azkal Napisano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 To mój pierwszy post na tym forum, choć już od dawna je czytam. Także po pierwsze chciałbym się przywitać - Witam Mam problem z zaciskiem Avid'a BB7 (w wersji mnt) oraz tarczą hamulcową Shimano XT SM-RT79 (160mm) na centerlock. Dokładnie chodzi o to, że uchwyt klocka hamulcowego (taki mały miedziany czy mosiężny wypust) uderza w pająk tarczy i na nim wszystko się blokuje. Załączam zdjęcia aby to lepiej pokazać - na pierwszym widać o co chodzi, natomiast na drugiej fotce widać montaż samego zacisku do widelca. Teoretycznie widzę dwa rozwiązania tego problemu: 1) Odłamać, wyciąć ten wypust z klocka hamulcowego - minus taki, że zapewne później będzie ciężko wyjąć okładzinę 2) Dać większy dystans przy mocowaniu samego zacisku do widelca - zwykła stalowa podkładka? 3) a może coś źle zamocowałem i stąd ten problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mot4ba Napisano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Odłamywanie czegokolwiek to nie rozwiązanie. Najpierw spróbuj z jakąś podkładką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 należy obciąć wypust z klocka. Jest to jedyna słuszna i skuteczna, setki razy sprawdzona metoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Odłam, odetnij lub odegnij. Wysłano z HTC Magic z użyciem Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azkal Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Dzięki za szybkie odpowiedzi... Tak czy inaczej pokombinuję jak koło się zaplecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azkal Napisano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 I wszystko zamocowane i śmiga elegancko. Co do samego klocka, jednak trzeba było odciąć ten wypust, ponieważ dokładanie podkładek pod zacisk spowodowałoby częściową pracę klocków poza tarczą, czyli zmniejszenie powierzchni styku klocek/tarcza, a to zmniejszenie siły hamowania. Aha odcięcie wypustu wcale nie utrudnia montażu i demontażu klocka. Teraz to tak wygląda: A całe nowe koło tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.