Skocz do zawartości

[Hamulce] Dobra Tarczówka

Grace

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć:)

Właśnie będę przerabiał rower i mam 600 zł na zrobienie sobie hamulców....

Interesuje mnie;

- czy lepsze będą mechaniczne czy hydrauliczne.... :)

-Jakie kupic :)

-Ile mnie to tak bedzie kosztowało :)

Dzieki :)

Jeśli masz 600zł na hamulce to kupisz bardzo przyzwoite hydrauliki.

Oczywiście zgodnie z tym co napisał kolega wyżej wszystko zależy od tego, jak jeździsz. Do spokojnej jazdy po lesie i lekkich górach (i oczywiście asfalcie...) wystarczą w zupełności mechaniczne lub najprostsze hydrauliki z tarczami 160mm (np avid juicy 3, shimano deore...). Do kolarstwa grawitacyjnego z kolei potrzeba mocnych hampli z tarczami 203mm. Warto też zaznaczyć, że amortyzatory przednie mają zwykle oznaczony w instrukcji max. rozmiar tarczy, jaki producent zaleca do nich założyć.

O konkretnych modelach warto poczytać posty na tym forum. Jest tego sporo bo i wbrew pozorom temat rzeka. Rzadko kto jeździł też na więcej niż trzech, czterech modelach, więc ciężko jednej osobie napisać o wszystkich modelach.

Ja polecam Hayes Stroker Trail (np. http://allegro.pl/hayes-stroker-trail-nowe-przod-tyl-180-160-i1677589297.html). Kupiłem takie (tylko białe) rok temu już jako używane i jeszcze do nich nie zaglądałem. Zasadniczo nie sprawiają mi żadnych problemów. Choć czeka mnie wkrótce wymiana klocków no i płynu. No ale ich nie oszczędzam. Aha, jeżdżę na tarczach 180mm. A roweru używam do ambitniejszego All Mountain czyli wszystkiego co związane z jazdą po górach (oprócz agresywnego downhillu).

Co do terenu po którym jezdze to jest DH ... jest czasami problem z wyhamowaniem kiedy skacze sie z stromej skarpy.... leci się tak 8/10 m do przodu i zaraz pasuje wyrobić, to ostatnio zaliczyłem ostro drzewo i miałem obity bak ;/... narazi mam v-brakei i potrzebuje dobrych tarczy do ostrego hamowania :) teren to najczęściej korzenie błoto.... ;/

Witam.

W tej cenie mozesz spokojnie kupic slx i dolozyć do nich tarcze przod 180mm tyl 160mm shimano xt.

Mozesz tez wziac tak jak poleca kolega formule oro k18lub jeszcze poszukac jakichs uzywek np.avid juicy 7 .

Z tu podanych ktorego nie wezmiesz kazdy cie szybko wyhamuje, ale jezeli nie szukasz nowych wez avid juicy 7 .

Pozdrawiam Maciek .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...