flowhere Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Witajcie ! Szukam roweru trekingowego, koszt zakupu jak w temacie. Jeżdżę zazwyczaj ulicami, ale nie omijam leśnych duktów (60% ulica, 40% las). Czyli oponki (nie znam się na nazewnictwie) prawie bez bieżnika z wierzchu, jednak z "ząbkami" na zewnętrznej części. Jeśli to ma jakieś znaczenie to lubię szybko jeździć (nawet po lesie), tak więc rower musi się zbierać Myślę że najodpowiedniejszy będzie taki właśnie rower. Problem jednak w tym, że nie wiem w kierunku jakiej marki uderzyć. Wiadomo chciałbym wydać niewiele, a mieć rower na lata, który nie rozsypie się po sezonie czy dwóch. Myślę że rocznie zrobię między 5000 a 7500km. Fajnie jakby był lekki i miał amortyzację (chociaż przód), nie potrzebuję siodełka ani błotników. Jestem laikiem w kwestiach technicznych i dlatego potrzebuję pomocy ludzi którzy się na tym znają. Może podrzućcie jakieś konkretne modele w tej kasie. Z góry wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iowa74 Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Szukaj roweów typu crosowego. Marki polecane to :Kross( evado), Unibike( viper, zethos), Merida (crossway). Dobre są też Authory i wiele innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Meride bym odradzal, crossway byla fajna za podobne pieniadze ale to na poczatku roku,sam taka przegapilem. Obejrzyj evado,viper gts,hercules jump, kellys saphix tez bylby ok tylko z 2010. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flowhere Napisano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 A co myślicie o tym rowerze? http://allegro.pl/rower-kands-treking-maestro-28-alivio-hit-sezonu-i1685759270.html Podobno osprzęt bardzo dobry jak na tą kasę? Może ktoś miał z takim sprzętem do czynienia, proszę o opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 1 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 http://www.unibike.pl/crossfiregts.html To jest rozsądna propozycja. Nie jest to żadna rewelacja, ale przynajmniej normalny, sprawdzony rower ,a nie jakiś wynalazek z linku, który zamieściłeś. Zastanawiam się tylko, dlaczego nikt w Unibike nie wpadł na pomysł, żeby zrobić otwory na drugi bidon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 1 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Widocznie uznali ze wystarcza, poza tym to cross. Crossfire bedzie dobrym wyborem mozesz poszukac vipera z 2010r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Jeśli tak uznali to znaczy, że słabo w Unibike myślą. I co to za niedorzeczny argument, że "poza tym to cross"? Ja mam crossa, jeżdzę często i gęsto trasy po 150 km gdzie zdarza się, że po drodze długo nie ma sklepu i możliwość zamontowania drugiego bidonu jest po prostu niezbędna. Oprócz tego do roweru crossowego można założyć błotniki i bagażnik i używać go jako długodystansowego trekkinga czy rower "lekko" wyprawowy i wtedy drugi bidon jest koniecznością. Dziwne, że w Unibike nikt nie pomyślał o tak elementarnych sprawach. Tak przy okazji: również sam projekt ramy w Unibike jest nieszczególny. Rower crossowy powinien również służyć do jazdy w terenie i dawać możliwość bezpiecznego zeskoku z roweu. Dlatego -jak u zdecydowanej większości renomowanych producentów- rama powinna mieć slopping. A w Unibike górna rura jest praktycznie pozioma. Osprzęt -jak za te pieniądze- daja przyzwoity, ale co z tego kiedy "serce" roweru jest takie sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Co do crossow to moze uznali, ze jest to rower blizej trekkinga i dlatego nie zrobili miejsca na drugi bidon. U mnie w viperze gorna rura lekko idzie w dol. Ale mi to nie przeszkadza, bo specjalnie wzialem duza rame, zeby szybciej mi sie i pewniej jezdzilo po asfalcie. Firma jeszcze ma mase pracy przed soba, ale mysle ze osiagna cos konkretnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavvel Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Mnie też brakuje łatwej możliwości zamontowania drugiego bidonu (właśnie Unibike Viper). Nie widzę związku z tym, że to cross, dwie dodatkowe dziury nie zmienią specyfikacji roweru Inna sprawa, jakby się to pomieściło, ale nie byłby to pierwszy rower na świecie z taką opcją, więc da się P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.