wojtus025 Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Witam wszystkich, Już jutro w Lubartowie(Lubelskie) odbędzie się XVIII święto roweru (jakaś średnia chyba impreza na ok. 8000-10000 osób, tak podali na stronie). Chciałbym się tam wybrać i jak dla mnie jest to na razie mój najdłuższy planowany odcinek do przejechania(dopiero od roku zacząłem przygodę z rowerem i z czasem trzeba zwiększać odcinki:)). Będzie to jakieś 85km w jedną stronę. Jadę na jeden dzień i chciałbym wyjechać dosyć wcześnie, około 5:00...Wszystko zależy od pogody, która nie zapowiada szału na jutro(szkoda). Dodam mapę trasy - jeżeli ktoś jest z tych okolic to może pomoże "odchudzić" trasę(chciałbym tam być jak najwcześniej i jeżeli będzie fajnie to jak najdłużej zostać w miarę możliwości i wrócić tego samego dnia). Zabiorę ze sobą jakieś podstawowe narzędzia - nie muszę wymieniać Zabieram też coś w stylu WD40 do smarowania łańcucha( po 80km z pewnością będę musiał smarować, bo starcza na max 100km, a potem to już strasznie słychać łańcuch - po smarowaniu w ogóle nie słychać, jedzie czysto)Nigdzie w okolicy nie mogę dostać dobrego oleju. Dodam, że jadę na rowerze trekingowym( zamieszczony na forumowym garażu) nie najlepszym ale może i nie najgorszym:) Najdłuższa jego trasa( no i moja oczywiście:P) to równe 150km do Kazimierza Dln. po bocznych drogach(sam asfalt bo się lepiej śmiga). Nie miałem z nim żadnych problemów w trasie i do tej pory jeździ bezawaryjnie. Na trasie do Kazimierza nie miałem dętki i łatek( nie były potrzebne) ale w tym przypadku to chyba lepiej wziąć. Rower ma już na koncie od marca tego roku ponad 2500km. Przed wyjazdem planuję jeszcze tylko wyczyścić napęd.
arturki1 Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Masz tutaj trasę z ViaMichelin: http://www.viamichelin.pl/web/Itineraires?strStartLocid=31NHk1NDUxMGNOVEV1TnpVME9Uaz1jTWpFdU9EQXlPRFk9&strDestLocid=32NDN5emI2MjEtMTAwMTBjTlRFdU5EVTROdz09Y01qSXVOakE1TlRjPQ==&intItineraryType=1&caravaneHidden=false&vh=CAR&strVehicle=3&itineraryCarType=0&itineraryFuelType=0&isFavoriseAutoroute=false&isAvoidPeage=false&isAvoidVignette=false&isAvoidLNR=false&isAvoidFrontiers=true&dtmDeparture=01%2F07%2F2011&distance=km&devise=4.0683484|PLN&indemnite=&carbCost=1.3&autoConso=6.8&villeConso=6&routeConso=5.6 nie radzę jechać Ci krajową 17, chyba że lubisz ekstremalne przeżycia z TIRami i zapach spalin:P też trochę jeżdże na rowerze i trasy z ViaMichelin sa całkiem ciekawe www.viamichelin.pl -> pamietaj tylko zeby wybrac opcje "rower". Artur
wojtus025 Napisano 1 Lipca 2011 Autor Napisano 1 Lipca 2011 Co do 17 to znam ją jak własną kieszeń wiem że nie jest to z pewnością zdrowa jazda ale jeśli chodzi o tiry to jak mnie wyprzedzają to walą w plecy ogromny strumień powietrza i się jedzie szybko i bardzo lekko - ale chwilowo;) gorzej ze znajomością dróg wiejskich w głąb lubelskiego... Nie zapuszczałem się tam nigdy ale tego są właśnie uroki. Wezmę mapę i dam radę. Nie mam tylko wpływu na pogodę a podają, że dziś ma padać cały dzień i tak do niedzieli. Dopiero w poniedziałek przejaśnienia... Nie dobrze
adixtra Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Ja na twoim miejscu kupiłbym jakieś inne smarowidło do łańcucha niż WD-40:). Będzie lepiej smarować i miej miejsca zajmować niż puszka wd-40.
