Nathrezen Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Zamierzałem złożyć sobie rower (lekki street, tak aby ładnie przeskoczyć np. niskie poręcze i do jazdy wszędzie) ale nie wiem czy znalazłem odpowiednie części, więc zwracam się do was o pomoc czy nie są one najgorsze i czy będę razem współgrać : Rama - NS Bitch Stery - Dartmoor Bear Pedały - Dartmoor Uptown Mostek - Dartmoor Fury Łańcuch - Darmoor Core (ale to jest raczej zły wybór) Widelec - Suntour XCR 100mm Kierownica - Dartmoor Fate Zębatka z przodu - Sting 36 Koła Piasty - Dartmoor X-force Rafki - Dartmoor Raider (wiem że nie jest to wszystko ale mam nadzieję że puste luki pomożecie mi wypełnić ) Warzę 60kg i mam około 178 wzrostu, co do kół to trochę drogo one wychodzą (zakładając że jedna opona kosztuje 60 zł to za obie wychodzi 600zł ) więc myślę że możecie mi doradzić coś bardziej "budżetowego" (zamierzałem zmieścić się w 100-1200zł) i nie wiem czy powinny być 24 czy 26. Zamierzam mięć w nim z tyłu przerzutki z normalną kasetą (dlatego z przodu chciałem mieć trochę większa zębatkę, myślę że na najniższym biegu da rade do lekkiego streetu). Na razie będzie mieć on V-brake'i ale z czasem chce je wymienić na hamulce tarczowe (może Hayes'y Stroke'i). Proszę mnie nie linczować od początku bo jestem dość zielony w tym temacie . Z góry dziękuje za odpowiedź
CarNeezA Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 zakładając że jedna opona kosztuje 60 zł to za obie wychodzi 600zł Może źle to zrozumiałem, ale jeżeli 1 opona kosztuje 60 zł, to 2 kosztują 120 zł... radziłbym dołożyć te 300 i kupić lepszy amorek, bo XCR jest słaby
Nathrezen Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Napisano 28 Czerwca 2011 Może źle to zrozumiałem, ale jeżeli 1 opona kosztuje 60 zł, to 2 kosztują 120 zł... radziłbym dołożyć te 300 i kupić lepszy amorek, bo XCR jest słaby Przepraszam, chodziło że za oba koła wychodzi 600zł . Myślałem o tym XCR jako wersji bardziej budżetowej, a jaki amorek bardziej by pasował?
p3m0 Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Może na początek lepiej sztywniaka ? tańszy i sprzedaż go też szybciej ( bo i tak zapewne tego XCR'a będziesz kiedyś wymieniał , jest to amor cena/jakośc do jazdy normalnej a nie skakania . ) Pozdrawiam .
Nathrezen Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Napisano 28 Czerwca 2011 Może na początek lepiej sztywniaka ? tańszy i sprzedaż go też szybciej ( bo i tak zapewne tego XCR'a będziesz kiedyś wymieniał , jest to amor cena/jakośc do jazdy normalnej a nie skakania . ) Pozdrawiam . Zależało mi na jakimś sztywnym widelcu pod który można zamontować tarczówki, w innych tematach te sztywne które polecają nie mają takiej możliwości. I czy pod tą ramę można zamontować koła 26"? No i jeszcze jakie są w miarę dobre koła (około 300zł za komplet, może i mniej) które by tutaj pasowały?
Bombell Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Bitch 06-07 o ciężka rama do fr pod duże amory i nie ma Pivotów pod Vki. Koła złóż na Novatecach, tył NT Do42SB najlepiej. Amor przynajmniej Duro DJD bo XCR too kaszana. Ale pomyśl też nad kupnem używanego roweru.
Nathrezen Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Napisano 28 Czerwca 2011 Bitch 06-07 o ciężka rama do fr pod duże amory i nie ma Pivotów pod Vki. Koła złóż na Novatecach, tył NT Do42SB najlepiej. Amor przynajmniej Duro DJD bo XCR too kaszana. Ale pomyśl też nad kupnem używanego roweru. A jaka byłaby lepsza rama? Myślałem o two6player (niestety tez nie ma pivotów, ale to najwyżej bym zainwestował od razu w tarczówki) ale jest ona aluminiowa a słyszałem że do tych celów lepiej jest mieć stalową, więc jaka rama byłaby odpowiedniejsza? I czy piasta wyżej wymieniona piasta NT Do42SB obsłuży zwykłą kasetę?
Bombell Napisano 29 Czerwca 2011 Napisano 29 Czerwca 2011 Generalnie ciężko dopasować ramę do bliżej nieokreślonego typu jazdy jaki preferujesz. Prawie żadna prawdziwa rama streetowa nie ma haka do przerzutki więc dobre stalówki odpadają. Jak sam widzisz TWO6Plyarer nie ma ani pivotów ani haka przerzutki, ale z tym można coś wykombinować. Bitch 2008 to już nieco krótsza konstrukcja pod mniejsze widelce więc może iść w tym kierunku.
kalin20 Napisano 29 Czerwca 2011 Napisano 29 Czerwca 2011 co wy pierdzielicie że two6player nie ma haka do przerzutki. Właśnie spoglądam na rower na tej ramie, i ma
Nathrezen Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Napisano 30 Czerwca 2011 A jak ma się do tych ram rama Prodigy 9.81? Miałem zamiar na początku kupić nowy rower ale w każdym jest jakieś "ale" i nie chcę kupować roweru a potem drugie tyle w niego ładować. Szukałem w miarę niskiej ramy ale z moim budżetem ciężko jest dostać coś odpowiedniego. A Myślicie że two6player spokojnie da radę to jazdy rekreacyjnej i lekkiego, amatorskiego street'u?
Bombell Napisano 30 Czerwca 2011 Napisano 30 Czerwca 2011 kalin20 Patrzysz na stary, mnie udany model. 9,81 to średnia rama jeśli o wykonanie i wytrzymałość chodzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.