Skocz do zawartości

[zacisk, tarcza] Avid BB7 + XT SM-RT79 - problem z ustawieniem

azkal

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na tym forum, choć już od dawna je czytam. Także po pierwsze chciałbym się przywitać - Witam :)

Mam problem z zaciskiem Avid'a BB7 (w wersji mnt) oraz tarczą hamulcową Shimano XT SM-RT79 (160mm) na centerlock. Dokładnie chodzi o to, że uchwyt klocka hamulcowego (taki mały miedziany czy mosiężny wypust) uderza w pająk tarczy i na nim wszystko się blokuje. Załączam zdjęcia aby to lepiej pokazać - na pierwszym widać o co chodzi, natomiast na drugiej fotce widać montaż samego zacisku do widelca.

Teoretycznie widzę dwa rozwiązania tego problemu:

1) Odłamać, wyciąć ten wypust z klocka hamulcowego - minus taki, że zapewne później będzie ciężko wyjąć okładzinę ;)

2) Dać większy dystans przy mocowaniu samego zacisku do widelca - zwykła stalowa podkładka?

3) a może coś źle zamocowałem i stąd ten problem?

post-142745-0-20071500-1309382508_thumb.jpg

post-142745-0-29405000-1309382514_thumb.jpg

I wszystko zamocowane i śmiga elegancko. Co do samego klocka, jednak trzeba było odciąć ten wypust, ponieważ dokładanie podkładek pod zacisk spowodowałoby częściową pracę klocków poza tarczą, czyli zmniejszenie powierzchni styku klocek/tarcza, a to zmniejszenie siły hamowania. Aha odcięcie wypustu wcale nie utrudnia montażu i demontażu klocka.

Teraz to tak wygląda:

345ifq1.jpg

A całe nowe koło tak:

2rhu2y0.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...