Skocz do zawartości

[Przerzutki] Shimano 18 biegów

airperfume

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem rower z przerzutkami shimano z 18 biegami tylko że nie wiem jak je ustawić (jazda po płaskim, pod góre i z góry), w instrukcji nie ma o tym słowa a nie chcę ich "zajechać", nie wiem też do czego służą biegi po lewej stronie kierownicy (- i +, skala 1-6) a do czego biegi po prawej stronie kierownicy (1-6), zmiana biegów następuje po przekręceniu rączki kierownicy, skoro mam 18 biegów to wydaje mnie się że po lewej stronie powinienem mieć 3 biegi a nie 6:) nie wiem też czemu są oznaczone - i + zamiast 1-6 (po prawej stronie kierownicy biegi oznaczone są 1-6), prosze o pomoc, thx.

Lewa manetka służy do obsłużenia przedniej przerzutki a prawa tylnej . Przerzutki ustawiaj podczas jazdy tak aby wygodnie ci się jechało (odpowiednie obroty korbą) nie robiąc dużych przekosów łańcuchem. W lewej przerzutce masz zapewne taką podziałkę bo mają one jakiś tam microindex co pozwala odpowiednio ustawić przednią przerzutkę względem łańcucha aby nie ocierał.

Nie ma takiej kombinacji jak 6-6 :icon_wink:

Nie jest wskazane przełożenie :

1-6

3-1

Pierwsza cyfra oznacza przednią zębatkę , druga tylną. Ogólnie chodzi o to żeby łańcuch nie "szedł" po dużym skosie :thumbsup:

Dodam tylko, że tylną licząc od największej.

A na manetce możesz mieć namalowane cokolwiek. Zapewne 1 to najmniejsza tarcza, 6 największa, a 2-5 to jakieś przejściowe położenia przerzutki, dzięki którym nie trzeba regulować jej aż tak dokładnie jak w przypadku "normalnych" manetek. Najlepiej jak zrobisz zdjęcie lub odczytasz model, wtedy dokładnie wyjaśnimy.

ok, wydaje mnie się jednak, że przerzutki są źle wyregulowane i czeka mnie wizyta w serwisie, przy ustawieniach: 3(lewa)/5(prawa) lub 4,5(lewa)/6(prawa) pedałuje się z dużą częstotliwością a rower ledwo co mknie do przodu:)przy takiej jeździe to ja daleko nie zajade....

aż tak zielony nie jestem, w tym rowerze niezależnie od tego jakie biegi ustawie to przebieram nogami jak chomik na kole, mam potrzebe pedałować rzadziej a ciężej, jednak widze że w tym rowerze to niemożliwe nawet wtedy gdy prawy bieg jest na 6:(

To nie są żadne półbiegi. Powtórzę: to tylko ustawienia pośrednie, dzięki którym nie trzeba dokładnie regulować przerzutki.

Ważne jest na której tarczy z przodu i której koronce z tyłu masz łańcuch. Najmniejszą tarczą obsługujemy 3-4 największe koronki z tyłu, największą tyle samo najmniejszych, a ze środka pośrednie. Tyle.

jakie znaczenie ma mój wiek? nie muszę się na wszystkim znać, poza tym ten rower nie mógł prawidłowo funkcjonować bo był źle "posklejany" w markecie, teraz chodzi w miare dobrze, nie wiem tylko czemu łańcuch zaczyna przeskakiwać i wydobywać odgłosy np gdy przednia zębatka jest ustawiona na największej a tylnia na 2 i 3 najmniejszej...jak prawidłowo zmieniać biegi? najpierw przedni czy tylni czy oba jednocześnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...