rowerzysta102 Napisano 30 Czerwca 2011 Napisano 30 Czerwca 2011 Mam Meride crossawy od 2 msc i dętka przebiła mi się już ok 5 razy.Nie wiem co mam robić.W oponie mie ma żadnego gwaoździa ani szkła co mam z tym fantem zrobic.PROSZĘ O PILNĄ POMOC.
beskid Napisano 30 Czerwca 2011 Napisano 30 Czerwca 2011 Kiedy Ci się przebija w trakcie jazdy czy zaraz po wymianie?? Sprawdz dokładnie oponę po to może być coś bardzo małego np kolec.
zeflo Napisano 30 Czerwca 2011 Napisano 30 Czerwca 2011 Tak jak kolega wyżej , sprawdź czy nic nie masz wbitego . Druga opcja jest taka że jeździsz na zbyt małym ciśnieniu.
hydra Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 U mnie występował podobny przypadek. Okazało się, że wewnątrz opony popękały i powychodziły cienkie druciki - niewidoczne dla oka - powstawała mała dziurka i ssssss . Wieczorem ok , na drugi dzień kapeć.
rowerzysta102 Napisano 1 Lipca 2011 Autor Napisano 1 Lipca 2011 Właśnie tak mam co polecasz kupic lepszą dętkę czy nową oponę.Ciśnienie w oponie stara się mieć między 3-3,9bara. Jaką dętkę i opone polecacie
Sandacz Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Raczej każda dętka się z czasem podda, jeśli kord osnowy wewnątrz opony będzie popękany. Krawędzie pękniętych włókien mogą być bardzo ostre. Nie wiem, co stosuje się w oponach rowerowych, ale z tego, co można znaleźć w necie wynika, że generalnie używa się włókien z poliamidu, poliesteru, stali, wiskozy czy włókna szklanego. Jeśli jest to tylko jedno miejsce, można spróbować podkleić kawałek dętki czy innego mocnego materiału.
hydra Napisano 3 Lipca 2011 Napisano 3 Lipca 2011 Jeśli jest to tylko jedno miejsce, można spróbować podkleić kawałek dętki czy innego mocnego materiału. Można tak zrobić ale nie gwarantuje to pozbycia się problemu. Szczególnie w przypadku jazdy po bezdrożach i lesie. Ja wymieniłem opony i problem zniknął. Jeżeli opona do crossa Meridy (28") i jazda w terenie - las , polne drogi, szczególnie polecam Schwalbe Smart Sam 28x1,75 - komfort jazdy po twardym powiedziałby, że zdecydowanie lepszy niż na fabrycznej oponie. Natomiast do lasu to nie ma co porównywać - Smart Sam jest niesamowity i na piach i na korzenie oraz błoto. Edit : Co do dętki to polecam : Schwalbe-SV 19A extra light 140g dętka 28x1,5/2,35 (29") - do opony jw.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.