Lucas707 Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Witam Zastanawiam się nad kupnem roweru w okolicach 3000zł i na razie przypadł mi do gustu Cube Acid 2009. Co o nim myślicie, a szczególnie o jego ramie? Jest wytrzymała, czy nie? Ważę 76kg, ale mam mocne nogi więc potrzebuję roweru z wytrzymałą ramą.
mot4ba Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Całkiem niezły i z dobra ramą do ewentualnej rozbudowy ale za tą cenę możesz dostać z małym rabatem Unibike Expert'a z lepszym osprzętem.
brt0555 Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Zalezy co oczekujesz od roweru, Cube i ladnie wyglada i osprzetowo tez jest dobrze, do dyspozycji masz wymienionego experta lub flite'a, jeszcze jakbys poszukal to moze a8 level z poprzednich rocznikow.
Lucas707 Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Napisano 28 Czerwca 2011 Tzn. powiem tak: ja pod uwagę brałem gianta xtc 3 2009, ale nie mogłem znaleźć sklepu który go oferuje, a jak już znalazłem, to był niedostępny; właśnie cube'a i tego unibike'a. Po przeczytaniu setek postów jakoś tak bardziej przekonało mnie do tego cube'a. Nie byłem pewien, więc założyłem nowy temat, żeby się dowiedzieć coś o nim więcej, szczególnie o ramie. A od roweru oczekuję, żeby nie skrzypiał i jeździł bdb. Ostatni mój rowerek Scrapper AR2 2009 po prostu nie wytrzymał i zaczęło wszystko skrzypieć, mimo że milion razy byłem w serwisach
Lucas707 Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Napisano 30 Czerwca 2011 Jeszcze pomyślałem o FELT Q800s 2007. Może wiecie coś więcej na jego temat? No i gdzie można dostać ten rocznik?
supergdynia Napisano 30 Czerwca 2011 Napisano 30 Czerwca 2011 Całkiem niezły i z dobra ramą do ewentualnej rozbudowy ale za tą cenę możesz dostać z małym rabatem Unibike Expert'a z lepszym osprzętem. Dobra rama do rozbudowy? Cięzko się zgodzić biorąc pod uwagę ramę ważącą blisko 2kg.
Lucas707 Napisano 1 Lipca 2011 Autor Napisano 1 Lipca 2011 Panowie, kolega podpowiedział mi jakiegoś TREKA. Może np. Trek 6000 disc? Mogę mieć go za 2700 zł.
pszemo Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Rama Acida w rozmiarze 18'' będzie warzyć około 1.8 kg. Sam zastanawiałem się nad rozbudową roweru na tej ramie, ale się rozmyśliłem. Ramy tych rowerów są dosyć krótkie i wysokie. Mają też dosyć długie główki. Przy wymianie amortyzatora może się okazać, że rower okaże się jeszcze wyższy. Wideł we wspomnianym bajku to Dart - na te twoje 76 kg wagi to trochę za twardy. Sugerowałbym amor ze sprężyną powietrzną. Za 3 koła na pewno znajdziesz bajka z takim widelcem. I jeszcze jedno. Jeśli masz mocne nogi to może warto wziąć pod rozwagę korbę ze zintegrowaną osią.
Lucas707 Napisano 1 Lipca 2011 Autor Napisano 1 Lipca 2011 A co z tym trekiem(jednak raczej 6300 disc)? Ja nie jestem znawcą, więc wolę być pewny, bo jak ma mi się rozwalić po mocniejszym szarpnięciu no to dziękuje.
Basiq Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Rama Acida w rozmiarze 18'' będzie warzyć około 1.8 kg. Sam zastanawiałem się nad rozbudową roweru na tej ramie, ale się rozmyśliłem. Ramy tych rowerów są dosyć krótkie i wysokie. Mają też dosyć długie główki. Przy wymianie amortyzatora może się okazać, że rower okaże się jeszcze wyższy. Wideł we wspomnianym bajku to Dart - na te twoje 76 kg wagi to trochę za twardy. Sugerowałbym amor ze sprężyną powietrzną. Za 3 koła na pewno znajdziesz bajka z takim widelcem. I jeszcze jedno. Jeśli masz mocne nogi to może warto wziąć pod rozwagę korbę ze zintegrowaną osią. Co do wagi... wiem - sam mam ramę Cube ALu Lite (attention) Chciałem tylko dać do zrozumienia, że rama Cube nie jest wiele lżejsza (jeśli w ogóle jest). Ja natomiast zdecydowałem się na rozbudowę tego roweru... Co do geometrii - fakt Cube jest "wysoki" ale nie zawsze to jest minus, ja właśnie takiego roweru szukałem (daje to zwrotność i precyzję prowadzenia - kosztem myszkowania na podjazdach i nerwowością na zjazdach) ponieważ uwielbiam szybkie lawirowanie na wąskich leśnych dróżkach i m.in. dlatego polecam Cube. Kwestia amortyzatora - sam ważę 80 kg i Dart 3 na standardowej sprężynie był ewidentnie dla mnie za twardy...
evobiker Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 witam do ciezkiej jazdy mysle ze moge polecic corratec x vert expert 2011 ,naprawde fajny rowerek, choc nie nalezy do lekkich (cene mozna sporo utargowac w eurobike'u), a jakosc /cena to mbike renegade 0.6, choc nie wiem jak z wytrzymaloscia. pozdrawiam
Lucas707 Napisano 1 Lipca 2011 Autor Napisano 1 Lipca 2011 Ja bym się chyba jednak zdecydował na tego CUBE'A ACID 2010-2899zł; a nie potrzebuję jakiegoś niewiadomo jakiego roweru, bo nie jestem kolarzem, ani żadnym specjalistą, tylko po prostu gościem, który nie lubi, jak mu coś skrzypi w rowerze
Peterp079 Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Powinienes byc zadowolony z Acida. Tym bardziej ze jest bardzo wygodnym rowerkiem wlasnie chyba miedzy innymi dzieki wysokiej glowce ramy. Mnie sie bardzo przyjemnie na nim jezdzilo jak sie przymierzalem ostatnio. I duuzo wygodniej niz seria LTD. Dla mnie Dart byl ok tyle ze ja waze ok 85kg.
Lucas707 Napisano 1 Lipca 2011 Autor Napisano 1 Lipca 2011 Dobra luz, ja mam 14 lat, więc jeszcze podrosne i pewnie przybedzie mi troche na wadze. Dzieki wszystkim za podpowiedzi ; na pewno wrzuce jakies fotki po zakupie. A tak w ogóle, to wiecie może, gdzie można sprzedac uzywany rower? Nie chodzi mi o allegro itp. tylko np jakies firmy, sklepy, ktore biora takie rowerki? pozdro :-)
karbeti Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 Odnośnie uzywanego roweru a w jakim mieście mieszkasz ?
karbeti Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Ja mieszkam we Wrocławiu Czasami sklepy rowerowe biorą używane rowery w komis w rozliczeniu przy zakupie nowego sprzętu.
Lucas707 Napisano 7 Lipca 2011 Autor Napisano 7 Lipca 2011 Czyli trzeba kupić nowy rower w danym sklepie, a nie można tylko oddać używanego?
karbeti Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Najlepiej jak udasz się do sklepu i zapytasz właściciela. Pozostaje też Allegro.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.