ośki, tzn dobrać suport dłuższy lub krótszy od dedykowanego, dokładać podkładki, ale wpłynie to źle na linię łańcucha i tempo zużycia napędu.
beskid Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 Jeśli już się decydujesz na wymianę suportu to kup z mocowaniem na octalink o długości 118 mm pod tę korbę ALIVIO FC-M410. Taki suport powinien mieć u Ciebie wymiary 68x118 mm / BSA np taki jak ten BB-ES25
popo000 Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 suportu to nie bede wymieniac , wymienie sama korbe na Alivio 411, lub Altus 311
blona Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Biłem się z myślami między Deore a SLX. Ostatecznie kupiłem Deore, gdyż uważam, że to defacto to samo - trochę zwiększona wytrzymałość, lepszy dizajn i 150zł więcej W poprzednim rowerku miałem Deorkę (jeszcze na kwadracie) i przez dobre 8-9 lat nic się nie działo. Co prawda zawodowo nie jeżdżę, ale... Jak na razie Deorka (już nowa) sprawuje się całkiem fajnie (rewelacyjna jest sztywność układu ze zintegrowaną osią) tak więc z czystym sercem mogę polecić.
Crazyk Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 trochę zwiększona wytrzymałość, Jak to? Rozwiń co miałeś na myśli bo nie rozumiem.
dziobolek Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Jak to? Rozwiń co miałeś na myśli bo nie rozumiem. Myślę, że chodziło o to że "trochę zwiększona wytrzymałość, lepszy dzajn i 150zł więcej"... za SLX - powinno być Pozdrówka!
blona Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Właśnie tak SLXy są w stosunku do Deore: trochę wzmocnione, mają lepszy dizajn i kosztują 150zł więcej Przepraszam, pisałem na szybko.
M333 Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Z tą wytrzymałością to moim zdaniem się mylisz. Ja nie widzę powodu dla którego któraś z korb (fc-m590 i fc-m660) miała by być wytrzymalsza. Z suportami (bb-sm51 i bb-sm70) też różnie bywa. Moim zdaniem te same łożyska oraz inne uszczelnienie (inne nie znaczy lepsze). Trochę tak już jest, że przeciętny klient, niekoniecznie rowerowy, myśli- droższe, znaczy lepsze. No i lepsze na każdym polu (wygląd, technologia, trwałości itp.).
beskid Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 suportu to nie bede wymieniac Kolega napisał chyba, że nie będzie wymieniał suportu i prawidłowo wiec nie bardzo rozumiem jaki ma cel wyskakiwanie z SLX-em za 4 stówy Znowu się zaczyna o wytrzymałości. A co będziecie nimi gwożdzie przybijać
kosa23 Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Z tą wytrzymałością to moim zdaniem się mylisz. Ja nie widzę powodu dla którego któraś z korb (fc-m590 i fc-m660) miała by być wytrzymalsza. No wiesz, na upartego można by się zasugerować opisem SLX producenta: (...)High rigidity crank arm(...) Reinforced construction for extreme riding style(...) Ale kto to wie A, w sumie, gdybać każdy może. http://www.shimano-polska.com/publish/content/global_cycle/pl/pl/index/produkty_shimano/mountain/slx/product.-code-FC-M660.-type-..html Przepraszam za offtop, zorientowałem się właśnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.