garenge Napisano 29 Czerwca 2011 Napisano 29 Czerwca 2011 Witam, mam dylemat. Obecnie jeżdżę na rowerze tajemniczej marki Santosa. Taki tam trekking z przerzutkami Shimano 7sis. Typowy dla jakiejś starszej osoby, wiecie dynamo, koszyk te sprawy. Jeżdżę trasy 30-50km jak na razie. Celem jest zrzucenie zbędnych kg i poprawa kondycji. Głównie śmigam po asfalcie. Jak mam np. wrzucony 21-szy bieg i jadę pod górkę i mocno nogami pracuję to spada łańcuch, nie wiem co to, być może kasety z piastą czy czym tam, ale podejrzewam, że nowe dobre części to ponad 200zł będą kosztować i czy nie lepiej sprawić sobie nowy rower. Kwota to max 2000zł, bo więcej nie uzbieram pewnie i nikt mi nie dołoży tyle. Mam 184 cm wzrostu i 110kg wagi, ale kondycja jest bdb. Oto mój rower: Myślałem nad takimi wynalazkami, ale czy słusznie kupować nowy rower czy śmigać dalej na tym? http://allegro.pl/lazaro-integral-28-bialy-bezkonkurencyjny-i1673965582.html A może lepiej używkę szosówkę? http://allegro.pl/szosowy-scott-speedster-s6-rozmiar-l-56-jak-nowy-i1690932684.html Jak ktoś ma jakieś propozycje, śmiało ! : )
ulvgar Napisano 29 Czerwca 2011 Napisano 29 Czerwca 2011 Przełajówkę - wjedziesz i w las i na szosie pośmigasz Lżejsze od crossa ale cięższe od kolarki. A tak na poważnie to wybierz ten rower, który pasuje do Twojego stylu jazdy - jeśli lubisz jeździć lasem to szosówka odpada.
Linkas Napisano 29 Czerwca 2011 Napisano 29 Czerwca 2011 Podałeś przykład roweru szosowego: http://allegro.pl/szosowy-scott-speedster-s6-rozmiar-l-56-jak-nowy-i1690932684.html Rama 21 cali to trochę za mało dla kogoś kto ma 184cm wzrostu. Wg mnie powinieneś szukać czegoś pomiędzy 22-23 cale jeśli chodzi o szosę.
garenge Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Napisano 29 Czerwca 2011 Wczoraj gadałem ze znajomym, co trochę jeździ i właśnie mi na ten wzrost polecił 21". Ja jeżdżę w 98% po asfalcie. Do lasu nie wjeżdżam. Jedyne co jeżdżę to z działki 300m na asfalt po takim piachu z kamieniami, ale da się jechać. A teraz jakie firmy/modele? Bawić się w robienie tego roweru czy zbierać na nowy/używany? Podrzućcie jakieś linki najlepiej jak macie czas: ) A z tym rowerem co mam to na 100% kaseta wygięta, bo takie jajo widać jak jadę. EDIT: pomoże ktoś? ;p odświeżam
tmajcher Napisano 29 Czerwca 2011 Napisano 29 Czerwca 2011 witam kwota jaką podałeś pozwala na kupno niezlego nowego roweru, jeżeli myślisz o używce to odradzam kupowanie bez wcześniejszego dokladnego sprawdzenia, chyba że lubisz ryzyko. w tej cenie możesz miec niezłego crossowego unibika viper za 1495 : Mój odnośnik lub trekinngowego expedition za 1679 : Mój odnośnik oczywiście to tylko moje typy , ja osobiście brałbym vipera bo ma wygląd sportowy no i lzejże przez brak bagażnika, błotników itp. osobiście jeżdze dużo tańszym mission i jestem z niego zadowolony.
garenge Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Napisano 29 Czerwca 2011 A jakie trasy pokonujesz? Zastanawiam się nad szosówką, ale boję się, że będzie niewygodna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.