Skocz do zawartości
  • 0

Podstawowe pytanie dla kobiety;)

Gość Matylda

Pytanie

Gość Matylda
Napisano

Zamierzam solidnie jeździć na rowerze, nawet 5x tygodniu .Chciałabym spytać wytrawnych wyjeżdżaczy którzy na swoim koncie mają masę przejechanych km co daje jazda na rowerze ,chodzi mi o to co daje dla ciała, co ujędrnia, co wyszczupla prócz nóg oczywiście i po jakim czasie widać jakieś efekty? koleżanka jeździ prawie codziennie już miesiąc i dołuje się bo nic po niej nie widać .

dziękuję za podpowiedzi:)

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

5x w tygodniu na początek to nie jest dobry pomysł, bo można zajechać organizm i już na starcie się zniechęcić. Radzę zacząć od jazdy co 2 dni po 15-20km i po 2 tygodniach zwiększyć dystans do 30km.

Napisano

Ujemny bilans kaloryczny wyszczupla(a i to w uproszczeniu). Nieprawidłowo się odżywiając nie ma co liczyć na takie efekty. Wśród jeżdżących intensywnie i długo na rowerze(czasem z niezłymi wynikami)jest też wiele osób z umiarkowaną lecz widoczną nadwagą.

Napisano

Ja jeżdżę dopiero od tego sezonu,ale regularnie i przede wszystkim dla przyjemności :D ale jakiś wielkiej różnicy nie zauważyłam no może nóżki troszkę inne. Jeżdżę 4 - 5 razy po 20 - 30 km, a na weekend robię takie nawet 50 km wycieczki.

Jak jesteś początkująca to powoli zwiększaj sobie dawkę kilometrową spróbuj najpierw 3 razy w tygodniu krótkie przejażdżki a potem stopniowo zwiększaj dystans i częstotliwość.

Uważam że sama jazda nie wystarczy, dużo daje zdrowe odżywianie to podstawa żadnych chipsów fas foodów itp. Dobrym połączeniem dla roweru jest basen ja raz w tygodniu idę popływać na godzinkę chociaż. A i myślę że jakieś efekty można zauważyć po kilku miesiącach dopiero a nie po 4 tygodniach...

Napisano

Ja jeżdżę ok. 200km tygodniowo i musze powiedzieć, że jakiś cudów na swym ciele nie zauważam. Choć na pewno łydki są jędrne i uda są bardziej umieśnione.

Jak poprzednicy radzę dorzucić jeszcze jakąś aktywność dla lepszych efektów.

• Mod Team
Napisano

Ja też bym jeszcze dorzucił jakąś aktywność 5 dni w tygodniu to zdecydowanie za mało, może lepiej cały tydzień jeździć, biegać i chodzić na basen....

Neli słyszałeś kiedyś o czymś takim jak przetrenowanie organizmu ?

Zgadzam się z Schwefelem, odpuść sobie tak częste treningi, bo po 2 tygodniach odechce Ci się patrzeć na rower, a co dopiero na niego wsiadać. Rozumiem, że wakacje tuż tuż, wyjazd się szykuje, ale w tak krotkim czasie cudów nie zdziałasz :)

Powodzenia!

Napisano

CO daje jazda rowerem:

poprawia samopoczucie (a to wpływa na to jak siebie widzimy)

poprawia kondycje

poprawia ukrwienie organizmu

spala się nadmiar tłuszczu (przy odpowiedniej jeździe)

zwiększa masę mięśniową

Ale:

zaczynając jeździć będziesz traciła więcej kalorii, przez co zaczniesz więcej jeść, a więc możesz nic nie zrzucić kg, a nawet przytyć.

Nawet jak zrzucisz nadmiar tłuszczu, to nie koniecznie stracisz na wadze, bo 1dm^3 tłuszczu warzy mniej niż 1dm3 mięśni. (a więc np. będziesz mieć mniej tłuszczyku na brzuchu, poprawi się umięśnienie pośladków i ud, a warzyć będziesz więcej, chociaż przeliczając objętość na początku i na końcu to na końcu będzie mniejsza).

przy odstawieniu roweru może się pojawić specyficzny efekt JOJO. (organizm przyzwyczajony do tego, że zużywa więcej kalorii, będzie przygotowany na wysiłek, do którego nie dojdzie, a te kalorie gdzieś się odłożą)

By ujędrnić ciało dobrze było by połączyć kilka rodzajów aktywności fizycznej. Rower, basen, bieganie, można nawet siłownie, wszystko dla prawidłowego rozwoju wszystkich partii mięśni.

Chociaż osobiście uznaję, że lepsza sama jazda rowerem niż nie robienie ze sobą niczego :icon_wink:

Napisano

Co daje jazda rowerem?

Proponuję przyjrzeć się większości (amatorskich, miejskich) rowerzystek z Danii - gdzie jazda rowerem jest jak 'chleb powszedni', jeżdżą wszyscy. Za takimi udami, głowa się sama obraca ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...