Salvin Napisano 30 Czerwca 2011 Napisano 30 Czerwca 2011 Hej, Mój problem przedstawia się następująco: od dwóch tygodni przy mocniejszym depnięciu na lewy pedał (np. podjazd) coś skrzypi właśnie z okolic korby choć jak wiadomo ramy mają to do siebie, że genialnie przenoszą dźwięki... Za cholerę nie mogę ustalić przyczyny. Pedały XT, PD-M770 kupione na początku sezonu są przesmarowane, przy okazji luzy też skasowane. Korba wyjęta, wyczyszczona, przesmarowana. Podeszwa butów też nie skrzypi bo dźwięk rozprzestrzenia się nawet jak jadę w zwykłych adidasach. Bloki też nie są winne bo sprawdzałem inne i to samo... Dodam też, że skrzypi również jak jadę na stojąco więc sztyca chyba też odpada. Na wrzucie zamieszczam plik dźwiękowy, która przedstawia to nieszczęsne skrzypienie, jakość niska bo nagrywane telefonem: http://w70.wrzuta.pl/audio/9Fwya3iYgTg/glos_001 (p.s. w 15 sekundzie jest dźwięk puknięcia telefonem o ramę ale tym się nie przejmujcie )a samo skrzypienie najlepiej słychać w 20 i 23 sekundzie. Pomóżcie !!! Z góry wielki dzięki
lyndowss Napisano 30 Czerwca 2011 Napisano 30 Czerwca 2011 Tam gdzie jest połączenie korba-suport? Sprawdzałeś? Mogą to tez być stery. Ja tam nie słyszę żadnych trzasków ani skrzypienia na nagraniu.
exist Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Może być dużo przyczyn skrzypienia. Spróbuj odkręcić pedały, może piasek się tam dostał. Albo styk kierownicy z mostkiem, to da się sprawdzić w jeździe bez trzymanki.
Grand231 Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 U mnie przyczyną stukania/skrzypienia pedałów było zużycie łożysk maszynowych i przez to powstałe luzy. Prawdą jest także stwierdzenie że rama przenosi dźwięki, które w cale nie muszą dochodzić z okolic korby.
Haribu Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 Przyczyną skrzypienia może być nawet zacisk tylnego koła. Trzeba wszystko rozłożyć w mak, wyczyścić i nasmarować.
w33bie Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Przyczyna może być potrzaskany suport lub zużycie łożysk maszynowych
Salvin Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Napisano 11 Sierpnia 2011 Mały update z mojej strony z mojej strony. Okazało się że winne były luźne szprychy w tylnym kole.
Grand231 Napisano 11 Sierpnia 2011 Napisano 11 Sierpnia 2011 Rama przenosi dźwięki i potem nie wiadomo skąd dochodzą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.