StrzelbaWPR Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 witam zastanawiam sie ktory lepszy doradźcie 1. http://allegro.pl/wheeler-pro-29-gratis-100-pln-nowy-w-wa-i1694568630.html?source=oo 2. http://allegro.pl/rower-kross-level-a2-17-alivo-kurier-gratis-i1678975584.html 3. http://allegro.pl/nowy-rower-author-2011-solution-disc-wys-gratis-i1696917931.html
MMMAAACCC7 Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 stwórz je w url-u ale pewnie każdy poradzi Ci krossa
adii22 Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Author odpada, osprzęt w tej cenie na tle konkurencji to kompletna klapa. Wheeler ma tarczóweczki, szału nie ma, na sucho wygrają Vłki z Krossa, ale na mokro można powątpiewać w skuteczność hamulców obręczowych... Kross ma lepszy amortyzator niż Wheeler, ramu mają zbliżone, przy czym Wheeler jest bardziej komfortowy a Krossowi bliżej w kierunku maratończyków (z doświadczenia wiem że z amorkiem 80mm jest genialny na podjezdzie i bardzo zwinny na zjeździe ). Napęd.... lepsze korby i zmieniarkę z tyłu ma Wheeler, zaś przednia przerzutkę i manetki ma Kross. Koła? Powiedzmy remis, bo w obu trzeba dmuchać i chuchać w piasty, coby się nie posypały - przerabiałem wszystkie te modele Może bardziej rozwojowy z punktu widzenia hamulców jest Wheeler, ale generalnie lepszą ramą do ambitniejszej jazdy będzie Kross. Cała reszta w tych rowerach jest albo porównywalna albo kwestia gustu, jak opony, siodło czy mostek z kierownicą.
michalmad Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Klapa, bo ma słaby osprzęt na papierze, ale w praktyce jest zupełnie inaczej, jeżdże juz 4400km prawie seryjnym authorem solution, mam za sobą maraton xc 50km i pare mniejszych wyscigów i nie mogę na nic narzekać wszystkie biegi płynnie chodzą i ku mojemu zdziwieniu capa nadal tłumi nawet drobne nierowności czy korzenie, mam kolegów z wheelerem i krossem, w wheelerze kolega łapie luzy w xcm-ie przy przebiegu 1500km, natomiast w krossie tylnie alivio sie wyciąga do przodu(ale to była wada fabryczna)
Krzyq Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Może jest to mały OT ale na aukcji z Authorem w twoim linku jest model disc natomiast na zdjęciu rower ma V'brake'i i malowanie z modelu disc, coś tu nie gra ale może to tylko zdjęcie.
adii22 Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 @ michalmad Miałem do czynienia z tymi częściami, ale uwieszonymi na innej ramie, w każdym razie części te same. Do spokojnej jazdy - okej, ale w tej cenie wolałbym możliwie najwyższą półkę. Nie bronie KRossa, bo Wheeler jest bardzo porównywalny, ale z tych dwojga wziąłbym Krossa, ze względu na ramę, a dokładniej jej geometrię. Co do amortyzatora się nie wypowiem, Capę znam z serwisu, opowieści i macania w sklepie, sam sie nie wypowiem sprawiedliwie, bo jeżdżę na parokrotnie droższym amortyzatorze i wiem że oceniając ten wideł będę miał inny punkt widzenia niż ktoś, kto po raz pierwszy się dorwał do czegoś bujanego natomiast modele Suntoura - XCT v2/v3, XCM v2, XCR, XCR LO znam bardzo dobrze i wiem na co je stać A.. jeszcze jedno. Nie zapominajcie, że oceniając w rowerach konkretne części jak amortyzator, przerzutki, hamulce oceniajcie producentów tych części, a nie producenta całego roweru. Producent roweru daje najczęściej tylko ramę i zakłada części innych firm, jak SRAM, Shimano, Truvativ, Rock Shox, Suntour czy inne Tektro. Jednak przy wyborze roweru oceniajmy CAŁOŚĆ ale pod kątem cena/jakość, bo nie twierdzę że ten Author jest zły, ale nie koniecznie jest dobry w tej cenie, bo są lepiej wyposazone rowery w tej półce cenowej.
michalmad Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 jeśli cena jakość to kross wiadomo ze jest najlepszy, ale nie oceniajmy po papierku odrazu ze cos jest klapą ps; jesli rower ma byc "fundamentem" ma przyszlość, i chcemy cos zbudowac na tej ramie, to kross raczej odpada bo nie słynie z najlepszych ram.
moojmisiu Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 W kontekście ramy, to wszystkie nadają się pod rozbudowę tak samo, wszystkie te ramy zostały zrobione na dalekim wschodzie i wszystkie pochodzą z bardzo niskich segmentów, a skoro żadna szału nie robi, to trzeba patrzeć na to, żeby było wygodnie i w dalszej kolejności jednak na osprzęt. I jeszcze w temacie ramy - kross ma najlżejszą Capę miałem w authorze basicu i szczerze odradzam, w porównaniu z capą i xcm i xcr to całkiem dobre widelce, nawet leciwy maniek pro działa lepiej.
moojmisiu Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 Miałem wersję z blokadą, ale jaka to różnica? I tak nie ma tam żadnego sensownego tłumienia, więc jeżeli do wyboru jest rower, który ma wideł z hydrualicznym tłumieniem, a resztę osprzętu też zasadniczo lepsza, to nie ma się co nawet zastanawiać nad wyborem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.