tomcio91 Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 Witam Mam drobny problem ;p To tak ;D, Zmieniałem tylne koło w rowerze i odkeciłem zębatke od koła, wyjąłem oś, gdy wszystko poskładałem: oś nasmarowałem smarem i łożyska(było po 9 kulek). wszsytko skręciłem. I tak jeżeli te dwie srubki wewnątrz osi trzymające koło skręce mocno ze sobą to po zamątowaniu koła w rowerze koło nieche sie krręcić, gdy zostawie troche luizu to koł kręci się normalnie, ALE wtedy tylna zębatka lata(wichruje) nie jest na sztywno zamątowana. Gdyby ktoś coś wiedział co może być problemem to z góry dziękuje za pomoc .
Haribu Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 Witam! Po pierwsze naucz się zakładać tematy, po drugie - oddaj koło do serwisu. Tak będzie lepiej dla koła i dla Ciebie.
tomcio91 Napisano 2 Lipca 2011 Autor Napisano 2 Lipca 2011 do serwisu nidyrydy :[ Chciałbym to sam naprawić jak wiesz co moze być przyczyną to z góry za info
marky5 Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 Nie dokręca się nakrętek i konusów na osi tak mocno aby hamowały toczenie się koła,ani też nie zostawia się luzu.Koło powinno się lekko obracać,ale nie może też ani trochę mieć żadnych odchyleń na boki.Trzeba tak właśnie wyregulować konusy na osi oraz skontrować je z nakrętkami aby się nie odkrecały podczas jazdy.Ponad to możliwe że masz także wykrzywioną oś od tej piasty co pogłębia bicie tylnych zębatek i utrudnia precyzyjne wyregulowanie konusów. Myślę,że może być jednak potrzebne udanie się do serwisu.
gad Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 http://endurorider.pl/2010/02/serwis-piasty-tylnej-shimano-525/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.