Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Amortyzator o mniejszym skoku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy amortyzator ze skokiem o 2cm mniejszym będzie się prawidłowo sprawował ze względu na geometrię ramy? Fabrycznie jest montowana tora 100mm, a miał by być manitou r7 80mm. Nie znam się na geometriach ram i nie wiem czy takie zmiany są prawidłowe.

link do specyfikacji mojego rumaka, rozmiar 19':

http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCBkModel.jsp?arc=2009&spid=40637&menuItemId=0&gold_ses=

o ile to ważne: wymieniony jest mostek na 110mm i kierownica na prostą.

Proponuje zmierzyc odleglosc miedzy hakiem kola a koncem korony amortyzatora. Amortyzator amortyzatorowi nie rowny. Nieraz widelec o skoku 80mm bedzie wyzszy niz ten o skoku 100mm. Jednak nawet jezlei amortyzator bedzie te 2 cm nizszy to geometria roweru w jakis sposob na pewno ulegnie zmianie, zalezy jak kto lubi;)

No właśnie o to mi chodzi, jak ulegnie zmianie, czy na przykład nagle na jakimś technicznym zjeździe gibnie mnie przez kierownice co z 100mm by się nie zdarzyło. Mniemam, że te ewentualne 2cm różnicy sprawią, że rower będzie bardziej pochylony i kąt główki zmniejszy się o jakiś 1-2st... Może tak: Czy geometria ram fabrycznie produkowanych pod amortyzatory 80-90mm jest ogólnie inna niż te pod 100mm? Wiem, że każda marka robi trochę inne ramy, więc pewnie ciężko udzielić jednoznacznej odpowiedzi, tym bardziej wydaje mi się, że nie ma ramy do xc pod 100mm, która nie przyjęła by amorka o skoku 2cm mniejszym, tym bardziej, że skok 80mm jest jak czytałem najbardziej odpowiedni w maratonie i xc.

Zmierzę tą odległość ale chyba mimo wszystko nie mam się o co martwić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...