Skocz do zawartości

[tarcze] Magura Venti Disc centerlock a kola fulcrum RM5 centerlock

tutok

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

posiadam troszkę niefortunny zestaw tarcze-piasta, a mianowicie kola fulcrum red metal 5 na centerlocku i hamulce magura louse bat z tarczą Magura SL na 6 śrub. Wszystko połączone jest jakimś adapterem DT Swiss.

piasty centerlock w tych kolach mają dość nietypowe mocowanie tu można zobaczyć kilka zdięć

mój problem polega na tym ze nakrętka mocująca tarcze co jakiś czas się odkręca, gdyż adapter nie jest "idealnie spasowany" z tarczą, gdy zacisnę hamulec tak by zablokować tarczę to i tak jestem w stanie obracać kołem o "kilka" milimetrów w przód i tył (napisałem kilka ale luz jest znaczący i potrafi irytować). Oprócz "luzu" irytuje mnie towarzyszące temu skrzypienie, oraz podczas dłuższych do hamowań niosące się po obręczy drgania (podejrzewam że jest to przyczyna "niedokręconej" tarczy)

wpadłem na pomysł, aby założyć tarcze z systemem centerlock, ale z tego co się orientuję to magura oferuje tylko Venti Disc na centerlocu, takie jak na tej aukcji Venti Disc

sadzicie że jest to dobre rozwiązanie? wagowo wyjdzie o jakieś 50g więcej na samych tarczach, tyle ze nie będą potrzebne już aktualnie zamontowane dwa adaptery, a i nie jestem jakim maniakiem lekkości. Obawiam się tego czy tarcze venti disc będą kompatybilne z piastami fulcruma, czy bez problemu wszystko pasowanie poskręcam?

Miał może ktoś do czynienia z proponowanym przeze mnie zestawem?

Po pierwsze,to te tarcze Magury są bardzo fajne i też bym takie chciał do swoich hebelków. :icon_mrgreen:

Natomiast stosowanie adapterów centerlock do tarcz na śruby to bardzo kiepski patent.Miałem taki sam stary komplet tarcz i też były tam spore luzy tarcza -adapter oraz adapter-piasta nie mówiąc już o beznadziejnych nakrętkach z ząbkami na klucz po zewnętrznej stronie.

Popieram jak najszybsze nabycie "normalnych" tarcz na centerlock,na pewno będą dobrze pasować na piasty z tym systemem mocowania. :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...