Skocz do zawartości

[rower] Merida, Unbike czy Rockrider?

Nuke

Który rower uważacie za lepszy?  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który rower by?cie wybrali?

• Merida Matts 10-V
      1
    • Unbike Mission
      4
    • Rockrider 5.2 2011
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :icon_wink: ,

chciałabym sobie kupić nowy rower, lecz mam pewien problem z wyborem. Myślę nad 3 rowerami, a mianowicie jak już napisałam w temacie:

Merida Matts 10-V

http://www.rowerymerida.pl/produkt38/matts-10-v-rower-merida.html

Unbike Mission

http://www.unibike.pl/mission.html

Rockrider 5.2 2011 (Decathlon)

http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-5-2-2011-173280775/

Dodam jeszcze, iż mam 169 cm wzrostu, która rama byłaby najodpowiedniejsza :icon_question:

Wiem, że te rowery są męskie, ale jakoś bardziej mnie to przekonuje, rama wydaje mi się ładniejsza, a poza tym jest tam miejsce na tzw. trójkąt, w którym zawsze mogę sobie coś schować ;)

Proszę o pomoc w wyborze. Również, jeśli znacie jakieś inne rowery w podobnej cenie warte polecenia to proszę pisać.

Z góry dziękuję za wszystkie pomocne posty ;)

:thanks:

Chyba, że można by trochę dołożyć i kupić Unibike Fusion http://www.unibike.pl/fusion.html

widzę, że on ma już opony Schwalbe, więc trochę lepsze i 24 przerzutki, zamiast 21. Tylko trochę ten bury kolor mnie nie przekonuje :down: Jak myślicie :icon_question:

Napisano

siemka :icon_wink: moim zdaniem dobry i za przyzwoitą cenę jak na ta klase roweru jest rockrider posiadam ten rower juz 3 miesiace i nawet nie musiałem go ani razu smarować a ostatnio dałem mu naprawde duży wycisk bo wyjechałem nim na turbacz najwyższy szczyt w gorcach.

Pozdro ^^

a zapomniałem dodać rozmiar roweru dbiera sie tak że stajesz okrakiem nad rowerem i nie stajac na palcach podnosisz go za kierownice odleglosc miedzy kolem a ziemia powinna wynosic 10 - 15 cm , myślę że na twój wzrost odpowiednia będzie M-ka :P sprzedawca ci zresztą doradzi ;)

Napisano

Unibike... Ale mimo wszystko przemyśl damkę - jesteś kobietą, różnimy się anatomicznie (proporcje długości kończyn do tułowia, siodełka "potrzebujemy" inne). Wybierz się do sklepu rowerowego i "przypasuj" się do jednego i drugiego... torebkę można założyć pod siodełko ;)

Kolego kolarz1238211 argument o niesmarowaniu przez trzy miesiące :thumbsup: naprawdę konkretny i dający do myślenia !

Napisano

Bardziej bym polecił to klik i malowanie takie bardziej ... kobiece ;) Cena z przesyłką podoba:)

Tylko już mało czasu do końca aukcji i nie zdarzyłabym kupić :icon_confused: Ale dzięki :icon_wink:

Napisano

Zgadzam się z kolegą wyżej bardzo dobra propozycja ja mam 174cm wzrostu i ten sam wymiar ramy mam wysoko siodło więc dla ciebie będzie ok i warto zauważyć że w tym rowerze jest 8biegowa kaseta a nie wielotryb który jest używany w najtańszych modelach rowerów więc radzę kupić KROSS LEVEL A2 LADY:)

Napisano

A ja dalej twierdzę, że moja propozycja jest lepsza ... ta sama rama 100zł więcej i nie acera tylko alivio i dla Ciebie rozmiar raczej 19"

@milosnikrowerow 17 dla Ciebie ? co najmniej 1" mało jeśli nie 2 (przy tradycyjnej geometrii) ... a facet na damskim geo niżej siodełko i 20"

Napisano

Jeśli faktycznie typowo kobiecy, ten Level zaproponowany przez Basiq jest ciekawy. Ewentualnie męski rower z jak najmniejszą ramą.

@Basiq 19" dla kobiety mającej 169cm wzrostu? Gdyby to był facet, powiedziałbym, że może jednak warto mieć dzieci... tu troszkę to nie pasuje.

A milosnikrowerow napisał "ten sam wymiar". Nie wiemy jaki ma rower. Poza tym 17" przy takim wzroście jak najbardziej może być odpowiednie. Skąd wiem? Mam tyle samo.

Napisano

@Fenthin (z osobistych doświadczeń) moja kobieta ma 159cm, zaburzeń proporcji nie ma i powiem Ci 17" na damce Cube (testowała tegoroczny Cube Access WLS Team) to było ewidentnie za mało... więc dalej będę twierdził, że warto "stanąć" nad tą 19" dziewczynie mierzącej 10cm więcej (rozkładając na proporcje ok. 6cm dłuższe nogi czyli ponad 2").

A dla mnie mającego 174cm 18" to trochę mało ... powinienem mieć 19" ale Cube tego nie oferuje ;) (a kupując uparłem się na tą geometrię)...

Napisano

HT mam 17", jest ok. Fulla 18" też jest ok. Nie można patrzeć tylko na długość podsiodłówki. Trzeba myśleć globalnie, ważniejsza jest długość górnej rury. I dlatego uważam, że wszystkie te damskie geometrie za które trzeba dopłacać to brednia. Co tu wiele robią producenci? Krótsza górna rura. A wystarczy kupić rower o ramie o rozmiar mniejszą.

Wysokość siodła zniwelujesz sztycą, w przypadku górnej rury jest gorzej. Zmiana mostka = zmiana prowadzenia, przesunięcie siodła = możliwy ból.

Napisano

Dokładnie tak, damkę od męskiego różni proporcja. Dobrze dobrana rama w pozycji optymalnej daje możliwość zmian ustawień od nastroju, a kupienie czego za małego albo za dużego zawsze ograniczy możliwości - dlatego tak ważnym jest przymierzenie się do kupowanego roweru...

• 4 tygodnie później...
Napisano

Zdecydowałam się na Authora Basic 2010 ;) Rama 17" tylko akurat najfajniejsze kolory już zostały wyprzedane :down:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...