Skocz do zawartości

[napęd] kilka pytań odnośnie 2x9

Lumperator

Rekomendowane odpowiedzi

Naszła mnie szatańska myśl, aby przerzucić się na 2x9. Aktualnie mam zamontowaną korbę SLX z wymienioną tarczą 44 na 42. Na tyle kaseta SLX 11-32. Przerzutka przód XTR 971, tył XTR 972. Nie jeżdżę w trudnym terenie, co mnie skłania do przerzucenia się na 2 tarcze. Dzięki temu mógłbym równiej zajeżdżać kasetę. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy 42 i 26 nie będzie zbyt dużym przeskokiem dla przerzutki (16 zębów)?

2. Gdzie mogę kupić sensowną osłonę w miejsce blatu? Bez tego korba może wyglądać mało estetycznie.

3. Czy blat zamontowany w miejscu środkowej tarczy może objąć kasetę od 3 do 9 bez obawy o przekosy, a młynek od 1 do 6?

4. Czy opcja 26-32 będzie odpowiadać obecnej opcji 22-28. Więcej mi do szczęścia nie potrzeba :)

Dzięki z góry.

1. Przerzutka sobie poradzi.

2. Allegro/sklepy rowerowe?

3. Jakieś przekosy oczywiście będą, ale w ogólności środkowa tarcza korby może objąć całą kasetę (jak w napędach typu 1x9 czy 1x10).

4. 26/32 jest nieznacznie twardszym przełożeniem od 22/28.

Okey, czyli przerzutka to pociągnie. Na 3 blatach z 42 coś nie chce się ustawić, wiec już ten temat odpuszczam.

Testowo ustawiłem sobie korbe bez podkładek przy suporcie aby sprawdzić te przekosy. Wprawdzie to nie to samo co wstawienie blatu na w miejsce środkowej tarczy, ale faktycznie - żadnych problemów nie było. No może koronki 28 i 32 trochę zakrzywiały łańcuch, ale cała reszta zupełnie równo. Ze środkowej analogicznie - 11 i 12 z lekkim przekosem. Więc chyba jest git, będzie można przekładać :)

Rockinga pod 42 poszukam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...