Skocz do zawartości

[rower] Cross czy szosówka?

garenge

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam dylemat.

Obecnie jeżdżę na rowerze tajemniczej marki Santosa. Taki tam trekking z przerzutkami Shimano 7sis. Typowy dla jakiejś starszej osoby, wiecie dynamo, koszyk te sprawy. Jeżdżę trasy 30-50km jak na razie. Celem jest zrzucenie zbędnych kg i poprawa kondycji. Głównie śmigam po asfalcie.

Jak mam np. wrzucony 21-szy bieg i jadę pod górkę i mocno nogami pracuję to spada łańcuch, nie wiem co to, być może kasety z piastą czy czym tam, ale podejrzewam, że nowe dobre części to ponad 200zł będą kosztować i czy nie lepiej sprawić sobie nowy rower.

Kwota to max 2000zł, bo więcej nie uzbieram pewnie i nikt mi nie dołoży tyle.

Mam 184 cm wzrostu i 110kg wagi, ale kondycja jest bdb.

Oto mój rower:

dscn1519n.jpg

dscn1523r.jpg

dscn1524y.jpg

dscn1525qn.jpg

Myślałem nad takimi wynalazkami, ale czy słusznie kupować nowy rower czy śmigać dalej na tym?

http://allegro.pl/lazaro-integral-28-bialy-bezkonkurencyjny-i1673965582.html

A może lepiej używkę szosówkę?

http://allegro.pl/szosowy-scott-speedster-s6-rozmiar-l-56-jak-nowy-i1690932684.html

Jak ktoś ma jakieś propozycje, śmiało ! : )

Napisano

Przełajówkę - wjedziesz i w las i na szosie pośmigasz ;) Lżejsze od crossa ale cięższe od kolarki.

A tak na poważnie to wybierz ten rower, który pasuje do Twojego stylu jazdy - jeśli lubisz jeździć lasem to szosówka odpada.

Napisano

Wczoraj gadałem ze znajomym, co trochę jeździ i właśnie mi na ten wzrost polecił 21".

Ja jeżdżę w 98% po asfalcie. Do lasu nie wjeżdżam. Jedyne co jeżdżę to z działki 300m na asfalt po takim piachu z kamieniami, ale da się jechać.

A teraz jakie firmy/modele? Bawić się w robienie tego roweru czy zbierać na nowy/używany?

Podrzućcie jakieś linki najlepiej jak macie czas: )

A z tym rowerem co mam to na 100% kaseta wygięta, bo takie jajo widać jak jadę.

EDIT: pomoże ktoś? ;p

odświeżam

Napisano

witam

kwota jaką podałeś pozwala na kupno niezlego nowego roweru, jeżeli myślisz o używce to odradzam kupowanie bez wcześniejszego dokladnego sprawdzenia, chyba że lubisz ryzyko.

w tej cenie możesz miec niezłego crossowego unibika viper za 1495 :

Mój odnośnik

lub trekinngowego expedition za 1679 :

Mój odnośnik

oczywiście to tylko moje typy , ja osobiście brałbym vipera bo ma wygląd sportowy no i lzejże przez brak bagażnika, błotników itp.

osobiście jeżdze dużo tańszym mission i jestem z niego zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...