kayakkielbasa Napisano 30 Czerwca 2011 Napisano 30 Czerwca 2011 Witam, W 98roku zakupilem Scotta z rama Vail 7005, 20,5 cala, osprzet stxRC i deore XT. caly rower jest w bdb stanie, osprzet raczej tez, tylko jest na mnie lekko maly. Pyanie mam w zwiazku z tym do forumowiczow zorientowanych: czy istnieje mozliwosc zalozenia na ta rame 28calowych kol? Sa tu jakies niespodzianki? Mierzylem linijka i teoretycznie kolo sie powinno zmiescic. Obecne kola - 26` Rama - 20,5 cala dzieki.
adixtra Napisano 30 Czerwca 2011 Napisano 30 Czerwca 2011 Teoretycznie to może dasz radę włożyć większe koła. Natomiast w praktyce nie będziesz miał czym hamować . Piwoty do v-brake będą nie będą a odpowiedniej wysokości, a z tego co zdążyłem się zorientować rama nie posiada mocowanie do tarcz.
kayakkielbasa Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Napisano 30 Czerwca 2011 no tak, piwoty beda zawadzac. ale moze sa wyzsze v-brake-i do kupienia lub jakies z regulacją?a moze jakies przedluzki? kombinuje, bo szkoda mi troche tego roweru.
marky5 Napisano 30 Czerwca 2011 Napisano 30 Czerwca 2011 To,że wsadzisz do tego roweru większe koła to nie znaczy,że zrobi się większy!Zrobi się jedynie wyższy.Zwiększy się także środek ciężkości roweru przy takiej samej bazie kół co niekorzystnie wpłynie na właściwosci jezdne. Taka rama nie jest zaprojektowana ani zalecana do większych kół tym bardziej ,że jak już wspomniano wyżej mocowanie na szczęki hamulca będzie za nisko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.