XCbike Napisano 9 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam wlasnie mam zamiar składac koło i jako, że to moje pierwsze składane koło pojawił się problem jak dobrac długośc szprych. Wiem ze są kalkulatory które to obliczają nawet to robiłem lecz chyba cos zle wpisuje poniewaz wartość jakos mi nie pasuje Bardzo prosze specjalistów o pomoc jaką długośc szprych zakupić. Pisata sram 9.0 tylna 36 Obręcz Alex Rims DH 19 Szprychy mają być DT Champion Aby nie było, że ide na łatwizne to wg programu SpokeMan i biarac srednice obreczy Alexrims DH19 559 - wg opisu ze strony producenta o ile to jest srednica wychodza mi takie dane szprych na 36 szprych: 2 krzyze- szprychy lewe 263,64 ; prawe 262,77 3 krzyze: szprychy lewe 270,19 ; prawe 269,34 Acha i jak polecacie zaplatac 2x czy 3x ? co bedzie bardziej sztywne koło przeznaczone do GF Sugar 4+ Poroszę o rade pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 10 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Czemu mialy by byc zle dane ? Te dziesite mm zaokraglasz i tyle , nigdy rowniutko nie wyjdzie. Nie sprawdzalem ale jesli dobrze wpisales srednice obreczy , i inne wymiary dotyczace piasty bedzie ok. Jak ja liczylem do swojego to wpisalem sprawdzilem kupilem i pasowalo wiec bedzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 10 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A gdzie można znaleźc takie kalkulatory do obliczania długości szprych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 10 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 na stronie DT jest jeden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCbike Napisano 10 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Oki czyli zaokrąglic i bedzie OK no dobra a jak polecacie zaplatać ? jak mówie niemam w tym doświadczenia i troche szkoda mi kasy na zbedne wydatki wić chce się upewnić. Z góry dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 11 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 ja zawsze pletlem na 3 krzyze i przy markowych szprychach oraz nienajgorszych obreczach(tyl zawsze troszke mocniejszy kupowalem)nie dawalem kolek do centrowania chyba od 3 lat a jezdze na hartailu i waze z calym rynsztunkiem ponad 90kg.Ponoc takie kolo latwiej sie centruje gora dol niz na boki(na 2 krzyze odwrotnie)ale nie wiem jak to z tym jest bo zapomniaem co to centrowanie jakis czas temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCbike Napisano 11 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Dzieki szaqu wiec decyzja zapadła wstepnie zaplanowałem 3x co sie potwierdziło przetestujemy po sezonie bede juz wiedział czy decyzja była trafna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diodek Napisano 21 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Witam nie chciałbym zakładać nowego tematu a mój problem jest nieco powiązany z tym. Obecnie mam tylnie koło zaplecione na piaście SHIMANO PARALLAX ( FH-MC33) piasta jest siedmio biegowa i obręczy Alex Rims dv30. Niestety piastę muszę wymienić i tu zaczyna się problem: czy jeżeli wsadzę do koła piastę Deore FH-M510 ośmiobiegową czy szprychy bedą pasować (oczywiście chodzi mi o ich długość)??? Pozdrawia Marcin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 21 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 To ile jest tych długości szprych? przecież one są dość elastyczne i podatne na naciąg? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 ze jak?a dlugosci szprych jest conajmniej kilkanascie i wcale nie sa takie podatne na naciag.... Co do piasty musissz pomiezyc czy srednica kolnierzy i ich rozstawienie jest podobne(roznica kolo milimetra da sie skasowac na gwincie szprych-czasem nawet wiecej...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diodek Napisano 31 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Dzięki za porady ale byłem już w sklepie zapytałem i powiedzieli że wsystko bedzie pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.