Skocz do zawartości

[Licznik] jak poprawnie ustawić rozmia koła

Apes1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Heja!

Dostałem licznik, Sigma 1200 i zaczęły się schody...

Poczytałem na forum co i jak poustawiać i mam problem. Rozmiar koła to 26*2,00.

Według tabelki z instrukcji od liczniki rozmiar koła powinien być wprowadzony 2144 natomiast

- jak zmierzyłem obwód koła to mi wyszło 2045;

- jak zmierzyłem wysokość koła * Pi wyszło 2088

I teraz która wartość jest prawidłowa? Mierzyłem kilka razy tak na wszelki...

Co mi przyszło do głowy to wsiąść w rękę gps i sprawdzać na każdej wartości.

Macie na to jakieś rozwiązania? Który pomiar jest najbardziej wiarygodny?

• Mod Team
Napisano

Najbardziej wiarygodny jest pomiar z przetoczenia roweru po linii prostej i pomiar tego odcinka. Najlepiej z rowerzystą bo opony się uginają i pomiar wtedy będzie najbliższy prawdzie. Ale i tak nie unikniesz małych błędów pomiarowych. Tylko pytanie czy potrzebujesz dokładności laboratoryjnej? Pomiar z gps-a będzie inny niż z pomiaru koła, mniej dokładny.

Napisano

najpierw pompujesz tyle, ile średnio będziesz miał powietrza

potem plujesz na oponę w jednym miejscu

robisz jedno kółko, koniecznie w linii prostej

mierzysz i masz - na mój gust to najbardziej dokładny pomiar

Napisano

10 cm w pomiarze obwodu kolo. Wg tabeli kolo ma 214,4 cm a po obwodzie 204,4. Metoda mierzenia taka jak kolega podal wyzej.

Napisano

Po teście z GPSem i ustawieniu liczniki według "lini"

Przy rędkości 15,5 km/h na liczniki na GPS było 14,7 km/h.

Przy okazji przecięta opona .... Coś dobrego polecacie? :)

Napisano

Opona oponie nierówna, dlatego te tabele można od razu do szuflady schować po zakupie licznika. Najbardziej dokładne zawsze będzie przetoczenie koła po płaskiej powierzchni i zmierzenie tego odcinka. Porównywanie odczytów z liczników korzystając z pomiaru prędkości to moim zdaniem zupełnie nietrefiony pomysł. Najlepsze będzie zrobienie kilkudziesięciu kilometrów, wtedy odczyty zaczną się "rozchodzić" i ewentualne różnice będą widoczne. Idealne ustawienie licznika to raczej kwestia szczęścia, ale czy kilkaset metrów na kilkudziesięciu kilometrach (zawsze mamy takie różnice w odczytach, gdy jeździmy ze znajomym) ma jakieś znaczenie?

Przy okazji przecięta opona .... Coś dobrego polecacie? :)

Zależy jak bardzo przecięta. ;)

Napisano

A ja mam takie pytanko, mam kapcie 26x 2.1 a w licznik wpisałem te rozmiary od opony 26x 2.125 - nie mogłem wtedy jeszcze zmierzyć obrót koła na płasko, i według mnie dużej różnicy nie powinno być.

Czy tak można zostawić czy lepiej poprawić, ? jak dla mnie to różnica drobna na 100km to nie przeszkadzała by mi, szczególnie że nigdy idealnie się nie da ustawić wszystkiego.

Napisano

Nie dowiesz się tego, dopóki nie zmierzysz obwodu koła. ;) W moim przypadku różnica pomiędzy tabelką a rzeczywistym pomiarem wynosiła chyba niecałe 2 cm, ale jeśli miałoby to być 10 cm (tak jak wyszło w pomiarach Apesowi1) to w takim wypadku - jeśli dobrze liczę - błąd wynosiłby 5%, czyli 5 km przy dystansie 100 km. Tu już chyba każdy sam musi odpowiedzieć sobie na pytanie, czy takie przekłamanie ma dla niego większe znaczenie...

Napisano

Co do ustawień licznika to poprostu jak coś robie to lubię zrobić porządnie i dokladnie. Moim zdaniem bład 5% to dużo.

Co do opony tonie wiem jak coś się stalo alo opona na odcinku okolo 7-8 cm pekła a drut wbił się w dętkę. Ale już wszystko wymienione :)

Napisano

Co do ustawień licznika to poprostu jak coś robie to lubię zrobić porządnie i dokladnie.

Ja również, tym bardziej, że zmierzenie obwodu koła to niewielki wysiłek.

Napisano

No akurat wtedy nie byłem w stanie zmierzyć :P ale rzeczywiście to muszę sprawdzić aby wykluczyć możliwość błędu, bo jakby było ok 5% to rzeczywiście dużo.

Napisano

Dzisiaj przy okazji kupna nowego licznika postanowiłem od nowa zmierzyć obwód koła i okazało się, że po kilku miesiącach i kilku zmianach ciśnienia w oponach koło zmniejszyło mi się o 1,5 cm względem starego pomiaru. Ponadto po raz pierwszy spróbowałem zmierzyć obwód obciążonego koła, co wymiar "obcięło" o kolejne 2,5 cm. Wyciągnąłem średnią ze wszystkich pomiarów i taka wartość trafiła do licznika. ;)

• 4 tygodnie później...
Napisano

w moim prymitywnym liczniku można wpisać wartości od 10 do 240 (podawane są chyba w cm a nie w mm-jak u Was), obwód mojej opony (26x1,95) wynosi 203,5cm (2035mm)...jaką więc mam wbić wartość? gdy wbiłem 203 to wydaje mnie się, że licznik zbyt szybko nalicza metry i kilometry...może tylko mnie się wydaje...:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...