Skocz do zawartości

[Rower] Kupno roweru do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym zakupić rower, ale niestety nie mogę znaleźć czegoś porządnego. Interesuje mnie rower do 1500zł. Chce żeby nie rozleciał sie po 1 roku tylko służył mi dłuugo, będe jeździł po asfalcie, jak i po drogach polnych. Najlepiej żeby siodło było wygodne i się dość fajnie jechało. Będe jeździł tym rowerem trasy krótkie jak i "długie" (do 100km). Nie wiem czy lepszy by był góral czy po prostu zwykły taki, bo na takim zwykłym nic nie wezmę na bagażnik :/.

Napisano

Za 1500zlt mozesz miec lepsze rowery niz fusion, za to mozna miec unibike evolution z 2010, krossa a2 level z 2009 na deore xt lub jak takiego nie znajdziesz to na alivio.Do wiekszosci rowerow da sie zamontowac bagaznik,nie tylko do mtb.

Napisano

Aktualnie ważę 70kg, ale pewnie ta waga się zwiększy ;) Tylko żeby było wygodne siodło bo nie chce kurde sztywnego twardego :/

Napisano

hmm, a że tak zapytam, czym się rózni jeden od drugiego? Chcę rower, którym się w miare szybko będzie jechało, wygodny, żeby dawał sobie radę po asfalcie i po polnej/kamienistej drodze, no i do 1500zł. Może lepiej składać żeby wyszło taniej a za to co zostanie sobie coś dokupić?

Napisano

W tej cenie jak byś chciał poskładać wyszło by ci dużo drożej niż byś kupił rower nowy cały.

Za same przesyłki byś zapłącił ładna kasę.

Ja proponuję kupić rower albo dobrą używkę albo jakiś np. KROSS- w tej cenie jest na dość dobrych podzespołach.

Napisano

cross to gama rowerów gdzieś między MTB, a Trekkingami - więc między znanym wszystkim "góralem", a wygodnym rowerem "wyprawowym". Generalnie znacznie lepiej będzie się na nim jeździć po asfalcie, a przejazd po mniej wymagających leśnych ścieżkach nie jest problematyczny. Przykładem takiego roweru jest unibike crossfire za 1300 - dodatkowo zostają pieniążki na wyposażenie.

Napisano

Ramę dobierasz do wzrostu (najlepiej jechać do sklepu oferującego daną markę - trzeba skorzystać z tabel) kół nie wybierasz - 28

Napisano
Zmierz długość nogi od podłoża do krocza. Jeżeli szukasz rozmiaru roweru górskiego wynik w centymetrach należy pomnożyć przez współczynnik 0,57. Jeżeli próbujesz dobrać wielkość ramy szosowej, to mnóż przez współczynnik 0,67. Jeżeli ma to być rower trekkingowy - 0,63. Uzyskany wynik to rozmiar w centymetrach. Ponieważ rozmiary rowerów górskich podawane są zazwyczaj w calach, należy wykonać jeszcze jedno dzielenie, tym razem przez 2,54.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

cross to gama rowerów gdzieś między MTB, a Trekkingami...

IMHO cross/trekking to hybryda "górala" i "kolarzówki".

Natomiast touring to rower wycieczkowo-wyprawowy,

choć w wielu przypadkach jest to cross/trekking "inaczej wyposażony".

Ale ile "głów", tyle opinii ;)

Tak cross i trekkingi maja taki sam, sprawdzone na sobie.

Zgadza się - cross/trekking/touring - ten sam współczynnik w przeliczaniu.

Sprawdzone nie tylko na sobie ;)

Ja omijałbym z daleka tylko z jednego powodu - mechaniczne hamulce tarczowe...

Pozdrówka!

Napisano

E nie jest zle z mechanicznymi, jak ktos zadba to i takie beda dobrze hamowaly, jednak tarczowki oslabiaja reszte osprzetu, ale ten rowerk calkiem ok wypada.

Spoko ;) Tobie może pasują, ale ja bym nie kupił... kupiłbyś dla siebie???

Jeśli tarczówki, to tylko hydrauliczne.

Pozdrówka!

Napisano

Jednak kupiłem KTM Chicago za 1800 plus jakieś duperele typu światła itd. i jakie do tego mam teraz kupić zabezpieczenia żeby nie został ukradziony ? :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...