Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Amortyzator dla cięższej osoby

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , planuję kupić nowy rower MTB, jednak wszystkie opcje które biorę pod uwagę posiadają amortyzator przedni Suntour XCM/XCR , a dla osoby z moją wagą (120 kg) z tego co czytałem te amortyzatory po prostu się nie nadają (chociaż niewiem dokładnie jak XCR) i stąd moje pytanie , jaki będzie ekonomicznie najkorzystniejszy amortyzator dla mojej wagi. (Górny pułap to +/- 500 zł ale wolałbym dowidzieć się jaka będzie najtańsza opcja która podoła :) )

Pozdrawiam !

Oj ciężko będzie, najlepsza opcja to jakiś powietrzny. Jednak w tej cenie ciężko będzie dostać coś sensownego. W zeszłym sezonie ważyłem około 115 kg. i kupiłem Marcocha 22R za 400 zł (nówka kupiona w Gregorio, jakaś promocja była i chyba jest nadal ;) ) . Najprostsza konstrukcja- sprężyna + olej (niestety zamknięty w kardridżu), ale daje radę. Ostatnio zwiększyłem skok do 120mm i jest ok. Oczywiście przy stromych zjazdach lubi dać nura, ale nie oczekuję cudów za taką cenę. Dodatkowym plusem tego amorka jest banalny serwis i obsługa.

celujesz wiec w przedzial cenowy rowerow: 1800- 2200zl tak?

na Twoim miejscu szukalbym w takim wypadku czegos w okolicach 2500, gdzie mozna dostac juz Tore, czy cos podobnej klasy, co sie pod Ciebie nada.

W pierwszym poście jest napisane: pułap +/- 500 zł.

A jaka to TORA jest za 2500 zł.?? pozałcana ;) ??

Autor tematu chce kupic Rockridera za 2200zl, i przeznaczyc 500zl na wymiane amortyzatora, co powoduje ze wyda 2700zl, keidy za 2900 mozna dostac Level A8, z Tora i na LX-ie.

Moim zdaniem wybor jest prosty. a troche taniej moznaby znalezc cos z np: Axonem czy Raidonem (tak kolo 2400-2800) od Rometa czy Kellysa ;)

Ciesze się ,że przywołany tutaj jest mój drugi temat :)

W Rockriderze niewiem niestety jaki jest przedni amortyzator dokładnie , jezeli "podoła" on mojej osobie to wybór padnie na niego , a jeżeli okaze się ,ze zamontowany jest w niej amortyzator który pode mną nie da rady to zdecyduje się na Unibike Evolution + dokupienie amorka :) więc cena zamyka się w przedziale 2200 +/- 100 zł :) Pozdrawiam.

Przy Twojej wadze odpada standardowa sprężyna w każdym amorku - opcją jest wymiana na twardszą, jednak przesiadka na widelec powietrzny do nie dość, że regulacja w 100% pod siebie i swoje widzimisię to nieporównywalna różnica w komforcie tłumienia więc ten raidon jak najbardziej godny polecenia...

Podepnę się pod temat. Kupiłem rower i amortyzator jest do uśpienia, więc również poszukuję czegoś dla cięższej osoby. Obecnie ważę 110kg. W Cyklotour polecano mi RS Dart 3 (tak samo jak tu na forum). Czy coś jeszcze oprócz tego w cenie do 500, 600 PLN by się nadało?

Darta 3 ale z twardą sprężyną, bo mimo, że ten widelec jest twardy to chyba nie aż tak. Dla tych lepiej zbudowanych jeźdźców najlepiej nadają się amorki powietrzne które dmuchniesz dokładnie pod swoje preferencje (pompujesz więcej i podczas traski spuszczasz, aż jest dobrze) np. raidon albo tora(cięższy ale ma opinie niezniszczalnego)

Jeśli chodzi o wagę amortyzatora, to nie mam tutaj żadnych ograniczeń przewidzianych. Czytałem gdzieś na forum, że Dart 3 pracuj ciężko nawet pod osobą, która waży 80kg. A z twardą sprężyną, to masz na myśli wymianę zaraz po zakupie?

Rower, który kupiłem jest używany i ma RS Judy (walniętą z resztą) i jak na niego wsiadłem, to po ruszeniu cała się schowała :D

Sam pisałem trochę na forum o D3 przy wadze 80kg (bo tyle teraz ważę) ale ważyłem ok. 85 i wtedy było optimum, ale sądzę, że 110 mimo wszystko to za dużo. Jeśli jesteś na zakupie amortyzatora i masz 600zł odradzam pomysł zakupu Darta bo za te cenę możesz mieć tak jak pisałem wcześniej powietrzne amorki w tym dokładając 20zł pancerną tore. Tutaj już nie chodzi o wagę, a o kulturę resorowania - sam przesiadłem się z darta na torę więc wiem, że różnica jest kosmiczna...

A twarda sprężyna - tak pisałem o wymianie na twardą... ale to się nie kalkuluje przy zakupie amora (ew. przy zakupie całego roweru gdzieś to znika w kosztach)

Właśnie w odpowiedzi na zapytanie o jeden model z Allegro dostałem propozycję zakupu Marcocha EXR, który również jest powietrzny. Warto się w to ładować? Miałem kiedyś Bombera Z3, też kupionego jako używkę i byłem zadowolony.

A dla ciężkich osób nie wystarczy po prostu amorek sprężynowy do dj/streetu? Mój Launch T8 (którego swoją drogą sprzedaję w dziale Sprzedam ;) ) pode mną (50kg) w ogóle się nie uginał (na żadnych nierównościach, dopiero jak się uwiesiłem na kierownicy to może z 1,5cm usiadł), więc myślę, że dla osoby ~100kg byłby w sam raz.

Z, tego, co widziałem, to właściciel się o nim pozytywnie nie wypowiada, a poza tym skok za duży :) Chyba faktycznie pójdę w powietrze. Czekam jeszcze na foty tego EXR, bo ma mi gość jutro podesłać.

Jeszcze mam takie głupie pytanie. Czy z ciśnieniem w amortyzatorze powietrznym można przegiąć?

Przeglądałem jeszcze forum i znalazłem ogłoszenie o sprzedaży Bombera MXR, który też jest powietrzny. Czekam tylko na odzew sprzedającego i będę wybierał. Na stronie znalazłem instrukcje do obu widelców z podanymi tabelami ciśnienia i na ostatnim miejscu jest waga 90-100+, więc powinien się ten widelec nadać :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...