Lukasz71 Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Witam, około miesiąc temu nabyłem w sklepie internetowym http://www.smoksport.pl/ damper FOX RP23 za ok 1000zł na aukcji identycznej jak ta: http://allegro.pl/fox-float-rp23-200-mm-nowy-i1692894753.html Paczka przyszła po kilku dniach. Jednakże zawierała tylko sam damper . Próżno było szukać paragonu, faktury, czy innego dowodu sprzedaży. Wydawało mi się to bardzo dziwne, ponieważ jest to bardzo droga rzecz, a tym bardziej według pracownika na damper jest 2-letnia gwarancja. Żadnej karty gwarancyjnej także nie otrzymałem. Po wysłaniu kilku maili i smsów otrzymałem odpowiedź, otrzymałem, że jest to aukcja prywatna i nie muszą niczego wystawiać na damper. Dziwne, bo aukcja jest sygnowana logo sklepu itd. Po rozmowie telefonicznej, dostałem zapewnienie, że dostanę umowę cywilno-prawną. Minęły 2 tygodnie i nic takiego nie otrzymałem. Przypuszczam, że po roku, jakby damper nawalił, sklep nie będzie chciał uznać gwarancji, ponieważ nie mam dowodu zakupu Brak faktury, pragonu itd pewnie wynika z oszczędzaniu na fiskusie. Moje pytanie do Was - co mam z tym fantem zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Postrasz ich US, jak nie wystawią rachunku w formie faktury lub paragonu, to napisz donos. Jak US dobierze im się do dupy to jest szansa że nagle wszystko zostanie nabite na kase. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 aukcja wystawiona z konta prywatnego. Sprzedawca nie ma obowiązku wystawiania paragonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxalis Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Domagaj się dowodu zakupu, jeżeli jest to identyczna aukcja jak ta, którą zlinkowałeś, to zrób sobie jej zrzut i im wyślij, po prawej stronie jak wół jest napisane, że zwrot lub wymiana tylko na podstawie paragonu, co jest jednoznaczne z tym, że muszą Ci dostarczyć dowód zakupu, poza tym to jakiś lipny sklep, skoro na zwrot dają tylko 7 dni co już jest nie zgodne z prawem, bo powinno być 10 dni. W końcu to nie jest licytacja tylko Kup Teraz. Dodatkowo jest opcja sprzedający wystawia faktury Vat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 aukcja wystawiona z konta prywatnego. Sprzedawca nie ma obowiązku wystawiania paragonu Nie do końca, skoro jest informacja, że wystawia fakturę, tzn że prowadzi działalność i o ile przy małych obrotach nie musi wystawiać paragonu o tyle musi załączyć dowód zakupu. skoro na zwrot dają tylko 7 dni co już jest nie zgodne z prawem, bo powinno być 10 dni. a jeśli nie poinformują o tym pisemnie, to 3 miesiące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz71 Napisano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Napisałem do sklepu SmokSport, tak jak mi radziliście, po czym odbyłem długą rozmowę telefoniczną z jednym z pracowników. Poproszony zostałem o wystosowanie małego sprostowania i podsumowania: Damper kupiłem poza aukcją, aby mieć darmową przesyłkę. Okazało się, że skoro kupuję poza allegro, to kupiłem damper od prywatnej osoby, która jest tylko pracownikiem sklepu SmokSport. Mój telefoniczny rozmówca uświadomił mnie, że w związku z powyższym faktem nie mogę otrzymać faktury ani paragonu, gdyż sklep SmokSport nie uczestniczył w tej transakcji. To, że ten sam damper był wystawiony na aukcji przez sklep SmokSport nie może stanowić roszczeń co do samego sklepu. Zawiniła tutaj osoba prywatna, od której kupiłem damper. Zostałem przeproszony, że trwało to tak długo. W ciągu 2-3 dni mam otrzymać umowę cywilno-prawną od osoby prywatnej, w której będą zawarte informacje o sprzedającym/kupującym/przedmiocie sprzedaży/2-letniej gwarancji . Sama rozmowa przebiegła kulturalnie i ogólnie jestem zadowolony. Ostatecznie sprawę uznaję za nieporozumienie. Proszę o zamknięcie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 skoro kupiłeś za około 1000 to się zdecyduj jeśli poniżej 1000 jest ok, jeśli powyżej, nie zapomnij zapłacić 2% PCC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz71 Napisano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Dokładnie 959zł, czyli spora kwota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdy Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 to chyba nie było warto oszczędzać na kosztach wysyłki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 8 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Proszę o zamknięcie tematu. Wedle życzenia zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.