Waler Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Witam, Odnosze sie z zamiarem zakupienia nowej ramy, badz zlozenia calego roweru. Rama ktora mam mozliwosc kupic to Giant xtc 2011. Druga opcja jest rower pod vki, by jak najmniej wazyl(scigam sie raczej w plaskich maratonach typu mazovia) link do allegro : http://allegro.pl/lekka-rama-mtb-alero-1250g-15-17-19-kolory-nowe-i1668691526.html wagowo rama w rozmiarze 19 wazy 1350g, geometrii jeszcze nie zdarzylem sprawdzic- ale zakladajac ze jest dla mnie dobra. Jak wplywa sztywnosc na jazde? Czy ze sztywniejsza rama np sam z siebie bede robil te 2km wiecej na godzine? Czy lepiej pokusic sie o lekki rower ? Prosze o pomoc. Prosilbym o opinie na temat w/w ramy. Obecenie jezdze na mbike'u evo ktory wydaje mi sie ze jest dla mnie troszeczke za dlugi, podczas maratonow prostuje sie siedzac i kierownice trzymam jedynie koncowkami palcy. Siodlo mam najbardziej do przodu jak tylko sie da a podczas stromych podjazdow przednie kolo podskakuje mi do gory.
kapsell Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Rozczaruje cie, sztywnosc ramy nie da ci 2km wiecej, to tak nie dziala prosto. Przeciez z sama rama na szyi nie bedziesz biegl. PS moze zmiana mostka na krotszy poprawi komfort jazdy na obecnym rowerze.
Waler Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Napisano 28 Czerwca 2011 A wiec jak to dziala ? Co daje ta 'sztywnosc' ? Jedyne moje porownanie to mbike evo z corratec super bow xt. Nie wiem czy to byla kwestia geometrii czy czego ale na corratecu mozna bylo gory przenosic, przyspieszenie nieziemskie do tego swietny w prowadzeniu, miodzio.
Sol Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Sam sobie odpowiedziales. Poprawia precyzje prowadzenia i moze miec wplyw na przyspieszenie. Ale przyspieszenie to nie vmax.
Waler Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Napisano 28 Czerwca 2011 Reasumujac warto sie poswiecic i kupic rame o te 300g mniej niz normalnie waza a zeby bylo mniej sztywna czy lepiej miec ciezszy sprzet a sztywniejszy? Jak wplywa waga na jazde ? Czy im lzejszy rower to teoretycznie przyspieszenie tez nie bedzie szybsze?
MaroS Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Po pierwsze waga nie równa się sztywności, wszystko zależy od materiału oraz konstrukcji ramy.
Sol Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Ja uwazam, ze jazda rowerem wtedy sprawia frajde gdy jestem spokojny o sprzet. Nie bylbym spokojny majac pod soba alu wydmuszke co wazy 1200g, blizej nieznanej firmy i kupiona na allegro. Jezeli szukasz czegos lekkiego i sztywnego, pomysl o carbonie. Btw, te 300g idzie spokojnie zbic na innych komponentach, chyba ze te juz wylajtowales.
Waler Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Napisano 28 Czerwca 2011 tez je wylajtowalem Dlatego zastanawiam sie czy gra jest warta swieczki, czy tez nie.
Crazyk Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Alero.. Co to w ogóle jest? Już lepszym wyborem byłoby kupno dużo tańszego chińskiego carbonu, na LB trochę się o tym możesz dowiedzieć.
iosif Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Sztywność ma znaczenie na stromych podjazdach i w sprincie. Im sztywniejsza rama tym mniej mocy marnujesz na jej uginanie. Ale taki niuans ma znaczenie dla solidnie wytrenowanego kolarza. I to przy założeniu że jedzie na dobrych kołach. Z reguły więcej tracisz na słabo nabitej oponie i miękkich kołach. Te 300g wagi może grać role w górach. Do przyspieszenia istotna jest masa wirująca - 300g na obręczach to znacznie więcej niż 300g osprzętu. Różnice widać w grupie jak jedzie rwanym tempem.
Waler Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Napisano 28 Czerwca 2011 Czy ktos ma cos ciekawego do dodania odnosnie ramy "alero" ? up
ukaniex Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Mhm. Krzak made in taiwan. Jeżeli rama waży 1200g i kosztuje 1200zl to niczego dobrego to nie wróży. Ot przyklad Boplight Marthon(Sport), rama w prawdzie cięższa, ale cena ta sama, łamały się jak zapałki. Kellys Sabotage (alu) czy też No Saint Luzifer. Jeżeli chcesz lekka ramę za przystepna kasę to tylko węgiel z chin. No chyba, że jesteś miłośnikiem metali wtedy proponuje coś z oferty extralite za 2000âŹ. Wysłano z HTC Magic z użyciem Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.