Skocz do zawartości

[Opony]Slick lub semi slick do MTB

MixhaL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuję opony slick lub semi slick do roweru marki Kross Level A2 XT.

Jazda to głównie drogi asfaltowe i od czasu do czasu zjazd na drogi polne utwardzone dla relaksu amatorsko a więc bez żadnych szaleństw.

Zależy mi głównie na jak najmniejszym oporze toczenia.

Opona może być w miarę cienka ale wtedy musi być wyższa niż standardowe jakie są montowane w rowerach MTB a to z tego względu że rowerem będę często poruszał się z prędkościami rzędu 45-55km\h i coś musi amortyzować dziury w drogach.

Znalazłem taką oponę jak myślicie nada sie?

http://allegro.pl/opona-opony-slick-meghna-26-x-2-125-57-559-promo-i1689485386.html

W sumie jest podobnej szerokości ale wygląda że nie będzie stawiałą dużych oporów.

Za wszelkie sugestie dziękuję.

Napisano

Schwalbe big apple, dostępna w dwóch rozmiarach, na pewno 2,35 i chyba 2.00 Opona z założenia producenta do rowerów typu criuser na kołach 26 cali; o dużej objetości, wysoka.

Maxxis xenith i detonator, wiele rozmiarów. Xenith to zupełny slick, detonator tyż łysy ale ma jeszcze coś przypominającego bieżnik.

Napisano

Mam na zbyciu Schwalbe Sammy Slick 26x2.10 sztuk 2 cena 150zł.

Oponki są w stanie b dobrym.przebieg 500km.468g/szt

4245365 gg

cykloza@wp.pl

Napisano

Wyszukiwarka--> podobny temat już był: KLIK

Przeszło rok używam w jednym z moich rowerów opon MICHELIN XC ROAD 26X1.40 Z DRUTEM. Z racji że są to opony zamontowane na stałe do w mojej treningówce w mieście w którym studiuje (górala trzymam w domu), jeżdżę w nich na trenażerze tacxa, po suchym, mokrym asfalcie, a czasem i wjadę w teren.

W temacie z LINKU pisałem, że trzeba uważać na mokrym, teraz mogę to bardziej doprecyzować: jeszcze wczoraj jechałem na tych oponach w ulewie z poduszką wodną na drodze (średnia po godzinnej jeździe w intensywnym deszczu wyszła mi ok 29km/h) i opona pewnie toczyła się i nie zamierzała tańczyć- jazda w deszczu na slickach wymaga zatem odrobiny doświadczenia, brak bieżnika w niczym nie przeszkadza.

Nieraz jeździłem w terenie na tych miśkach- trasy DH w Lasku Wolskim w Krakowie są im dobrze znane :whistling:, częściej w górę, ale w dół też się zdarza :teehee: . Nie jest to jakaś hurtownia gaci tylko rasowe single tracki-techniczne, wymagające podjazdy. Myślałem że opona na mokrej ubitej ziemi od razu straci przyczepność i przy pierwszej górce tylne koło bez namysłu zabuksuje. Tak się nie stało i miśki wchodzą w podjazdy jak masło. O dziwo jeszcze nie złapałem kapcia jeżdżąc w tych oponkach po korzeniach, kamieniach itd.

W deszczu i w terenie jeżdżę na własną odpowiedzialność i nikomu nie będę tego polecał - łatwo stracić panowanie nad rowerem; niemniej jednak opona adresowana wyłącznie na asfalt z powodzeniem sprawdza się na innych nawierzchniach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...