Skocz do zawartości

[Licznik] Trelock nie pokazuje prędkości

Jemo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mój licznik trelock nie pokazuje prędkości. Po włączeniu trzeba wpisać średnice koła. Ja na oponie mam napisane 50-507 (24 x 1.90). Szukam na instrukcji . Jest ! Znalazłem : 50-507 , ale średnica jest całkiem inna - 24x2.00. Po prawej jest kod który trzeba wpisać. Dobra wpisuje ten kod (Zaczynał się chyba na 19 albo 20). Po wpisaniu licznik nie działa. Tzn. nie pokazuje prędkości. Czy moja opona jest nieobsługiwana przez ten licznik?

Napisano

Sam nie jestem ekspertem, ale:

A jaki masz licznik (najlepiej podaj model)?

Na pewno masz wpisac średnicę koła a nie obwód?

Umieściłeś czujnik przy kole?

Napisano

Licznik Trelock FC 700

Jednak to obwód jest. Problemem jest to że nie ma na liście wartości którą mam wpisać dla swojej opony.

Czujnik także jest.

Napisano

Jakiejkolwiek wartości byś tam nie wpisał, licznik powinien działać. Tyle tylko, że informacje będą zafałszowane. Zresztą, chcesz mieć dokładne wyniki? Zmierz, a nie patrz na tabelkę.

Spróbuj zdjąć magnes z koła i pomachać nim przy czujniku, posłuchaj czy cyka i patrz na wyświetlacz. Wtedy wykluczymy dwie możliwości.

• Mod Team
Napisano

A czy przypadkiem ten "kod" podany obok rozmiaru opony nie jest obwodem koła? Licznik powinien przyjąć twoją wartość niekoniecznie ujętą w instrukcji. Zmierz obwód przetaczając rower od wentyla do wentyla i wpisz co wyszło, powinno działać.

Nie pokazuje tylko prędkości czy nic nie pokazuje.

Napisano

Tyle tylko, że informacje będą zafałszowane. <- jak jeden z was napisał. Wpisałem 1907 i nic. Wogóle. Więc chyba licznik idzie na śmietnik. Nawet ruszałem tym magnesem. Nothing.

Napisano

Najlepiej połóż na podłodze miarkę, zrób jednym kołem 360 stopni i zobacz ile Ci wyszło.

Zresztą co to za różnica, jak na chwię obecną Ci nie działa.

Kolejna sprawa: jechałeś z tym licznikiem? Czy po tym, że rower sobie stoi i nie wyświetla w tym momencie prędkości wnioskujesz, że jest zepsuty?

Zamocowałeś czujnik tak jak w instrukcji?

http://www.wrower.pl/instrukcje/trelock/2006-trelockFC_700.pdf -> masz tak jak pokazuje rys. 5?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...