azkal Napisano 29 Czerwca 2011 Napisano 29 Czerwca 2011 To mój pierwszy post na tym forum, choć już od dawna je czytam. Także po pierwsze chciałbym się przywitać - Witam Mam problem z zaciskiem Avid'a BB7 (w wersji mnt) oraz tarczą hamulcową Shimano XT SM-RT79 (160mm) na centerlock. Dokładnie chodzi o to, że uchwyt klocka hamulcowego (taki mały miedziany czy mosiężny wypust) uderza w pająk tarczy i na nim wszystko się blokuje. Załączam zdjęcia aby to lepiej pokazać - na pierwszym widać o co chodzi, natomiast na drugiej fotce widać montaż samego zacisku do widelca. Teoretycznie widzę dwa rozwiązania tego problemu: 1) Odłamać, wyciąć ten wypust z klocka hamulcowego - minus taki, że zapewne później będzie ciężko wyjąć okładzinę 2) Dać większy dystans przy mocowaniu samego zacisku do widelca - zwykła stalowa podkładka? 3) a może coś źle zamocowałem i stąd ten problem?
mot4ba Napisano 29 Czerwca 2011 Napisano 29 Czerwca 2011 Odłamywanie czegokolwiek to nie rozwiązanie. Najpierw spróbuj z jakąś podkładką.
Andrew Napisano 30 Czerwca 2011 Napisano 30 Czerwca 2011 należy obciąć wypust z klocka. Jest to jedyna słuszna i skuteczna, setki razy sprawdzona metoda.
ukaniex Napisano 30 Czerwca 2011 Napisano 30 Czerwca 2011 Odłam, odetnij lub odegnij. Wysłano z HTC Magic z użyciem Tapatalk
azkal Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Napisano 30 Czerwca 2011 Dzięki za szybkie odpowiedzi... Tak czy inaczej pokombinuję jak koło się zaplecie
azkal Napisano 5 Lipca 2011 Autor Napisano 5 Lipca 2011 I wszystko zamocowane i śmiga elegancko. Co do samego klocka, jednak trzeba było odciąć ten wypust, ponieważ dokładanie podkładek pod zacisk spowodowałoby częściową pracę klocków poza tarczą, czyli zmniejszenie powierzchni styku klocek/tarcza, a to zmniejszenie siły hamowania. Aha odcięcie wypustu wcale nie utrudnia montażu i demontażu klocka. Teraz to tak wygląda: A całe nowe koło tak:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.