Peke88 Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 impreza jest 3 lipca czyli pojutrze a nie jutro czyli 2 lipca;) http://www.swietoroweru.pl/
wojtus025 Napisano 1 Lipca 2011 Autor Napisano 1 Lipca 2011 Peke88Przez wakacje straciłem poczucie czasu:) Andi333 - nic nie poradzę na ubogie wyposażenie sklepów rowerowych( o ile te mi znane można tak nazywać...). Wolę spryskać jakoś łańcuch tym porzeraczem rdzy niż jeździć kompletnie na sucho:) A przez neta mi się nie chce kupować żeby specjalnie rejestrować się na allegro dla kupienia jednej pierdółki, chociaż nie rozglądałem się w sklepach w Puławach( najbliższe konkretniejsze miasto) . Chyba, że znacie jakieś sklepy rowerowe internetowe tak żeby można było kupić coś bez konieczności robienia zbędnego konta - czyli podać adres czy co tam jeszcze potrzebne i płacę kurierowi. Ostatnie pytanie nie związane z działem ale to tak okazyjnie:)
Sandacz Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Daj sobie spokój z WD40. Na jeden wypad wystarczy doraźnie posmarować czymkolwiek, co ma podstawowe właściwości smarne i płynną konsystencję - choćby olejem silnikowym...
Krzychoo Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Kup na CPN benzynę ekstrakcyjna spytaj o olej do pił łańcuchowych,zrób shejka w benzynie a potem w oleju i będziesz miał łańcuch "fullwypas" na więcej niż 200 km.A o WD-40 zapomnij. Benzyna +olej to koszt ok 20 zł,tyle co puszka WD a starczy na wiele km.
sosna119 Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 Otóż to. Łańcuch musisz smarować często, bo używasz nie tego co trzeba. Nawet olej silnikowy spokojnie starcza na grubo ponad 200km. O ile się nie wbijesz w jakieś piachy. Jazdę po DK 17 serio powinieneś sobie odpuścić. Tu nie chodzi, o to czy ją znasz czy nie, ale o własne bezpieczeństwo. Ja przez pewien czas dojeżdżałem do pracy do Kołbieli rowerem (jestem z Garwolina, przy okazji: witam kolegę z okolic ), ale nie wyjeżdżałem na tę drogę bez odblaskowej koszulki na plecach lub plecaku. A i tak bywało, że mijali mnie trochę za blisko. Wioskami pewnie będzie krócej, a przy okazji więcej zobaczysz po drodze. Jak boisz się, że nie trafisz to screeny z google (albo targeo.pl - dokładniejsze) do albumu zdjęć w telefonie i lecisz (ja tak robię na K770i - mam mapkę całego powiatu garwolińskiego).
wojtus025 Napisano 2 Lipca 2011 Autor Napisano 2 Lipca 2011 No ja też witam kolegę z Garwolina. Za miasteczko ryki do miejscowości Paprotnia będzie szybciej jadąc DK17. Dalej to już tylko zwiedzanie wszelkich wsi po drodze:) Screeny na telefonie już mam ale biorę też mapę podręczną z w miarę dobrą skalą. Dziś już nie pada ale jest pochmurnie - myślę, że z taką pogodą mogę zaryzykować A co sądzicie o zakupie samego oleju do pił łańcuchowych?? Myślę, że na wyjazd starczy, a z pewnością będzie gęściejszy od WD40 i dłużej utrzyma łańcuch w porządku. Ten produkt akurat mam możliwość zakupić, a porządnym oleju pomyślę później.
sosna119 Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 Nie pamiętam w jakich opakowaniach jest sprzedawany taki olej, ale chyba 300-400 ml (strzelam). No powiedzmy pół litra. Na jedno smarowanie - po kropli na każde ogniwko (strzykaweczką ) zużyjesz jakieś 2-3ml. Przyjmijmy, że 3 ml. Smarowanie starczy powiedzmy na 200km. Czyli półlitrowa butelka oleju starczy Ci na... jakieś 30 tysięcy kilometrów Wychodzi na to, że do Lubartowa i z powrotem powinieneś na tej butelce dojechać i wrócić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.