geos Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 witam, czy da się pożenić łańcuch shimano 10s z napędem shimano 9s czy też będą problemy? proszę o wypowiedzi praktyków. pozdrawiam, geos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Jeżdżę na łańcuchu KMC x10sl, kaseta XT 770, tylna przerzutka 972, przednia 770 e-type, korba slx. W porównaniu do łańcucha XT widzę tylko zalety, szybsza zmiana przełożeń, cichszy. Zatem, da się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Nie da się. http://www.forumrowerowe.org/topic/90581-lancuch-jaki/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marky5 Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 To w końcu da się czy nie?! Jak wiadomo łańcuch do 10-tek jest nieco węższy! ukaniexnaprawdę nie masz żadnych problemów z tym łańcuchem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Poszukaj roweru pronghorn w projektach należącego do 1415chris, też jeździ/ł z takim łańcuchem. Nie mam żadnych problemów. Wysłano z HTC Magic z użyciem Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Oczywiście, że się da. Jak wspomniał kolega wyżej, napęd może nawet zacząć działać bardziej precyzyjnie niż na dedykowanym łańcuchu 9 s. Co więcej, osobiście polecam zakładanie łańcuchów kierunkowych (mimo, iż niektórzy usilnie twierdzą, że się nie da) do napędów 9-cio biegowych. Jeżdżę w takiej właśnie konfiguracji (łańcuch CN-7901, kaseta Recon/DA, zębatki XTR 970/Stronglight CT2) i całość działa perfekcyjnie; zdecydowanie lepiej niż z łańcuchami 9 s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_lancuch-deore-xt-cn-hg94-2011_CN-HG94-SHIMANO.html?PT=53171695&PZTA=8&HNT=T&PD=53010960&WSZDZ=T W opisie "Kompatybilny tylko i wyłącznie z napędem Dyna-Sys." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Z doświadczenia "krótkiego" praktyka w temacie: da się. Mam kasetę 9sp, pracuje obecnie z łańcuchem 10sp, shimano, kierunkowym, dura ace 7901. Praca cicha, szybka, bezproblemowa. Lepiej niż ta sama kaseta i łańcuchy dedykowane, tego samego producenta. Centrum rowerowe cytuje informację producenta, producent napisze to co musi, bo zależy mu na sprzedaży nowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Ajajaj. No cóż, w takim razie muszę zrezygnować z mojego kierunkowego łańcucha i wrócić do gorzej działających, dedykowanych "dziewiątek". Ew. mogę dokupić przecież napęd Dyna-Sys, nad czym zaraz pomyślę skoro producent tak mi każe. Stary, mniej teoretyzowania, więcej praktyki. Niestety słowo pisane w dzisiejszych czasach to już nie ten sam wyznacznik co kiedyś. Prosty przykład: Jak zapewne wiesz łańcuchy kierunkowe zakłada się, nomen omen, w odpowiednim kierunku. Po ich wprowadzeniu Japończycy rozesłali do swoich dealerów piękne kartki z opisem właściwego montażu. Serwisy zakładały je wg owych wytycznych a ludzie jeździli. Jak się jednak szybko okazało, ktoś w Shimano "walnął" się przy opisywaniu rysunków i podał zupełnie odwrotną instrukcję montażu, niż potrzeba. Japończycy rozesłali kolejne piękne kartki ze stosowną erratą. Gdyby ktoś nie pokombinował, że coś tu jest nie tak-sam rozumiesz. Skoro piszę, że taki łańcuch działa lepiej niż 9 s., to tak jest. A Tobie polecam samemu to sprawdzić a nie przepisywać formułki z katalogów. Bo choć większość z nich jest faktycznie sensowna, to pozostała mniejszość nie ma w ogóle pokrycia w rzeczywistości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Michuuu prooooszę.... Cytujesz temat, w którym jedna osoba wypowiedziała się na temat ŁAŃCUCHA 9sp, czyli nic w temacie, reszta sobie poteoretyzowała (przynajmniej nigdzie nie da się wyczytać, że któs PRÓBOWAŁ ale się NIE DAŁO). W pierwszym poście tego tematu jest prośba o informacje z praktyki. Pojawia się parę postów "praktycznych" a ty cytujesz informację sklepową. Ręce opadają... Zanim założyłem 10tkę do kasety 9tki pytałem o taką kombinację użytkownika identycznego zestawu jak mój obecny, z forum light-bike.com, nick ay-jay. On używał takiego zestawu dużo dłużej niż ja, od zeszłego roku i w zastosowaniu maratońskim. Warto wejść na to forum i zapytać - bo wiele osób ma takie zestawy ze względu na wagę (jak to na forum lajt ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Poddaje się. No może jeszcze głowę popiołem posypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geos Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 dzięki za wszystkie odpowiedzi. pozdrawiam, geos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.